Kompjuteri i telefoni predviđaće šta želimo? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kompjuteri i telefoni predviđaće šta želimo?

Gedžeti će uskoro preuzeti ulogu ličnih asistenata i pomagati nam u planiranju obaveza, na osnovu uočenih matrica ponašanja. Ali, da li nam to treba?

  Izvor: Guliver/Getty/Thinkstock

Nas, nažalost, niko i ne pita za mišljenje, za sada...

Zahvaljujući unapređenoj tehnologiji pretrage kompjuteri, hibridni uređaji i smartfoni znaće šta nam je potrebno čak i pre nego što mi to sami budemo znali.

Pretraga će se šunjati po mejlovima, kalendaru, izvršenim zadacima, listama za kupovinu, To-do listama, kroz istoriju pretrage, pratiće GPS koordinate kojima se krećemo i na osnovu ovih i mnogih drugih informacija praviće i izdavaće nam predloge, koji će nam biti ponuđen i pre nego što ih se mi sami sertimo.

Nova tehnologija i usavršena pretraga na kojoj rade Google i niz start-up kompanija, obezbediće nam infomacije gde da stanemo na kafu, gde da letujemo, šta da kupimo i kako da se obučemo. Frižideri će sami praviti liste za kupovinu na osnovu sadržaja u sebi, a usisvač će se sam uključivati i počistiti stan ili kuću.

Iako sve ove stvari zvuče neverovatno, neke od ovih tehnologija već su u poodmakloj fazi testiranja ili se već koriste. Samsung je, recimo, odavno razvio i komercijalizovao usisivač koji sam čisti kuću, sam detektuje praznu bateriju i priključuje se na punjač i sam se kreće, bez potrebe kontrole čoveka.

Google već ima Google Now aplikaciju, koja uči modele ponašanja svog vlasnika i pomaže mu da se lakše organizuje i sazna sve što bi, eventualno trebalo da zna. Ta aplikacija biće nadograđena novim mogućnostima i biće u stanju da obavi kompleksniji niz operacija, na osnovu kojih će korisnik imati mnogo više koristi, nego što je to sada slučaj.

Ipak, ova saznanja još jednom su  aktivirala priče o svakom mogućem kršenju privatnosti, na koje se korisnik hteo, ne hteo primorava kupovinom ovakvih uređaja.

Da li je neophodno da frižider zna šta mi kupujemo i šta bismo želeli da kupimo? Da li električni bokal zaista treba da nas upozori da nam ponestaje mleka ili čaja? Jer, ako to budu znali sasvim obični, jednolični kućni aparati, zamislite šta će samo znati naši kompjuteri i smartfoni o nama. Danas već znaju mnogo, iako se mi trudimo da ih u tome ograničimo, ali razvojem ovakvih tehnologija znaće svaki mogući aspekt našeg života.

Da li ste spremni za tako nešto i da li biste žrtvovali svoju privatnost zarad kuće koja se sama čisti?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi