Apple je kriv, preti mu zabrana uvoza Apple Watch satova | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Apple je kriv, preti mu zabrana uvoza Apple Watch satova

ITC je potvrdio da je Apple povredio patent i koristio tuđu tehnologiju u Apple Watch nosivim uređajima.

 Apple Watch Izvor: Unsplash

Američka komisija za međunarodnu trgovinu (ITC) potvrdila je odluku koja bi mogla da znači zabranu uvoza Apple Watch pametnih satova u SAD. Prema mišljenju Komisije, Apple je povredio patent medicinske kompanije Masimo, koja je optužila giganta iz Kupertina da je u svojim satima koristio njenu tehnologiju za merenje nivoa kiseonika u krvi.

Još uvek nije poznato koji su tačno nosivi uređaji pogođeni odlukom, ali kompanija je pulsnu oksimetriju prvi put implementirala 2020. godine, na Apple Watch Series 6 modelima. Masimo tvrdi da je Apple inicirao razgovore o partnerstvu i potencijalnoj akviziciji 2013. godine, nakon čega je "ukrao" neke njegove zaposlene, ali i ideju.

 Apple Watch 2022 5.jpg Izvor: Apple

Iako je ITC potvrdio da je Apple povredio patent, posledice ove odluke neće odmah stupiti na snagu - odluka je sada predmet predsedničke revizije i potencijalnih žalbi. Administracija predsednika Bajdena ima rok od 60 dana da razmotri da li će staviti veto na zabranu uvoza, što se retko dešavalo u prošlosti. Nakon ovog perioda, Apple ima mogućnost žalbe apelacionom sudu.

"Masimo je nepravedno pokušao da iskoristi ITC kako bi sprečio da potencijalno spasonosni proizvod dospe do miliona američkih potrošača, istovremeno razvijajući sopstveni sat koji kopira Apple", tvrdi portparol tehnološkog giganta, a prenosi Reuters.

S druge strane, Džo Kijani, osnivač i izvršni direktor kompanije Masimo, kaže da odluka šalje "moćnu poruku da ni najveća kompanija na svetu nije iznad zakona".

Nosivi uređaji, uređaji za kući i razni dodaci generišu ogromne prihode za Apple. Samo u trećem kvartalu 2023. godine, kompanija je od prodaje ovih uređaja prihodovala 8,28 milijardi dolara, pa ostaje da se vidi kako će ovi pravni problemi uticati na buduće iteracije Apple Watch pametnih satova.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:10
Apple Watch Series 9
Izvor: Apple
Izvor: Apple

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA