MONDO: e-knjige u Srbiji još na čekanju | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO: e-knjige u Srbiji još na čekanju

Počeo je Sajam knjiga u Beogradu. Svega ima: klasika, bestselera, stripova... a elektronskih knjiga?

Sajam knjiga je tradicionalno najposećenija sajamska manifestacija u Srbiji. Ove godine traje od 21. do 28. oktobra. Gužva je bila već na otvaranju. Jedni traže klasike, drugi bestselere, a knjige na sniženju svi! Međutim, ono što smo takođe primetili, je mnogo posetilaca sa tabletima i pametnim telefonima novije generacije, koji su idealni za čitanje elektronskih knjiga, ali...

Priđemo gospodinu sa Apple iPadom čija je, inače, jedna od primarnih namena čitanje e- knjiga, ali on nije ni čuo za njih. Gospođa, koja nas je slučajno "zakačila" kesom punom knjiga, zna otprilike o čemu se radi, ali ih ne koristi. Kaže da "nema vremena da ih traži#. Par tinejdžera nam usput dobacuje da ćemo tako nešto teško naći legalno u Srbiji. Možda neke "divljake" na netu, ilegalno, kako rekoše, ali da kupimo neku pravu e-knjigu vrlo teško. I bili su u pravu.

Elektronske knjige u Srbiji još nisu "zaživele". I neće skoro, jer nije načinjen čak ni prvi korak u tom pravcu - izdavači nisu zainteresovani za njihovu proizvodnju i distribuciju.

Elektronske knjige nisu ništa drugo do PDF ili neki drugi digitalni fajl knjige, koja se inače pušta u štampu. Tako sređen fajl, umesto u štampariju, šalje se distributerima, poput Apple ili Google prodavnica softvera, koji ih uz određenu nadoknadu nude korisnicima svojih uređaja. Čitaju se na posebnim uređajima, takozvanim e-čitačima - iRiderima, ali se, takođe mogu čitati i na tabletima i pametnim telefonima, koji svojim različitim opcijama olakšavaju čitanje: možete podestiti osvetljenje, veličinu slova, font...

Mesta na kojem se mogu kupiti elektronske knjige zovu se e-knjižare ili eBook Store. Virtuelne knjižare sadrže već desetine hiljada dela konvertovanih iz štampanog u elektronsko izdanje. U zavisnoti od starosti i dostupnosti knjige one mogu biti skenirane stranice starijih knjiga, koje se više ne izdaju, ili potpuno nova izdanja spremljena posebno za elektronsko čitanje.

Amazon, eBook i druge online prodavnice odavno su krcate digitalnim knjigama, koje možete čitati pomoću Adobe PDF Reader, ePUB, Microsoft Reader ili nekog drugog besplatnog programa, a sve veću popularnost imaju i prodavnice softvera za smartfone. Apple ima posebnu eBook prodavnicu, Google, takođe, a poznati naslovi elektronskih knjiga mogu se pronaći i u Windows Store, Windows Phone, BlackBerry i drugim prodavnicama namenjenim mobilnim uređajima i računarima.

PIRATERIJA GUŠI ZDRAVIJE I JEFTINIJE E-KNJIGE

Domaći izdavači kažu da naše tržište nije dovoljno atraktivno za tako nešto i da je isplativost onlajn izdavaštva neodrživa. Piraterija je velika, ali se u perspektivi ipak razmišljaju i o e-knjigama.

Laguna je u maju 2011. godine napravila eksperiment sa latiničnim izdanjem jedne elektronske knjige, koja je još uvek besplatno dostupna čitaocima. Međutim, kažu da ta knjiga nije nije prošla zapaženo, tako da je produkcija elektronskih izdanja odložena na neodređeno.

U Evro-Đuntiju naglašavaju da, u skladu sa stavom da knjiga treba da bude savremena i dostupna čitaocu, imaju planove za e-knjige, ali ne u skorašnjem periodu. Piraterija je kod nas veliki problem, ističu u toj kući knjige.

U to su se već uverile njihove kolege iz Solarisa, iako još uvek nisu kročili u elektronsko izdavaštvo. Sva njihova izdanja Dena Brauna svojevremeno je neovlašćeno preuzeo sajt "Bane prevoz" i besplatno ih nudio u elektronskom obliku.

Prethodnih nekoliko godina piraterija je uzimala maha više nego ozbiljno, pa je Udruženje izdavača krajem 2011. godine tužilo pomenuti sajt, koji je sredinom maja 2012. godine, nakon intervencije državnih organa ugašen.

Međutimm, ubrzo se pojavio novi sajt, sličnog tipa, ali sada sa ponudom knjiga domaćih autora, i pisaca ostalih balkanskih zemalja.

e-knjige su jeftinije od klasičnih, ali to nije njihova jedina prednost. Ekološki osvešćeni građani ističu da na taj način štede šume, ali i prostor na policama kućnih biblioteka. One ne sakupljaju prašinu, a na par MB memorije može se čuvati nekoliko knjiga.

Elektronski čitači knjiga su, inače mnogo praktičniji od papirne knjige za osobe obolele od artritisa i lica sa oslabljenim vidom, kao i za osobe koje pate od alergija i problema disajnih puteva.

Elektronske knjige preskaču čitav niz štamparskih operacija, koje se preduzimaju nakon preloma knjige i na taj način obezbeđena im je daleko niža cena. Distribuiraju se lakše, sa samo nekoliko klikova, a korisnicima su dostupne odmah, takođe "jednim klikom".

U prodavnicama u Srbiji mogu se naći elektronski čitači gotovo svih proizvođača, po ceni od 5.000 do 20.000 i više dinara. Jedna od domaćih firmi, koja ih distribuira zadovoljna je prodajom. Kažu da prodaja tokom prošle godine rasla, ali sada zbog pojave tablet računara, pametnih telefona i nedostatka knjiga na srpskom, prodaja stagnira.

Na tabletima se, takođe, mogu čitati elektronske knjige, ali rideri nude bolji doživljaj, sličniji čitanju s papira, zbog specifične e-ink pozadine. Ona podrazumeva slabije ili gotovo nikakvo osvetljenje, koje ne zamara oči i omogućava da se pozadina umesto klasičnog prebaci u negativ mod prikaza.

Zbog jefitnijeg procesa proizvodnje, ekoloških i drugih već nabrojanih razloga, sve više svetski klasika pojavljuje se u eBook obliku. Isto važi i za neke magazine, nedeljnike i ostalu periodiku. Zbog daleko jeftinijeg procesa proizvodnje i distribucije, prelazi se na e-izdanja. Poslednji primer je Newsweek, koji će preći samo na digitalni format već od prvog januara sledeće godine.

Možda najpoznatiji primer tranzicije sa štampanog u isključivo digitalno izdanje predstavlja najstarija enciklopedija na engleskom jeziku Britanika. Ona je prvi put objavljena u Edinburgu, u Škotskoj 1768. godine i do sada je redovno objavljivana u štampanom izdanju svake dve godine. Međutim, od ove godine prestaje da postoji u štampanom obliku i prelazi u digitalnu verziju koja će biti dostupna isključivo na Internetu.

Izdanje u 32 toma prodavano je za 1.400 dolara, a online pretplata će koštati 70 dolara godišnje. Kompanija koja je štampala Britaniku je saopštila da će nastaviti sa prodajom štampanih izdanja sve dok ne bude iscrpljena zaliha od četiri hiljade enciklopedija.

Elektronske knjige možda ne mirišu na štamparsku boju i ne proizvode onaj karaktrističan zvuk tokom listanja koji mnogi obožavaju, ali na drugačiji način nam omogućavaju da u njima uživamo jednako kvalitetno kao i u klasičnim knjigama. Posebno su pogodne za putovanja - umesto da u kofer pakujemo nekoliko "pravih", preuzećemo sa neta nekoliko omiljenih u naš e-čitač, telefon, tablet ili laptpop.

Dakle, mogućnosti je puno, samo mora da se pazi na pirateriju i sivo tržište. Izgovor da su u Srbiji plate male ovde ne prolazi, jer su elektronske knjige veoma povoljne - na Google Shopping stranam ih ima i za 99 centi!

Na kraju, pomenimo i neophodnost rada na edukaciji korisnika. Đaci i studenti već su upoznati sa mogućnostima čitanja i učenja iz elektronskih skripta, knjiga i beleški. One su sastavni deo modernog školovanja, jer se fakulteti, škole i profesori mnogo češće odlučuju na izdavanje ovakvih knjiga i učeničkih materijala, što zbog lakoće distribucije, što zbog smanjenih troškova i izbegavanja klasičnog kopiranja.

Dakle, e-knjige su budućnost, ali to ne treba da plaši one koji vole miris papira i zvuk listanja stranica - još dugo će, sigurni smo, postojati i jedno i drugo.

(Marko Čavić, MONDO)

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA