Sećate li se diskete, ploče i VHS kasete? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sećate li se diskete, ploče i VHS kasete?

Ovo je priča o stvarima na koje želimo da vas podsetimo, koje smo brzo zaboravili, iako smo ih koristili svaki dan.

  Izvor: ScreenShot/YouTube.

Moderni gedžeti i mobilni telefoni, posebno nakon transformacije u smartfone, "penzionisali" su gomilu uređaja koje smo nekad svakodnevno koristili. Ovo su neki od nama najdražih.

Disketa, Floppy disc

Magnetni medij koji su koristili mnogi od nas izmišljen je početkom sedamdesetih godina prošlog veka. Diskete su postojale u tri veličine, od osam, pet i 3.5 inča, sa kapacitetom jedva većim od jednog megabajta (tačnije 1.44 MB). Često su "pucale", sadržaj sa njih se brisao i svi su se plašili da im se disketa ne "razmagnetiše". Za čitanje je bila potrebna posebna jedinica, koja se u PC računarima obavezno nalazila do 2010. godine. Diskete su imale veoma važnu ulogu u mnogim filmovima, krijući važne podatke ili noseći pogubne viruse. Floppy diskovi danas gotovo da i ne mogu da se kupe, a disketne jedinice odavno nisu deo PC konfiguracija. Ovih dana koriste ih umetnici za svoje instalacije, posebno one diskete u raznim bojama, kao priveske u kolima ili podmetače za čaše.

Za "smrt" diskete odgovoran je CD, koji je nosio više podataka na praktičniji i sigurniji način.

Audio kaseta

Legendarni rok gitarista "The Rolling Stones" benda, Kit Ričards,u autobiografskoj knjizi "Život" (Life) dotakao se i pojava kaseta, što je u ono vreme, 60-ih godina, bila revolucija i velika pomoć mladim bendovima i stvaraocima. Zahvaljujući kaseti i "kasetašima", nastala je i čuvena pesma "Satisfaction". Kaseta je izazvala revoluciju na tržištu pop muzike, a na njoj su odrasle generacije. U zavisnosti od kvaliteta (tj. cene) šum pri reprodukciji je ponekad nadjačavao snimljeni materijal, mehanički problemi su svako malo prouzrokovali pravu "salatu od trake", a vremešne kasete su i najfiniji ton pretvarale u nesnosno zavijanje. Uprkos tome što je nedavno proslavila pola veka postojanja, što je za neki medij mnogo, kaseta doživljava novo "proleće". Mixtape-žurke niču poput pečuraka posle kiše, a potražnja za kasetama ponovno raste.

Na kasetama su se distribuirale i igre na gejmerskim mašinama tokom osamdesetih godina, da li se sećate toga?

S drugestrane, sigurno se mnogi od vas sećaju i "premotavanja" kasete olovkom, a za njenu "smrt" možemo da "okrivimo" opet CD koji je imao veći kvalitet zvuka i duži vek trajanja.

VHS kaseta
Sećate se videoteka? Da, ni mi nismo išli u neku video klub već izvesno vreme. DVD, piaterija, torenti, internet, sve je to "kumovalo" ekspresnom nestanku video kaseta. Kao i diskete, VHS (Video Home System), pojavio se tokom sedamdesetih godina prošlog veka, a danas se više ni svadbe ne snimaju na video kasete i svi žure da svoje sadržaje sa VHS kaseta što pre digitalizuju, kako bi ih sačuvali od "zuba" vremena.

CD, odnodno DVD opet se mogu smatrati odgovornim za "propast" video kaseta.

Gramofonska ploča

Kao vrsta nosača zvuka, ploča je bila popularna do 80-ih godina 20. veka. Poznata je i kao LP i vinil. U ploču je, kružno i ka centru, urezivana "traka" u kojoj različita nazubljenost označava i drugačiji zvuk. "Long Play" ploče imale su prečnik od 12 inča, vrtele su se na 33 i po obrtaja i sadržale su oko 15 pesama, dok su popularno nazvane "singlice" bile dijagonale osam inča, okretale su se brzinom od 45 obrtaja u minutu i nosile su tek nekoliko pesama. Danas se ploče vraćaju kao posebna izdanja za kolekcionare, noseći "singlove" popularne muzike, a veoma su žive i berze ploča, na kojima se kupuju i prodaju ploče domaćih i stranih autora i svih vrsta muzike.

Pogledajte koji su još uređaji odavno u "penziji" i pratite nas na Facebooku!

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi