Ako imaš GMail, nemaš privatnost! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ako imaš GMail, nemaš privatnost!

Google u dokumentu dostavljenom sudu, po jednom od postupaka za povredu privatnosti, izjavio da korisnici GMaila ne treba da očekuju privatnost!

 Izvor: Google.

U dokumentu dostavljenom federalnom sudu Sjedinjenih Američkih Država, a do kojeg je došlo telo za zaštitu potrošača, Consumer Watchdog, stoji: "GMail korisnici moraju očekivati da će njihovi mejlovi biti automatski procesuirani"!

Daily Mail ovo pojašnjava sledećim rečima: "Baš kao što korisnik koji šalje pismo poslovnom partneru ne treba da bude iznenađen ako to pismo pročita njegov pomoćnik, tako i korisnici mejla baziranog na veb standardu ne treba da se iznenade ako njihovi mejlovi budu "procesuirani" od strane provajdera usluge u procesu isporuke".

Ovo je otkriveno tokom sudskog postupka po jednoj tužbi u kojoj je Google optužen za neovlašćeno čitanje korisničkih mejlova, zarad plasiranja oglasnih kampanja, zasnovanih na sadržaju mejlova koje korisnici razmenjuju.

Google u svoju odbranu navodi da ukoliko korisnik svesno poveri svoje ili tuđe lične podatke/poruke trećem licu, onda i ne može da očekuje da treća strana neće doći do određenih informacija.

Internet kompanija se po najnovijoj tužbi suočava i sa optužbama zbog Politike privatnosti svojih servisa, koji otkrivaju previše, ne samo Googlu, nego i drugim kompanijama i licima. Takođe, Google je optužen i da neovlašćeno pristupa korisničkim podacima preko Wi-Fi veze, čak i kada je ona isključena. Naime, u najnovijem Androidu 4.3 postoji funkcija koja će skenirati mreže i pratiti kretanje korisnika, čak i kada je bežična mreža isključena.

"Kako bi se poboljšala preciznost lociranja i u druge svrhe, Google i ostale aplikacije mogu skenirati obližnje mreže čak i kada je Wi-Fi veza isključena" navodi se u objašnjenju Google kompanije, a korisnici širom sveta ne prestaju da negoduju.

Odgovorna tela mnogih država već su reagovala, ali postignuti rezultati nisu dovoljno jaki da Google iz korena promeni svoju Politiku privatnosti ili prestane da "nadzire" korisnike.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi