Evropljani "masovno" kupuju onlajn, mi u "zaletu"! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evropljani "masovno" kupuju onlajn, mi u "zaletu"!

Više od polovine korisnika interneta u EU, uzrasta od 16 do 74 godine, obavlja onlajn kupovine, objavila je agencija za statistiku Evrostat. Mi dnevno potrošimo preko 620.000 evra onlajn!

 Izvor: Guliver/Getty/Thinkstock.

Kupovina preko interneta najpopularnija je među žiteljima Velike Britanije (82 odsto korisnika), Danske i Švedske (po 79 odsto), Nemačke (77), Luksemburga (73) i Finske (72 odsto).

Najmanji procenat korisnika interneta koji kupuju onlajn je u Rumuniji (11 odsto), Bugarskoj (17), i Estoniji i Italiji (po 29 odsto), preneo je Itar tas.

Istraživanje je pokazalo da stanovnici EU putem interneta najradije kupuju odeću, sportsku opremu, knjige, časopise, elektronski edukativni materijal, kao i da rezervišu karte ili bukiraju i plaćaju hotele za turistička putovanja.

Broj žitelja Evropske unije koji su aktivni korisnici interneta iznosi 75 odsto radno aktivnog stanovništva. U Rusiji, prema najnovijim podacima Fonda javnog mnjenja, 66,1 miliona ljudi starijih od 18 godina koristi internet najmanje jednom mesečno. To predstavlja oko 57 odsto ukupnog punoletnog stanovništva zemlje. U septembru je oko 18 odsto korisnika interneta preko globalne mreže obavljalo kupovine i naručivalo robu i usluge u onlajn prodavnicama, što tu zemlju svrstava među najslabije razvijene u tom domenu.

Potrošimo 626.000€ dnevno u internet kupovini

Srbija troši 20 miliona evra mesečno u internet kupovini, i to uglavnom u stranim onlajn prodavnicama. Domaće lenje i slabije posećene.

Kupovina preko interneta u Srbiji uzima maha. U prvih šest meseci ove godine građani su na onlajn šoping trošili oko 20 miliona evra mesečno, odnosno svakog dana po oko 626.000 evra.

Među našim građanima je, popularnija kupovina na stranim portalima, pa se tek 25. deo ukupne sume potroši za kupovinu na domaćim sajtovima.

Pretpostavlja se da se preko neta trguje i više (plaćanje u kešu po preuzimanju robe), ali su o tome dostupni samo podaci o kupovini robe i usluga koje su plaćane karticama. Podaci Narodne banke Srbije pokazuju da se u prvih šest meseci ove godine na domaćim sajtovima kupovalo za 499,5 miliona dinara, a na stranim za 109 miliona evra, što daje cifru od 626.000 evra na dan.

Kada kupujemo na stranim sajtovima, u proseku trošimo 154 evra po transakciji, dok za kupovinu preko domaćih portala u proseku trošimo oko 50 evra. U 2012. prosečna transakcija plaćanja preko neta u Srbiji iznosila je nešto manje od 50 evra, dok je taj prosek za strane sajtove bio 169 evra.

"Građani se više odlučuju da kupuju na stranim sajtovima jer tu dolaze i do robe koje nema u Srbiji", kaže za 24 sata Slobodan Marković iz Centra za razvoj interneta.

Podaci pokazuju da se onlajn najviše pazare avionske karte. Građani naručuju i gume za automobile jer ih dobijaju na kućnu adresu ili adresu servisa. Kod nas se preko interneta pazari i bela tehnika, kućni aparati, knjige, igračke, garderoba i obuća.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi