Slikajte kao profesionalnim fotoaparatom uz pomoć pametnog telefona | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slikajte kao profesionalnim fotoaparatom uz pomoć pametnog telefona

Da li želite da fotografije uslikane pametnim telefonom izgledaju kao da ste koristili profesionalni fotoaparat? Evo šta je potrebno.

 Huawei P60 Pro kamere Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Od pojave prvih mobilnih telefona sa kamerom, proizvođači su neumorno razvijali tehnologiju mobilne fotografije. Iako korisni, rezultati prvih mobilnih kamera nisu bili ni blizu kvalitetu fotografija sa kompaktnih digitalnih fotoaparata, te se tržišta ove dve vrste uređaja u početku nisu preklapala.

Tokom godina, napredak mobilnih senzora i tehnologije procesuiranja signala slike su uneli pravu revoluciju među mobilne, a kasnije i pametne telefone, a kompaktne digitalne kamere su polako gubile na popularnosti.

Zapravo, danas je gotovo nemoguće videti korisnike ovih uređaja, jer su pametni telefoni ne samo postali primarne sprave za komunikaciju, surfovanje internetom, gejming i konzumiranje različitog multimedijalnog sadržaja, već i jedine sprave koje koristimo za fotografisanje i snimanje.

Međutim, iako je velika većina korisnika zadovoljna kvalitetom, razvoj mobilne fotografije se nije zaustavio, pa smo već danas na pragu nečega o čemu smo pre 20 godina mogli samo da sanjamo - pametnim telefonima kao alternativnom rešenju profesionalnim fotoaparatima.

Na današnjem tržištu nema previše uređaja koji se mogu svrstati u ovu kategoriju - ali to ne znači da ne postoje - a po kvalitetu se posebno izdvaja P60 Pro, najnoviji flagship kompanije Huawei, koji je ne samo dobitnik prestižne TIPA nagrade za najbolju fotografiju u oblasti pametnih telefona u 2023. godini, već i uređaj čije kamere se ubedljivo nalaze ispred konkurencije po mišljenju DxOMark laboratorije.

Naravno, kvalitet fotografija uslikanih Huawei P60 Pro modelom ne znači da ćemo uskoro moći da unajmimo fotografa koji će se pojaviti sa telefonom umesto sa profesionalnom opremom - profesionalni aparati će još dugo imati svoju primenu - već znači da fotografi amateri sada mogu da podignu kvalitet svojih fotografija na novi nivo, bez dodatnih podešavanja, ali i da će profesionalci sve češće svoju skupocenu opremu ostavljati kod kuće, jer im je u džepu na raspolaganju sloboda pri fotografisanju kao nikad pre.

Do savršene fotografije uz automatski režim

Velika prednost pametnih telefona u odnosu na profesionalne fotoaparate leži u njihovoj kompaktnosti i prenosivnosti, ali i u tome koliko je lako doći do savršene fotografije. Umesto menjanja objektiva, svaki modul sistema kamera nudi različit stil fotografisanja, te je veoma važno da sekundarni moduli budu kvalitetni, što je jedna od najvećih snaga P60 Pro modela.

Videli ste nešto što želite da zabeležite? Jednostavno izvadite svoj pametni telefon iz džepa, otvorite aplikaciju kamere, odaberite modul, usmerite uređaj u željenom pravcu i pritisnite dugme zatvarača na ekranu. Napredni algoritmi automatskog režima će u deliću sekunde prepoznati u kojim uslovima fotografišete i shodno tome promeniti različite parametre, a vi ćete dobiti savršenu fotografiju. Zato, hajde da vidimo koje module nudi Huawei P60 Pro i u kojim uslovima je najbolje da ih koristite:

  • Glavni senzor na Huawei P60 Pro telefonu je modul kamere koji ima najraznovrsniju primenu i koji ćete najčešće koristiti. Bilo da želite da uslikate prostor, predmete, ljubimce, ljude ili dokumente, ne možete pogrešiti izborom ovog modula. Dodatno, ukoliko slikate noću, ovo je senzor koji je najbolje odabrati, jer ima odličnu sposobnost upijanja dostupnog svetla.
  • Ultraširokougaoni senzor služi da fotografijom prikažete širinu nekog prostora, ali ga možete koristiti i ako jednostavno niste u mogućnosti da se dovoljno udaljite od svog subjekta. Fotografije ovim modulom su uvek interesantne, a njihov kvalitet i zadržavanje detalja je nešto po čemu se P60 Pro izdvaja među konkurencijom.
 Huawei P60 Pro ultraširokougaoni modul Izvor: SmartLife / Ilija Baošić
  • Periskopski senzor na Huawei P60 Pro uređaju je najbolji senzor ove vrste koji se ikada našao na pametnom telefonu. Ukoliko ste previše udaljeni od svog subjekta, ovaj modul vam dozvoljava da na njega optički zumirate 3,5x, što znači da ćete dobiti fotografiju koja neće gubiti na detaljima kao što je to slučaj ukoliko zumirate digitalno.
 Huawei P60 Pro slike periskopska 3.jpg Izvor: SmartLife / Ilija Baošić
  • Međutim, iako periskopski senzor nudi mogućnost zumiranja, jednu od njegovih najboljih primena malo ljudi zna, a to je fotografisanje portreta. Ukoliko želite da fotografiše portetnu fotografiju neke osobe, ovo je senzor koji želite da izaberete. Zašto? Vrlo je jednostavno - glavni senzor pri fotografisanju na bliskoj udaljenosti deformiše subjekta, a periskopski modul će proizvesti fotografiju baš onako kako to ljudsko oko vidi. Rezultat je prirodan izgled, ali i izgled zbog kojeg će mnogi pomisliti da se koristili profesionalni fotoaparat. Na primeru ispod se ta razlika najbolje vidi.
 glavna vs periskopska portret Izvor: SmartLife / Ilija Baošić
  • Periskopski senzor na Huawei P60 Pro telefonu nije jedinstven samo po svom kvalitetu, već se takođe izdvaja od drugih i po tome što je u pitanju prvi modul ove vrste koji nudi mogućnost makro fotografije. Zaboravite na traženje posebnog režima koji će vam pomoći da fotografišete predmet iz neposredne blizine. Jednostavno približite P60 Pro svom subjektu na 10 do 15 cm i uslikajte šta želite - rezultat će biti zadivljujuća fotografija na kojoj će vam mnogi zavideti.
 Huawei P60 Pro makro Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Finim podešavanjima do fotografije baš po vašoj želji

Iako Huawei P60 Pro nudi impresivan automatski režim koji je odličan za veliku većinu korisnika, profesionalni fotografi, ali i svi oni koji se tako osećaju, će u određenim situacijama želeti da sami preuzmu kontrolu nad podešavanjima, a za taj zadatak im je u aplikaciji kamere na raspolaganju neverovatno sposoban Pro režim.

Na primeru periskopske kamere ste već imali priliku da vidite koliku raznovrsnost unapređenje hardvera može da unese u mobilnu fotografiju, međutim, onima koji se profesionalno bave fotografijom će za fotografisanje idealne slike najviše značiti mogućnost koja P60 Pro ozbiljno približava profesionalnim aparatima - podesivi fizički otvor blende. Zapravo, ovaj pametni telefon nudi najveću slobodu pri odabiru f-broja na tržištu, jer to čini u čak 10 koraka - od f/1.4 do f/4.0.

 P60 Pro podesivi fizički otvor blende Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Naravno, određivati koliko svetla senzor može da upije nije jedina mogućnost Pro režima, već su na raspolaganju i podešavanja kao što su osetljivost "filma" (ISO, od 50 do 409600), brzina zatvarača (od 1/4000 do 30), vrednost ekspozicije, balans belog (WB) i Metering (Matrix, Center i Spot), a sve kako bi korisnici mogli da dobiju fotografiju baš po svojoj želji.

Tu su i različita pomoćna podešavanja, poput linija mreže i praćenja horizonta, a fotografije je moguće snimiti u JPG, JPG-L i RAW formatima, što je posebno korisno za one koji žele da naknadno obrađuju svoje fotografije.

/PROMO TEKST/

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 10

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ivan

Možda da potražiš neke zanimljive aplikacije u AppGallery? Fotoalbum, uspomene?

Mrcela

Sve ja to razumem i podrzavam. Mene muci jedno pitanje. Sta ja posle da radim sa tim profesionalnim fotografijama?

Darko

@Mrcela Posle ih odštampaš na štampaču i iskoristiš umesto toalet papira.