Najveće IT kompanije protiv NSA i špijuniranja | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najveće IT kompanije protiv NSA i špijuniranja

AOL, Facebook, Google, LinkedIn, Microsoft, Twitter i Yahoo zajednički nastupaju u nastojanju da od američke vlade izdejstvuju prestanak nadgledanja interneta i prisluškivanja.

  Izvor: Tanjug AP Photo/Google, Connie Zhou.

Ovo je prvi put da se najveće internet i IT kompanije bore sa iste strane i zalažu za isti cilj - suzbijanje prisluškivanja i kontrole interneta koje sprovode obaveštajne agencije u Americi.

Sedam kompanija (AOL, Facebook, Google, LinkedIn, Microsoft, Twitter i Yahoo) pokrenule su inicijativu i na sajtu www.reformgovernmentsurveillance.com uputili otvoreno pismo američkim, ali i vlastima drugih agencija koje sprovode bilo kakav oblik špijuniranja na internetu.

U pismu se definiše pet tačaka, oko kojih su se najveće IT kompanije složile, a koje su od krucijalnog značaja za nastavak normalnog korišćenja interneta i podataka korisnika. Ove tačke su:
- Ograničiti državne vlasti za prikupljanje korisničkih podataka
- Nadzor i odgovornost
- Transparentni zahtevi Vlade (SAD)
- Poštovanje slobodnog protoka informacija i
- Izbegavanje sukoba među vladama.

Pismo u celosti, kao i detalje o inicijativi možete pročiati OVDE.

Pomenutih sedam kompanija pismo je uputilo i američkom Kongresu i predsedniku SAD Baraku Obami. Pismo su, između ostalih, potpisali Marisa Majer, Mark Cukerberg i Lari Pejdž.

Nažalost, i pored ove inicijative mnogi korisnici i dalje nisu ubeđeni u sasvim dobre namere ovih kompanija i upravo njih krive za dobar deo "procurelih" informacija i omogućavanje prisluškivanja.

Pratite MONDO MobIT portal na Facebooku. Vidimo se i na Fejsu, uz dosta iznenađenja i super fotki telefona i drugih mobilnih uređaja ;)

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA