Šta je i koliko košta bežično punjenje | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta je i koliko košta bežično punjenje

Ukoliko se odlučite za neki od smartfona nove generacije, koji ima opciju bežičnog punjenja, onda treba da znate i koliko će vas to koštati.

Znamo da vas zanima trenutno najaktuelnija smartfon tema – bežično punjenje. Iako tehnologija izgleda svemirski i napredno, u stvari je poznata od davnina i samo je dodatno unapređena, kako bi se koristila u svakodnevnoj upotrebi.

Punjač budućnosti: indukovano elektromagnetno polje

Bežični sistem punjenja poznat je pod nazivom induktivno ili indukovano punjenje, a podrazumeva prenos energije između dva objekta pomoću elektromagnetnog polja. Ono zahteva postojanje dela za punjenje, koji je priključen na izvor energije ili ima komponente za njeno samostalno stvaranje. Ovaj deo se obično naziva stanica punjenja.

Proizvedena ili energija preneta od izvora se putem takozvanih indukcionih sprega šalje iz jednog (stanice) do drugog uređaja (telefona) bez žica i provodnika.

U proizvođaču energije (stanici) nalazi se indukcioni kalem koji stvara indukciono elektromagnetno polje, dok se u prijemniku nalazi drugi kalem, čiji je zadatak da preuzima indukovano elektomagnetno polje i pretvara ga u energiju za punjenje.

Uobičajeno je bežično punjenje na vrlo maloj udaljenosti, dok bi se za ovu vrstu punjenja na većim razdaljinama morala koristiti indukciona rezonantna spojnica.

Besplatno punjenje na javnim mestima

Punjenje bežičnim putem, ostavljanjem telefona na specijalno kreiranom uređaju, koji telefon puni bez žica, u nekom od javnih lokala je besplatno. Širom Amerike i Evrope, u mnogim lokalima, poput Starbucksa, kafeterijama, metro prolazima, hotelima, državnim ustanovama, igraonicama i drugim javnim mestima postavljaju se bežični punjači za besplatno punjenje telefona.

To je svakako proces koji traje, nije brz i dosta košta, pa zavisi i od raspoloženja velikih kompanija da ga sponzorišu ili investiraju u njega. Samim tim nije dostupan najvećem broju korisnika, koji će, ipak morati da se okrenu nekom drugom rešenju za bežično punjenje.

Bežično punjenje u kućnoj izvedbi traži ulaganje

Jasno vam je da su javna mesta za punjenje samo privremena rešenja, jer u prolazu ne možete da se zadržite dugo. Imate taman toliko vremena da napunite telefon za jedan ili dva poziva, ukoliko vam je baterija skoro, pa prazna.

Dakle, moraćete da se snađete za neki od kućnih uređaja tj. moraćete da ga kupite. Ovih dana Microsoft i Nokia, proizvđači Windows Phone 8 telefona, koji su među prvima u svetu uveli ovu opciju punjenja, istakli su cene svojih bežičnih punjača.

Prvi utisak? Nisu nimalo jeftini!

U prodaji su se pojavili bežični punjači veselih boja u obliku kolevke, namenjene punjenju Bluetooth slušalica, podloge, jastuka i držača telefona za punjenje bešičnim putem. Cena jastuka je 100 evra, cena držača telefona je 90, a cena podloge za punjenje 75 evra.

U prodaju je stigao i prvi JBL zvučnik sa ugrađenom opcijom bežičnog punjenja, koji košta 185 evra, ali se istovremeno koristi kao zvučnim MP3 plejera i FM radio.

Ukoro će bežični punjači biti deo kućnih aparata

Najbezbolnija varijanta možda je upravo ova – da se punjači namenjeni bežičnom punjenju smartfona i drugih uređaja sa baterijama ugrađuju u svakodnevne kućne aparate. Recimo, u Smart i obične TV ređaje, muzičke stubove, laptop računare, miksere, pegle, tostere – praktično u svaki uređaj koji možete da zamislite.

Proizvođači JBL, Logitech, Pioneer, Sony i drugi svetski poznati brendovi već su predstavili uređaje potrošačke elektronike koji sadrže i opciju bežičnog punjenja. Dovoljno je samo telefon staviti na te aparate i dok god je on na njima baterija će se puniti.

Omasovljavanje uređaja sa ovom opcijom dovešće do snižavanja cene, a pojavljivanje većeg broja sličnih uređaja drugih proizvođača, poput HTC-a, Samsunga i ostalih, takođe će dovesti do obaranja cena i bržeg prihvatanja ovog standarda, kao osnvnog za punjenje smartfona u bliskoj budućnosti.

Bežično punjenje i njegov uticaj na zdravlje ljudi

S punim pravom svaka nova bežična tehnologija korisnicima donese i brigu više - da li je i koliko zdravo njeno korišćenje? Kablovi su nestali, ali svi ti radiotalasi, zračenje, jonizacija, "elektronsko kretanje energije" i druge bežične tehnologije unose nemir u mnoge korisnike. Ipak, kod bežičnog punjenja nemate o čemu da brinete.

Nekoliko kliničkih i naučnih studija, među kojima je najznačajnija ona koju je sproveo američki ICNIRP institut dokazalo je da "nevidljivi zraci" indukovanog punjenja ne prouzrokuju nikakve do sada poznate komplikacije, iako dugotrajno i višegodišnje izlaganje toj "pojavi" nije u potpunosti ispitano.

Američka komisija WPC propisala je spostvene mere o nivou i načinu izlaganja nizu novih bežičnih standarda, pa i "bežičnom punjenju", koje su i mnoge druge relevantne svetske ustanove prihvatile.

Nijedna od njih nije konstatovala narušavanje ljudskog zdravlja i pojavu anomalija bilo kojeg tipa korišćenjem indukovanog načina punjenja. Dakle, "energetski zraci" punjača ne mogu vam naškoditi.
(Marko Čavić)

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi