Telefoni u Srbiji skuplji i 50 odsto nego u Evropi | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Telefoni u Srbiji skuplji i 50 odsto nego u Evropi

Asocijacija potrošača Srbije ocenila je da su telefoni kod nas od 20 do 50 odsto skuplji nego u razvijenim zemljama EU i regiona.

  Izvor: MONDO portal.

Asocijacija potrošača Srbije (APOS) ocenila je 31. marta da su pametni telefoni u Srbiji od 20 do 50 odsto skuplji nego u EU, a domaći operateri mobilne telefonije iste ove telefone procenjuju do tri puta skuplje od tržišne cene u našoj zemlji. Takođe, najnoviji pametni telefoni koji su veoma popularni na tržištu EU i imaju povoljne cene - nisu dostupni na tržištu Srbije, jer ih nema ni na slobodnom tržištu, a ni u ponudi naših operatora mobilne telefonije.

Pitajući se zašto kvalitetnog, a jeftinog nema u ponudi na našem tržištu, APOS je najavio da će uskoro objaviti rezultate nezavisnog uporednog testiranja mobilnih telefona, koje je sprovedeno sa organizacijama potrošača u EU i time pokazati da dobro ocenjeni, a time i povoljni telefoni, nisu zanimljivi za tržište Srbije.

Prvoplasirani po oceni kvaliteta na testu može se kupiti samo u slobodnoj prodaji i to po ceni za 15 evra višoj a, primera radi telefon, poznate marke na tržištu EU košta 25.000 dinara, dok maksimalna cena za isti model u Srbiji dostiže neverovatnih 50.000 dinara. "Za razliku od Srbije na tržištu EU cene smart telefona konstantno padaju. Na to utiče i razvoj konkurencije, pojava novih modela, ali i rezultati nezavisnih testova kvaliteta koji utiču na proizvođače da koriguju cene. Sve više se proizvođača telefona u veoma kratkom periodu oslobađaju svojih 'starijih' modela jer novi ubrzano pristižu", primetio je APOS u saopštenju.

Razvoj konkurencije u EU donosi čak i nove brendove i modele koji imaju dobar kvalitet po ceni od 200 evra, ocenio je APOS.

Upoređivanje cena APOS je radio kao aktivnost na projektu, koji je finansirala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, a cene na tržištu su proveravane putem internet prezentacija prodavnica, kao i portala koji prikupljaju ponude na tržištu.

Kako kupiti povoljan, a dobar pametan telefon?

Kada birate telefon važno je da ima relativno dugo trajanje, solidan fotoaparat i da podržava najnovije aplikacije. Veliki ekran ne znači i najbolji. Jeftiniji modeli imaju ekrane od tri do četiri inča. Međutim, niska rezolucija ekrana neće zadovoljiti vaše potrebe za fotografisanjem, a još manje za gledanjem videa. "Ukoliko je to moguće, izbegavajte ekrane sa rezulucijom od 320 x 480 piksela, već uzmite sasvim zadovoljavajuć od 480 x 800 piksela. Potreban je dobar procesor. Jeftiniji modeli imaju slabe porcesore (verzija sa brzonom od 1 gigaherca i jednim jezgrom su najčešći) što vaš telefon može usporavati, pogotovu ako obavljate više funkcija istovremeno (aplikacije, društvene mreže)", savetuje APOS.

APOS je preporučio potrošačima da uvek biraju telefon sa procesorom sa dva jezgra (dual core), a za dobru fotografiju da biraju aparat od pet megapiksela koji ima blic. "Ukoliko vam je potrebna HD video kamera preporuka je da kupite telefon sa 720p HD video snimanjem. Ovo će posebno biti pogodno ukoliko su vam neophodni video pozivi (Skype, Hangouts i slično). Izbegavajte stare verzije operativnih sistema. Starije verzije ne omogućavaju ažuriranje, ali ni instaliranje nekih od modernih i popularnih aplikacija", navedeno je u saopštenju APOS-a.

Ne zaboravite da nas pratite na Facebooku, Twitteru i instagramu.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA