Alarm na govor mržnje kod mladih | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Alarm na govor mržnje kod mladih

Širenje govora mržnje na internetu mora se zaustaviti, jer se prenosi u realan život mladih i ugrožava budućnost čitavog društva.

Ovaj zaključak je donet na skupu održanom povodom Međunarodne nedelje bezbednog interneta, na kojem je iznet i podatak da 11 odsto dece u Srbiji pristane da izađe na sastanak sa nepoznatom osobom, posle kontakta na internetu.

Od 21. marta počinje kampanja širom Evrope pod sloganom Pokret protiv govora mržnje, koja će trajati do leta 2014. a biće sprovedena i u Srbiji.

Kroz negativne komentare i podsticanje netrepeljivosti, govor mržnje na internetu kasnije se prenosi u realan život, a mi želimo ne samo da ga zaustvimo, već da podstaknemo da se među mladima šeruju govori ljubavi, tolerancije, solidarnosti kako bi se u svakodnevnom životu vladalo međusobno uvažavanje, izjavio je drižavni sekretar Ministarstva omladine i sporta Nenad Borovčanin.

Kakvi su odnosi među omladinom, takvo će nam ubuduće biti društvo, a želimo društvo bez ožiljaka, u kojem se ljudi ne moraju oporavljati od detinjstva ili mladosti, poručio je Borovčanin.

Šef Kancelarije Saveta Evrope u Srbiji Antje Rotemund navela je da je cilj kampanje da se ukaže šta je govor mržnje na internetu i kako da se zaustavi, da bi se predupredile tragedije do kojih posledično dolazi.

Ona je ukazala na stav Evropskog suda za ljudska prava da je sloboda izražavanja primenjiva na sve ideje ili informacije i one koje vređaju šokiraju ili uznemiravaju državu ili naciju, zbog toga što su to tekovine pluralizma i tolerancije, bez čega nema demokratije.

Sloboda izražavanja je neograničena, ona se odnosi na sve što je rečeno na internetu, ali, mi ne smemo da ignorišemo mračnu stranu onoga što se govori, naglasila je Rotemund.

Ona je istakla da je kampanja na nivou cele Evrope važna zbog toga što se ljudska prava ne mogu štititi samo zakonima.

Koordinator jedinice za prevenciju nasilja Ministarstva prosvete Biljana Lajović navela je podatke do kojih je ministarstvo došlo istraživanjem među 3.000 učenika osnovnih i srednjih škola, a prvi je da više od 90 odsto mladih u Srbiji ima mobilni telefon sa pristupom internetu.

Zabrinjavajući je podatak, predočila je, da je od ukupno ispitanih, 11 odsto dece i mladih prihvatilo da izađe, od jedan do pet puta, na sastanak sa nekim koga nikad nije videlo, niti zna bilo kakavu informaciju o njemu.

To znači da u svakom prosečnom odeljenju u Srbiji od 30 učenika je bar dvoje došlo u situaciju veoma ozbiljnog rizika, ukazala je Lajović.

Ideja je da naučimo mlade kako da iskoriste sve dobiti interneta, kao neprocenjivog bogatstva, ali s druge strane kako da budu oprezni, napomenula je ona.

Čak 25 odsto učenika doživelo je uznemiravanje ili vređanje telefonom ili SMS porukama, a 18 odsto srednjoškolaca na društvenim mrežama, što navodi na zaključak da značajan deo vršnjačkog nasilja uzrokuje govor mržnje na internetu.

(FoNet)

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi