WhatsApp sprema novu gotivnu opciju kojoj bi EU ozbiljno mogla da "pomrsi račune" | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

WhatsApp sprema novu gotivnu opciju kojoj bi EU ozbiljno mogla da "pomrsi račune"

Autor Miloš B. Jovanović

Dovoljno je fotografisati obični selfi a veštačka inteligencija će od njega stvoriti fotografiju korisnika kakvu god on poželi, ali tu postoje i neke nedoumice...

 WhatsApp aplikacija _ telefon _ Foto Shutterstock Mehaniq.jpg Izvor: Shutterstock / Mehaniq

WhatsApp je poznat po tome da relativno često uvodi nove opcije i funkcije u svoju aplikaciju. Sada je došao red i na, u današnje vreme neizostavnu, veštačke inteligencije (AI).

Korisnici su i do sada mogli da koriste Meta AI za kreiranje stikera, postavljanje upita ili za razgovor sa Meta AI četbotom, a uskoro će dobiti i mogućnost da pomoću veštačke inteligencije kreiraju fotografije.

Svoje nove fotografije ili animirane slike korisnik će moći da kreiraju na osnovu sopstvenih fotografija, za šta će WhatsApp-u biti dovoljna jedna njegova fotografija. Nakon odabira fotografije, Metin AI Llama će od nje moći da napravi niz različitih fotografija, u zavisnosti od zahteva korisnika.

Jednostavno rečeno, dovoljno je fotografisati obični selfi, a veštačka inteligencija će od njega stvoriti fotografiju korisnika kako uživa na tropskoj plaži ili u šetnji na Marsu ili Mesecu.

Iako nova WhatsApp funkcija zvuči zabavno, tu postoje dve nedoumice. Prva se odnosi na to što još uvek nije poznato kako Meta planira da onemogući korisnike u eventualnim pokušajima da na isti način modifikuju tuđe fotografije i da ih potom šalju dalje putem WhatsApp-a ili drugim kanalima šire mrežom.

Druga nepoznanica poznata je po skraćenici GDPR, odnosno Opšta uredba o zaštiti podataka koja se primenjuje u zemljama članicama Evropske unije.

Meta je nedavno najavila korišćenje javno objavljenih podataka svojih korisnika na društvenoj mreži Facebook u Evropi za treniranje svojih AI modela. Ta odluka je zatim povučena upravo zbog GDPR-a, kao i Zakona o digitalnim tržištima, pošto u Meti nisu bili sigurni da li je i koliko takva odluka u skladu sa navedenim evropskim propisima.

Čini se da upravo zbog toga evropski korisnici WhatsApp-a neće u skorije vreme biti u prilici da koriste nove AI mogućnosti za obradu fotografija.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

11:36
Korisne aplikacije za putovanje
Izvor: Kineska medijska grupacija
Izvor: Kineska medijska grupacija

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

beogradska seljačina

AI = All Idiots

It glupan

Smak sveta se bliži, grlite koje volite, budite dobri sa njima