Neuronske mreže kreiraju umetnost | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neuronske mreže kreiraju umetnost

Facebook i Google koriste neuronske mreže koje simuliraju način rada ljudskog mozga pri obavljanju zadatka. U ovom slučaju rade nešto veoma zanimljivo.

  Izvor: Guliver/Getty Images/Thinkstock
 umetnost umetnička dela boje štafelaj paleta četkice slika delo Izvor: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Fecebook i Google kompanijama nije dovoljno da računari samo prepoznaju slike, oni moraju i da ih stvaraju takođe. Obe kompanije su upravo pokazale neuronske mreže (oblik implementacije sistema veštačke inteligencije) koje automatski generišu slike na osnovu njihovog razumevanja kako objekti izgledaju. Facebook kao pristup koristi dve od ovih mreža za kreiranje malih sličica. Tehnika je veoma slična onome šta ste doživeli ako ste učili slikanje nakon iskustva sa oštrom kritikom. Prvi algoritam kreira slike na osnovu slučajnog vektora, dok drugi provera da li na njima ima realnih objekata i odbacuje snimke lažnog izgleda. Nakon određenog vremena, ostaje vam slika sa ubedljivim rezultatima. Trenutni učinak je dovoljno dobar da 40 procenata fotografije može da prevari posmatrače, i postoji šansa da one postanu još realnije sa narednim poboljšanjima.

Što se Google kompanije tiče, ona je krenula u suprotnom smeru. Umesto da teži realizmu, kreira umetnost tako što dozvoljava neuronskim mrežama da po svojoj volji odlučuju sve u vezi sa vizuelnim elementima koje žele da naglase. Ako biste dali mašini fotografiju neba i ona misli da se na njoj vidi i ptica, zadržaće je sve do onog trenutka kada je nemoguće ne videti je. Završeni posao, tj. rezultat je malo više uvrnut, pogotovo ako mašini date nešto nasumično kao početni materijal. Rezultati su približni rezultatima impresionista i nadrealista. Verovatno nećete videti ove Facebook i Google programe kako zamenjuju ljude umetnike i fotografe, ali ćete znati da su dovoljno sposobni da naslikaju sliku koja će vam se možda i dopasti, navodi Engadget.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebooku,Twitteru i Instagramu.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi