Srpska ćirilica nestaje sa interneta | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpska ćirilica nestaje sa interneta

Recimo, ćirilični domen .srb, koji je počeo da funkcioniše pre dve godine, od početnog uspona i više od 6.500 registrovanih sajtova, pao je na 3.800.

 Izvor: Guliver/Getty Images/Thinkstock.

Ovo govori o manjoj popularnosti ćirilice na internetu, rečeno je na panel diskusiji "Ćirilica i internet u Srbiji i svetu". Predsednik Upravnog odbora Registra nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) Dušan Stojičević je kazao da je jedan od osnovnih problema koji nije rešen na svetskom nivou mogućnost mejlova na ćirilici, koji ne postoji uz IDN domene usled čega .srb domen ispada kao poluproizvod.

Stojičević je naveo da postoji svetski standard za ovu oblast koji još nije prihvaćen, a koji bi omogućio nove nadogradnje mejl servisa. "RNIDS se sve vreme bori da se i ćirilica, kao naše nacionalno pismo pojavi na internetu na pravi način i pokusavamo da radimo dosta na razvoju tog dela email servisa kako bi korsinici u Srbiji imali pravu uslugu", ukazao je Stojičević.

Saradnik Odbora za standardizaciju srpskog jezika SANU Milenko Vasić je kazao da školski pravopisi, za razliku od akademskog izdanja, ne sadrže pravila o transkripciji stranih imena što se odražava na pismenost građana.

Kako je objasnio, strana imena se pišu na različite načine pa tako ime jednog čoveka može biti napisano na čak 11 načina.

Vasić je kazao da pogrešno izgovaranje i pisanje stranih imena najčešće potiče od sportskih novinara koji su stalno suočeni sa imenima raznih fudbalera, košarkaša i ostalih sportista, jer ne slede pravila pisanja i izgovaranja njihovih imena,što se posle ustali u svakodnevnom govoru.

Prema njegovom mišljenju, loša situacija proizilazi i iz situacije da se ćirilica pojavila kasno, kao što se kasno pojavio i prevod operativnog sistema Windowsa.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi