Letelice budućnosti imaće oči muve? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Letelice budućnosti imaće oči muve?

Gledati očima muve sada je moguće, zahvaljujući kameri koja verno reprodukuje facetovane oči insekata i njegov mozaički vid.

Digitalni prototip ove kamere, prečnika 1,5 centimetara je delo tima naučnika koji je svoj izum predstavio u najnovijem broju časopisa Nature. U većini klasičnih kamera, jedinstveno sočivo “hvata” svetlost koja se reflektuje sa nekog objekta i fokusira ga na senzor kako bi stvorio jasnu sliku. Oči ljudi, kao i kod većine kičmenjaka, funkcionišu po istom principu, koji je izuzetno osetljiv na svetlost i omogućava dobru rezoluciju.

Insekti i drugi antropodi, međutim, vide svet očima koje se sastoje od stotine sitnih optičkih jedinica, omatidija, izolovanih optičkih elemenata od kojih svaki raspolaže vlastitim sočivom i receptorom. Za razliku od ljudskog oka, koje mora da se prilagođava svakoj promeni, facetovano oko omogućuje insektu panoramski i gotovo neograničeni dubinski pogled.

“Priroda je razvila ove strukture do savršenstva tokom više milijardi godina evolucije”, naveo je Džon Rodžers sa Univerziteta Ilinoisa u Urbana-Šampejnu koji je jedan od učesnika projekta. Da bi imitirali oko insekta, istraživači su proizveli mrežu mikroskopskih i elastičnih sočiva, postavljenih na elektronskim detektorima.

Najpre pljosnata, struktura je potom savijena kako bi dobila ispupčen oblik i ostvarila ugao gledanja od 160 stepeni. To je idealan uređaj za izračunavanje kretanja objekta i opremanje mikro-dronova, mini bespilotnih letelica, ističu u komentaru na ovu studiju Aleksander Borst i Johanes Plet, dvojica neurobiologa sa Instituta Maks Plank.

“Zamislite ove mikro-letelice, veličine ljudske ruke, koje koriste veštačko facetovano oko da bi se same orijentisale kroz hodnike srušene zgrade dok drugi detektori pokušavaju da ustanove prisustvo dima, radioaktivnosti ili ljudi zarobljenih u ruševini”, navode nemački naučnici.

“Ove letelice još uvek ne postoje, ali zahvaljujući ovakvim uređajima, mogle bi uskoro da budu proizvedene”, zaključuju oni.

(Tanjug)

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi