Testirali smo: Google Nexus 7 | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Testirali smo: Google Nexus 7

Trenutno najtraženiji tablet na tržištu Evrope i Amerike, predstavljen nam je nedavno na Sajmu računarstva i očekujemo ga u prodaji uskoro!

Google veruje da je došlo vreme za promenu

Na ovogodišnjoj Google I/O konferenciji zajedno su predstavljeni Android Jelly Bean oznake 4.1 i Nexus 7 – prvi Google tablet sa displejom dijagonale 7 inča iz poznate Nexus familije. Interesovanje za ovim tabletom bilo je ogromno, a njegova cena od 200 dolara prouzrokovala je čak prestanak primanja porudžbina na neko vreme, jer Google jednostavno neije mogao proizvodnjom da isprati potražnju.

Dakle, jedan od prvih ciljeva je ispunjen – o Nexus 7 tabletu priča se u celom svetu. Što je još važnije – tablet se i prodaje izuzetno dobro!

Retko koji uređaj podigne tako veliku prašinu, ali Google sa Nexusu 7 ne prestaje da privlači pažnju korisnika. U jednom trenutku prodaja i online naručivanje tableta bili su stopirani, a sve zbog ogromnog interesovanja za njim.

Kreirajući ovaj tablet, Google je na jedno mesto skupio sve što bi korisniku moglo da zatreba, obogatio ga novim Android operativnim sistemom i ponudio po razumnoj ceni. U medijima se spominje cena od 199 dolara, ali se na nju dodaju takse i porezi, tako da cena tableta u slobodnoj prodaji iznosi oko 250 dolara, što je i dalje jedna od najboljih ponuda na tržištu.

Kada je Google najavio kupovinu Motorola Mobility ogranka američke kompanije i nakon što je i pravno kupovina odobrena u celom svetu, “dežurnim IT dušebrižnicima” odmah je sve bilo jasno – Google kreće i u hardversku brobu sa konkurentima na polju telekomunikacija.

Da, trebalo je biti slep, pa ne videti ovakav sled događaja. Ipak, ono u čemu su ti isti stručnjaci pogrešili jeste tvrdnja da će sledeći Google proizvod biti plod saradnje upravo sa Motorolom. Ovog puta, izbor je pao na ASUS. Da li zbog manjka vremena za izradu uređaja koji je već bio u fazi poodmaklog razvoja ili iz nekog drugog razloga, tek Motorola će sa Google kompanijom, ipak raditi na nekom novom uređaju.

Uzdizanje Androida na tržištu tablet računara

Kompanija Google imala je jasnu viziju: ogroman porast broja korisnika Android tableta, koje će privući tehnički sjajnim proizvodom, po još sjajnijoj ceni. Istina je da Google i saradnici sve teže biju tržišnu bitku sa Apple iPad tabletima. Samo tri iPad uređaja drže više od 68 odsto tablet tržišta, dok proizvođača Google tableta, makar onih najjačih, ima najmanje deset i svaki od njih ima najmanje pet aktuelnih tablet modela.

I opet, svi da se udruže i “udare” na iPad – ništa mu ne mogu.

Hardver je moćan, ali zauzdan cenom

Google je, da bi ispunio jedan od svojih primarnih ciljeva – nisku cenu – morao da donese dosta “teške” odluke po pitanju ograničavanja hardverskih mogućnosti. Odluka je pala na to da tablet nema GSM niti 3G ili 4G podršku. Izostao je microSD slot. Interna memorija je samo 8, odnosno 16 GB, a izbačena je i zadnja, obično moćnija kamera, kao i HDMI port.

Tablet je, uz sve ovo “rezanje” funkcija, zadržao težinu od odličnih 340 grama, što mu uz kompaktne dimenzije zbog sedmoinčnog displeja obezbeđuje lako korišćenje i brzo obavljanje zadataka, bez zamora prilikom dužeg držanja.

Displej tableta je pozadinski osvetljeni Led IPS ekran, dijagonale 7 inča i rezolucije 1.280 x 800 piksela. Gustina piksela je oko 220 po inču i obezbeđuje jasnu vidljivosti najsitnijih detalja i najtanjih linija, poput tananih fontova i drugih sličnih sadržaja. Displej je zaštićen Corning Gorilla Glass tehnologijom, a osetljivost na dodir je odlična. Naravno, podržan je i multitač unos teksta.

Kada izađete napolje, boje na displeju će u manjoj meri izbledeti, ali ćete i dalje moći da ga vidite bolje i jasnije od gotovo bilo kog uređaja na tržištu. Uopšteno govoreći, kvalitet prikaza je odličan, sa izražajnim i zasićenim bojama, sjajnim kontrastom i širokim uglovima gledanja (ako vam to uopšte nešto znači, jer vrlo retko gledamo telefon ili tablet iz nekog neprirodnog ugla).

Celu stvar pokreće Cortex-A9 procesor sa četiri jezgra, radnog takta od 1.3 GHz, uz 1 GB memorije i ULP GeForce grafiku (Nvidia Tegra 3 čipset). U svakodnevnom radu nećete primetiti nikakvo štucanje, što zbog upravo nabrojanih karakteristika, što zbog novog Android Jelly Bean softvera.

Ipak, u poređenju sa konkurentima, Nexus 7 nije se pkazao kao ljutit konkurent. Sa svojih 4.000 bodova u Quadrant Standard aplikaciji staje iza najjačih “rivala”, poput HTC-a One X ili ASUS Transformer Primea. Iako mu ovo zvanično nisu konkurenti, po svojim karakteristikama oni se nameću kao takvi – quad-core procesori sa moćnom grafikom i gigabajtom RAM memorije.Na test je stigao uređaj sa 8 GB interne memorije, koje dele svi potrošači. Sistemski resursi i Android odmah uzimaju oko dva gigabajta, tako da vam je, u stvari na raspolaganju samo šest giga memorije za podatke i multimediju. Kad smo kod multimedije valja napomenuti da je Nexus 7 opremljen klasičnim 3.5 mm ulazom za slušalice, koje se ne dobijaju u paketu s tabletom. Tu su, naravno i uobičajeni microUSB port za punjenje i sinhronizaciju podataka/multimedije sa računarom, kao i konekcije NFC, Wi-Fi i Bluetooth, ali i DLNA i HotSpot.

Zvučnik-spikerfon je ugrađen sa zadnje strane, odmah ispod ASUS natpisa i smešten je u duguljastom “procepu”. Zvuk tableta je solidan, možda čak i bolji nego što biste očekivali, ali ipak zaostaje za čistinom i glasnoćom, koju poseduje iPad.

Ugrađena prednja kamera rezolucije 1.2 megapiksela omogućava video pozivanje, održavanje konferencijskih veza uz GTalk, Skype i druge programe, ali i snimanje video materijala u HD 720p rezoluciji. Rezultati nisu spektakularni i treba se zadržati na funkciji video pozivanja. Za fotkanje profilnih sličica i neke smešne momenta kamera će još i poslužiti, ali sve ozbiljnije zahvate sa njom slobodno zaboravite. Niti je hardverski za to sposobna, niti možete sa lakoćom napraviti sliku, jer tablet nema hardverski kamera-taster.

Tablet je izrađen od veoma kvalitetne plastike, koja se ne ugiba prilikom držanja i korišćenja, dok je zadnji deo presvučen gumiranom oplatom, koja omogućava sigurniji hvat i onemogućava da vam tablet ispadne iz ruke. O problemima sa displejom i njegovim ispadanjem iz kućišta već neko vreme se šuška na internetu, ali koliko sam uspeo da vidim na test modelu, nema nikakvih unutrašnjih tragova lepljenja, a sam displej niti se klima, niti odaje utisak da bi mogao da ispadne. Naprotiv! Kućište je izuzetno čvrsto i kvalitetno izrađeno, pa te glasine svakako uzmite sa rezervom.

Google i ASUS odlučili su da Nexus 7 nema izmenjivu bateriju. Ona je smeštena u unutrašnjost kućišta i ne može joj se pristupiti. Litijum-Polimer jedinica kapaciteta 4.325 mAh puni se preko USB porta, dok je uređaj povezan na računar ili preko strujnog adaptera, koji se isporučuje sa tabletom. Baterija kao od šale izvlači ceo dan korišćenja. Uz zahtevnu upotrebu internet pretraživanja, samim time i WI-Fi veze, uz korišćenje muzičkog plejera i gledanje video klipova baterija se ugasila tek nakon celog dana. Uz razumno, uobičajeno svakodnevno korišćenje trajanje baterije biće i duže.

Žele zeka, zamalo – Jelly Bean 4.1.1

Odmah nakon raspakivanja tableta stiglo je obaveštenje da je dostupna update verzija Jelly Bean Androida. Nakon instalacije tablet je bio spremniji nego ikad da pokaže Jelly Bean u svom njegovom pozitivnom svetlu. Promene u odnosu na ranije verzije Android OS-a su vidljive već nakon prvog uključivanja tableta.Jelly Bean je zamišljen sa ciljem da unapredi Androidov odziv na komande i pojednostavi njegovu upotrebu, odnosno da ga značajno ubrza. Držeći osveženje ekrana konstantnim (na 60 Hz), Google ekranske kontrole čini “fluidnijim”, jednostavnijim i prirodnijim. Kompanija je “ugurala” i dodatnu opciju prepoznavanja pozicije prsta nad displejom, što samo poboljšava karakteristike upravljanja dodirom. Sve ovo omogućava da Nexus 7 kontrolište lakše i preciznije od bilo kog trenutno dostupnog Android uređaja. Brzina odziva i brzina sistema uopšte su neverovatne – sve pohvale za impresivan napredak na tom polju.

Android Jelly Bean je bolje optimizovan od prethodnika, pa je stabilniji i pouzdaniji u radu. Nema zakucavanja, niti usporavanja ni sa gomilom instaliranih aplikacija. Ovde je važno istaći da punjenje memorije do kraja neće prouzrokovati sistemske poteškoće, sem upozorenja o pretrpanoj memoriji, naravno.

Tastatura je, takođe osvežena, pa joj je omogućeno pametnije kucanje, korišćenje poboljšanog prediktivnog unosa teksta, a ubačeni su i fondom reči bogatiji rečnici u koje se nove reči dodaju brže i lakše. Funkcija Glasovnog kucanja sada je omogućena i u offline data režimu. To vam omogućava da iskucate svoje mejlove i pošaljete ih kasnije kada se okačite na net. Takođe, Google Search je, takođe dobio Offline podršku, pa unutrašnju memoriju uređaja možete pretraživati po zadatom upitu i kada niste u dometu Wi-Fi mreže.

Ono što prilično iznenađuje jeste činjenica da je na Nexusu 7 tabletu redukovan broj vidžeta, što ne znači da će to biti slučaj sa svim Jelly Bean uređajima. Google je izbacio dobar deo plutajućih aplikacija za osnovne ekrane, kojih možete imati do pet. Kako u kompaniji kažu, nisu uradili ništa drugo do “sklonili” vidžete, koje prema istraživanjima, korisnici retko ili uopšte ne koriste.

Unapređeni vidžeti se mogu povećavati i smanjivati u zavisnosti od dostupnog prostora na stendbaj ekranima, a njihova oranizacija i aktivacija vrše se u par klikova. Sada možete imati GMail vidžet veličine koja vama odgovara, a tu su i poboljšani vidžeti svih ostalih Google usluga. Ostali vidžeti, koji ne dolaze iz Google “fabrike” ne mogu se menjati po obliku i povećavati ili smanjivati.

Nexus je posebno prilagođen za rad sa Google Wallet uslugom, koja je u Americi i Evropi sve popularnija, ali u našem regionu još uvek nije aktivna. Postoje još neke unapređene usluge, koje su u Srbiji neupotrebljive. Recimo, navigacija u Google Maps servisu za našu zemlju i dalje ne radi. Nije podržan srpski jezik za novu Google Now uslugu, a nemamo sreće ni sa servisima za iznajmljivanje filmova, i kupovinu muzike i premijum aplikacija. Ipak, stigla je nedavno podrška za srpsku glasovnu pretragu, o čemu smo već pisali na MONDO portalu.

Android Jelly Bean donosi i sređenu tj. unapređenu padajuću traku sa obaveštenjima. Od verzije 4.1 ona prikazuje više aplikacija, poput muzičkog plejera, Google Moviesa, Google plusa, a ubačen joj je i novi tip časovnika. Dodate su i još neke opcije za bolja i preciznija podešavanja trake sa alatkama, iz koje se direktno mogu aktivirati ili isključiti sve podržane aplikacije.U Search je dodata nova opcija Google Now, koja prikazuje informacije o javnom prevozu, informacije o redovima letenja i vožnje lokalnih autobuskih i voznih stanica, ali i vesti iz sporta i drugih oblasti. Međutim, to je samo mali deo onoga za šta je, u stvari, Now servis sposoban. On svakog dana prati šta tražite, pišete, koga zovete, kako koristite svoj Nexus 7 tablet i istovremeno uči. Kada ustanovi vaš “metod ponašanja” i dnevni ritam, izaći će vam u susret sa korisnim informacijama koje su vam potrebne, a da vi ni ne morate sami da ih zatražite. Recimo, ako svaki dan putujete na posao istim ili sličnim pravcima obavestiće vas o gužvama na putu, informisati o vremenskim uslovima i posavetovati kuda da idete. Naravno, Now može da se koristi i prilikom pretraživanja veba i u toku korišćenja gotovo bilo koje aplikacije na tabletu, čiju će vam upotrebu olakšati svojim predlozima i “zapažanjima”. Mnogi ovu opciju komentarišu sa “Zbogom privatnosti” i pretnjom po bezbednost korisnika, ali vi u podešavanjima svakako možete da utičete na to da li ćete koristiti ili ne Google Now servise.

Omogućeno je i korišćenje Maps servisa mimo konekcije na internet. Aplikacija omogućava preuzimanje mapa na uređaj i to od jednog malog bloka mape, preko kompletnih gradova do čitavih regija i kasnije korišćenje. U Srbiji navigacija i dalje ne radi, ali je omogućeno rutiranje i praćenje pravca kratanja na displeju tableta. Ovo je odlična alternativa skupim GPS uređajima, recimo ako putujete u inostranstvo. Pre toga obavezno preuzmite sve potrebne mape. U većini razvijenog sveta radiće vam i glasovna navigacija, a nama ostaje da se nadamo da će Srbija uskoro izaći iz sadašnjeg “crnila”.

Vizuelno, Android Jelly Bean je dosta drugačiji od Ice Cream Sandwicha za tablete. Ima nove sadržaje za personalizaciju, a od Live pozadina prisutne su tri nove, od kojih je jedna osetljiva na dodir. Većina funkcija dobila je značajna unapređenja, pa recimo, sada za Lock Screen možćete da birate jednu od sedam opcija.

Muzički plejer Google Music je veoma dobar, ali ima problema sa čitanjem ID3 tagova. Takođe, dešava se da pomeša izvođače i spakuje ih u jedan album, iako oni nemaju veze jedan s drugim. Ukoliko vas nepravilno čitanje ID3 tagova nervira možete da preumete Winamp za tablet Androide. Kvalitet reprodukcije muzike je odličan, a uz dobre sluške nećete više imati potrebu za nošenjem samostalnog plejera. Zbog cene prodajnog paketa one nisu uključene u ponudu sa tabletom.

Nexus 7 je prvi uređaj koji dolai sa preinstaliranim Google Chrome pretraživačem, koji omogućava gotovo računarsko veb iskustvo surfovanja internetom. Prisutna je sinhronizacija sadržaja iz vašeg računarskog Chrome pretraživača sa tabličnim, ali samo ako ste prethodno tu opciju omogućili na računarskoj verziji pretraživača – dostupna je u Opcijama, ispod haube. Ako jeste, dovoljno je da aktivirate svoj Chrome profil na tabletu i svi sadržaji – snimljene stranice, obeleživači, istorija pretraživanja, kao i druge stvari biće automatski prebačeni na Chrome za Android. Ipak, Chrome tablet funkcija “Request Desktop Website” radi selektivno, odnosno ne učitava uvek Web verziju sajta, nego se “slepo” drži mobilne verzije. Ovo inače nije vezano direktno za Nexus 7, ali je bitno napomenuti za sve koji planiraju da koriste Chrome na Androidima.

Da li je Nexus 7 dovoljno dobar za mene?

Nexus 7 je odličan tablet za krstarenje internetom, uz njegov HTML pretraživač i FLash podršku, čitanje elektronskih knjiga, igranje najnovijih igara i slušanje muzike. Idealan je i za posao, jer poseduje izuzetnu brzinu tokom rada, lakoću manipulisanja fajlovima, a ima paket uobičajenih poslovnih aplikacija, koje su sa Jelly Bean Androidom značajno unapređene. Dodatni plus je to što preko NFC, Bluetooth i Wi-Fi mreže možete sve svoje obaveze da sinhronizujete sa poslovnim računarom ili kolegama.

Google je napravio veoma snažan Android tablet, koji je, ipak hardverski ograničen, ali samo u smislu nedostatka određenih opcija. Sve funkcije koje Nexus 7 nudi odrađene su vrhunski, pa se samo postavlja pitanje da li je to vama dovoljno po ceni po kojoj se prodaje? Ukoliko ste spremni da platite za tablet koji nema klasičnu telefonsku funkciju i ne sputava vas ograničena interna memorija, kao i izostanak prave kamere – onda je ovo vaš pravi izbor, jer po ceni od 200 dolara nećete naći ništa ni približno ovako dobro.

Ipak, ukoliko od tableta očekujete samo vrhunske performanse, onda će vam, pored nabrojanih smetati i činjenica da Nexus 7 nije u rangu drugih uređaja po snazi hardvera, a cena od 200 dolara to sigurno neće moći da nadomesti, pa koiliko god da je popularna.

Ono što je Google Nexus 7 doneo jeste impresivan napradak Androida, po svim pitanjima, koji sada stoji rame uz rame sa Apple iOS. Ipak, ostaje da sačekamo trenutak kada će ponuda aplikacija za Android tablete biti na nivou kao i za Android telefone, a posebno za Apple tablete, pa ćemo onda mnogo lakše doneti sud o tome ko je od rivala uspešniji i na kom je ko mestu.

Google kompaniji ostaje da uživa u sjajnim plodovima svoga rada, jer je Nexus 7 tablet, očigledno svetu bio potreban – to govore i prvi testovi uređaja i prodaja koja je nadmašila sva očekivanja.

(MONDO)

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi