Kako je to živeti kao digitalni nomad? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je to živeti kao digitalni nomad?

Koncept nezavisnosti od lokacije kao načina rada i života postaje globalni pokret sa tendencijom da do 2020. polovina populacije ima fleksibilniji životni stil. Kakav je to život objasnila je devojka koja već pet godina putuje i radi.

  Izvor: Guliver/Getty/Thinkstock
  Izvor: Privatna arhiva

Za mnoge ljude ekspanzija interneta i napredak tehnologije omogućili su da kombinuju posao i putovanja, odnosno da mogu da rade nezavisno od lokacije. Zabluda je da takvu "slobodu" imaju samo programeri, dizajneri, pisci... U zavisnosti od veštine i organizacije, honorarne poslove putem interneta mogu da obavljaju čak i profesori jezika ili fitnes instruktori.

Koncept nezavisnosti od lokacije kao načina rada i života postaje globalni pokret sa tendencijom da do 2020. godine čak 50 odsto populacije ima fleksibilniji životni stil. Sve je više ljudi širom sveta koji se odlučuju na ovakav životni stil, mada on još predstavlja nepoznanicu i ne doživljavaju nezavisnost od lokacije kao više od putovanja, turizma, žurki i privremenih aranžmana između dva posla. To je održivi životni stil u kome je moguće postići balans svih aspekata: karijere, edukacije, odnosa sa ljudima, kvalitetno provođenog vremena i zdravog načina života.

SAZNAJTE I: Kako da budete uspešni u poslu preko interneta

Da li je to sladak život ili ipak predstavlja dosta odricanja objasnila je Tijana Momirov, programerka iz Novog Sada, koja već poslednjih pet godina živi kao digitalni nomad.

Dok je radila u Atini Tijana je počela vikendom da uči da surfuje i sve više da se okreće životu na plaži. Kada je shvatila da pogodan vetar nije samo vikendom i posle radnog vremena, bez obzira što je imala život na koji nije bilo razloga da se žali, odlučila je da sa prijateljem surferom otputuje u Brazil.

"Delovalo mi je besmisleno da moram da radim posao iz kancelarije iako su nam svi klijenti bili u Belgiji u tom momentu. Tako da sam dala otkaz na poslu, otkazala stan, prodala nameštaj i kupila kartu u jednom smeru. Imala sam ušteđevinu, ali mi je bilo jasno i da ću morati uskoro da počnem da radim ako želim da ostanem na putu. Srećom, to nije bio problem. Prvi frilenserski posao sam dobila dva, tri dana od momenta kad sam počela da tražim. Najveći izazov je definitivno bio objasniti okolini da nije u pitanju neka neodgovorna odluka, već da je to sasvim legitiman životni izbor", ispričala je Tijana kako je bez plana, ali sa željom za promenom i eksperimentisanjem uplovila u nomadski život.

Nakon višegodišnjeg iskustva ovakvog načina života Tijana je objasnila zašto je donela dobru odluku, kako su na to reagovali njeni prijatelji, a kako klijenti za koje radi i ima li joših iskustava. Pogledajte u video intervjuu.

digitalni nomad
Izvor: Youtube

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi