Android slavi deseti rođendan | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Android slavi deseti rođendan

Stvoren je kao samo još jedna od ideja nekoliko entuzijasta, a danas je najmoćnija platforma mobilnih uređaja, koju koriste milioni ljudi širom sveta.

  Izvor: Promo.

Oktobra 2003. rođen je Android. Kreirali su ga Endi Rubin, Rič Majner, Nik Sers i Kris Vajt, nakon pokretanja Android Inc. kompanije. Prvobitnog razvijača, pomenutu kompaniju, otkupio je Google 2005. godine.

Distribucija Androida je najavljena 5. novembra 2007. godnie, zajedno sa osnivanjem Open Handset Alliance (OHA), konzorcijuma od 86 kompanija, na čijem je čelu Google, koji se bavi hardverom, softverom i telekomunikacijama, a koji je posvećen unapređivanju otvorenih standarda za mobilne uređaje. Android je zasnovan na izmenjenoj verziji Linux jezgra i u svom kodu kombinuje XML, C, Java i C++.

Pog Google zastavom Android je napredovao brzo i snažno, a rezultat uspešnog razvoja i konstantnih unapređenja se vidi i na tržištu, na kojem Android danas zauzima oko 75 odsto. Kao potpuno otvoren operativni sistem prvobitno je bio namenjen digitalnim kamerama, a tvorci su mu ime dali Android zbog svoje facinacije robotima.

Kratka istorija Androida

Zvanično, razvoj Androida je počeo 5. novembra 2007. godine i tada je on najavljen kao ptpuno besplatan mobilni OS otvorenog koda i zamišljen kao alternativa restriktivnom Apple operativnom sistemu.

Verzija sistema 1.0 pojavila se na G1 modelu kompanije T-Mobile u Americi, a u određenim delovima sveta taj uređaj sa QWERTY slajder tastaturom prodavao se pod imenom HTC Dream. U to vreme, septembra 2008, Symbian je bio i dalje najmoćniji, a Apple je skretao sve više pažnje na sebe svojim godinu dana ranije najavljenim iPhone uređajima.

Sledeći veiki korak napravljen je sa Motorolom 2009. godine, kada se pojavio DROID uređaj, takođe se slajder QWERTY tastaturom. Ekskluzivno namenjen Verizon korisnicima, reklamiran kao alternativa iPhonu, Motorola DROID naišla je na odličan prijem kod korisnika i u prvih mesec dana prodala se u preko 525.000 primeraka.

Android 1.5 Cpucake pojavio se u aprilu 2009. Prva velika revizija i dopuna Android OS-a, donela je vidžete za osnovni ekran, a omogućeno je i kreiranje foldera.

Android 1.6 Donut pojavio se već u septembru iste godine, donoseći poboljšanu internet pretragu, podršku za ekrane veće rezolucije, bolji interfejs za kameru i Universal Search.

Android 2.0 Eclair pojavljuje se samo mesec dana nakon Donuta i donosi unapređen internet pretraživač, Google Maps i GPS navigaciju, koja je trebalo da bude konkurencija TomTom i Garmin uređajima. Interfejs Androida je značajno napredovao. Aktivirano je više ekrana, dodati su brojni vidžeti i žive pozadinske slike.

Android 2.2 Froyo stiže u junu 2010. godine, a zajedno sa Just-in-Time kompajlerom dolazi i značajno brži UI, podrška za Adobe Flash i hot spot funkcija. Omogućen je unos sadržaja glasom, kao i upravljanje telefonom pomoću izgovaranja komandi. Pojavio se i Google Nexus One koji je imao slabu korisničku podršku, probleme sa povezivanjem i druge probleme, što se odrazilo na slabu prodaju. U prvom mesecu se prodalo svega 80.000 komada. Treći kvartal 2010. zvanično je potvrdio dominaciju Androida u odnosu na Apple iOS. U tom kvartalu Android je prvi put imao veći udeo na mobilnom tržištu i od tada ga uvećava.

Android 2.3 Gingerbread pojavio se u decembru 2010. godine, donoseći više senzora, kontrolu pomeranjem telefona, podršku za NFC i značajno brži, stabilniji i napredniji UI. Usledio je i Google Nexus S, značajno popularniji i kvalitetniji Google smartfon.

Android 3.0 Honeycomb napravljen je posebno za tablet uređaje, sa unapređenim 3D funkcijama i podrškom za hardversko ubrzanje. Nije baš bio uspešan i ostao je kao međukorak do nove, kvalitetnije verzije Android OS-a. Honeycomb je najavljen u februaru 2011.

Android 4.0 Ice Cream Sandwich pojavio se u maju 2011. godine. Unapređena i poboljšana Honeycomb verzija donosi potpuno redizajnirano korisničko okruženje i većinu modernih funkcija, kakve danas koristimo na Android smartfonima. Tokom 2011. godine Android je i zvanično pretekao BlackBerry operativni sistem po popularnosti, od kada uvećava svoju prednost sve više i više.

Android 4.1-4.3 JellyBean pojavio se u julu 2012. godine, donoseći velika poboljšanja korisničkog interfejsa, ali i opcije poput višekorisničkih naloga, napredne notifikacije, sveobuhvatnija brza podešavanja u padajućem meniju, Google Now, Photosphere i vidžete čak i na zaključanom ekranu.

U martu 2013. godine Sundar Pičaj preuzima razvoj Android platforme, nakon odlaska Endija Rubina u drugu kompaniju.

Android 4.4 KitKat je najnovija verzija OS-a, koja će doneti poboljšanja interfejsa i na povoljnijim telefona, sa labijim hardverom, Android TV i dalja unapređenja sistema i korisničkog okruženja.

Google bi desetogodišnjicu Androida trebalo da proslavi ovog meseca, najavom KitKat OS-a i novih usluga, koje će i korisnicima sa jeftinijim telefonima omogućiti da uživaju u najmodernijim aplikacijama i servisima.

E, pa, srećan rođendan Androidu i sa naše strane!

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA