Kako izgleda idealan telefon za starije osobe | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako izgleda idealan telefon za starije osobe

Panasonic KX-TU160 ne nudi previše mogućnosti, ali upravo je u tome njegova prednost u borbi da privoli starije korisnike.

 Panasonic KX TU160 najbolji telefon za starije osobe 2023 Izvor: Iskustva & Preporuke

Kada se sagleda današnje trižište, stiče se utisak da su proizvođači mobilnih telefona odavno zaboravili na starije osobe, kojima je mobilni telefon najčešće potreban samo za osnovnu komunikaciju sa rodbinom i prijateljima, zbog čega svoje mame, tate, bake i deke moramo da učimo kako da koriste ekran osetljiv na dodir i kako da se snađu u kompleksnom softveru modernih telefona, što je za njih nepotreban i potpuno suvišan napor.

Pre pojave modernih tj. pametnih telefona imali smo uređaje sa hardverskom tj. fizičkom tastaturom, koji nisu nudili previše opcija i bili su vrlo jednostavni za korišćenje. Tasteri su bili krupni, sa lako uočljivim oznakama, a kretanje kroz opcije, čitanje i pisanje SMS poruka, podešavanje budilnika i sve drugo bilo je izuzetno lako zahvaljujući jednostavnom meniju i krupnim slovima na ekranu. Drugačije rečeno, bili su to telefoni koje su sa istom lakoćom i zadovoljstvom koristile i mlađe i starije osobe.

U moru megapiksela, obilju gigabajta, silnim megahercima i gomili modernih tehnikalija, jedan mobilni telefon se, ipak, ističe svojom jednostavnošću i lakoćom upotrebe. U pitanju je Panasonic KX-TU160E, a proizvođač ga je jasno deklarisao kao mobilni telefon za starije osobe - piše Bojan Milojković sa sajta Iskustva & Preporuke.

Sve je u jednostavnosti

Zbog svog jednostavnog izgleda, prisustva fizičke tastature, malih dimenzija i lako izmenjive baterije, Panasonic KX-TU160E podseća na telefone kakve smo voleli pre 15 ili više godina i priželjkivali ih u svom džepu. Naravno, to ne znači ništa loše. Naprotiv, to znači da je neko konačno napravio odličan mobilni telefon za starije osobe, jer Panasonic KX-TU160E ima sve što treba da ima i nema sve što treba da nema kako bi bio jednostavan za rukovanje, pouzdan i cenovno pristupačan.

Prednjom stranom ovog telefona dominira klasična hardverska tj. fizička tastatura sa krupnim tasterima i krupnim oznakama na njima. U gornjem delu tastature, tik ispod ekrana, nalaze se osnovni tasteri za kretanje kroz opcije i tasteri za uspostavljanje i prekidanje veze, dok glavni deo tastature čine tradicionalni alfanumerički tasteri. Tastatura je izrađena od gume koja sprečava klizanje prstiju i omogućava bolje držanje telefona i lakši unos brojeva i slova.

U poređenju sa ekranima pametnih telefona, ekran kojim je opremljen Panasonic KX-TU160E možda deluje skromno, jer dužina njegove dijagonale iznosi tek 2,4 inča, ali na njemu ima više nego dovoljno mesta za prikaz potrebnog sadržaja. Uz to, nazivi opcija, kao i sam sadržaj, prikazani su krupnim i jasnim slovima, uz izrazito veliki kolorni kontrast i odličnu preglednost, kako bi i osobe sa lošijim vidom mogle lako da upravljaju telefonom i razmenjuju tekstualne poruke.

Na desnoj bočnoj stranici telefona nalazi se klizni prekidač koji omogućava uključivanje “baterijske lampe” jednostavnim pomeranjem prekidača tj. bez ulaska u meni, što je vrlo praktično. Uz to, baterijsku lampu je moguće uključiti čak i kada je telefon potpuno isključen.

Baterija Panasonic KX-TU160E telefona se puni putem USB-C priključka koji se nalazi na donjoj strani telefona. Za razliku od već prevaziđenog Micro-USB priključka koji se i danas može naći na velikom broju telefona, USB-C priključak je simetričan pa ne postoji mogućnost da korisnik okrene konektor punjača naopako i tako ošteti telefon ili punjač. Takođe, gubitak punjača ili oštećenje kabla neće zahtevati kupovinu posebnog, tipskog punjača, već ćete moći da iskoristite bilo koji punjač i kabl sa USB-C priključkom.

S.O.S taster za hitne slučajeve

Na poleđini Panasonic KX-TU160E telefona nalazi se S.O.S. taster za hitne slučajeve, što je vrlo zgodan dodatak, imajući u vidu činjenicu da je ovo ipak mobilni telefon za starije ljude.

 Panasonic KX-TU160 SOS dugme Izvor: Iskustva & Preporuke

Kako S.O.S taster funkcioniše i zašto je važan? U meniju telefona nalazi se opcija za podešavanje S.O.S. tastera, uz pomoć koje možete da definišete do pet različitih telefonskih brojeva za hitne slučajeve, a to mogu biti brojevi ukućana, članova porodice, hitnih službi i slično. Nakon pritiska na S.O.S. taster, telefon će automatski pozvati prvi broj sa liste definisanih brojeva. Ukoliko nema odgovora na poziv ili pozvani broj nije dostupan, telefon će automatski pozvati drugi broj sa S.O.S. liste i tako redom. Takođe, telefon će automatski aktivirati spikerfon, kako korisnik ne bi morao da drži telefon u rukama, u slučaju da situacija to ne dozvoljava.

Pored automatskog pozivanja, S.O.S. funkcija nudi i mogućnost automatskog slanja SMS poruka, pa možete birati da li će telefon samo pozivati definisane brojeve ili će na njih istovremeno slati i unapred definisani tekst, u formi SMS poruka. Takođe, S.O.S. taster se može konfigurisati i tako da samo šalje SMS poruke, bez pozivanja, u zavisnosti od želje i potrebe korisnika.

Kompatibilnost sa slušnim aparatom

Inženjeri iz kompanije Panasonic nisu ništa prepustili sličaju, pa je KX-TU160E kompatibilan i sa slušnim aparatom. To znači da se unutar telefona nalazi posebna elektronika koja stvara magnetno polje kojim se zvuk znatno kvalitetnije prenosi do slušnog aparata, kako bi korisnik glasnije i jasnije čuo sagovornika.

Funkcije i opcije

Kada je reč o funkcijama i opcijama kojima Panasonic KX-TU160E raspolaže, one su u potpunosti prilagođene grupi korisnika kojoj je ovaj mobilni telefon namenjen. Kompletan meni je intuitivan i pregledan, podeljen na jasno definisane sekcije kao što su imenik, SMS poruke, podešavanja, organizator (budilnik, kalkulator…) i slično. Svaka sekcija u meniju je prikazana krupno ispisanim nazivom i krupnom ikonicom tj. odgovarajućim grafičkim simbolom.

Naravno, tu je i potpuna podrška za srpski jezik, što ovom telefonu daje dodatnu vrednost i dodatno olakšava njegovo korišćenje. Pored menija na srpskom jeziku, korisniku su na raspolaganju i oba srpska pisma (ćirilično i latinično) pri unosu teksta i pisanju poruka.

Dugo trajanje baterije

Telefone sa lako izmenjivom baterijom odavno ne viđamo, kao ni telefone koje ne moramo da punimo svaki ili svaki drugi dan, ali se Panasonic KX-TU160E i po tome razlikuje. Naime, ovaj telefon je opremljen lako izmenjivom baterijom kapaciteta 1.400 mAh, koja se nalazi ispod plastičnog poklopca koji prekriva čitavu pozadinu telefona. Naravno, poklopac se skida jednostavnim povlačenjem noktom, a ispod njega ćete, pored baterije, zateći i ležišta za SIM i memorijsku karticu.

U poređenju sa baterijama pametnih telefona, čiji kapacitet često prelazi 4.500 mAh, baterija Panasonic KX-TU160E telefona može delovati skromno. Međutim, treba imati u vidu da ovo nije pametni telefon, pa će 1.400 mAh biti dovoljno za čak 700 sati (gotovo mesec dana!) u režimu mirovanja odnosno za 6,5 sati kontinuiranog razgovora. Drugim rečima, bateriju ćete puniti jednom u 5-6 dana, pa čak i ređe, u zavisnosti od načina upotrebe telefona. Imajući u vidu činjenicu da većina današnjih mobilnih telefona zahteva svakodnevno druženje sa punjačem, autonomija Panasonix KX-TU160E telefona je zaista impresivna.

Kamera

Tu je i kamera, ali skromnih mogućnosti, tek da korisniku omogući da nešto zabeleži u formi fotografije. S obzirom na to da je ovo vrlo jednostavan telefon, te da nema pristup internetu i mogućnost instaliranja aplikacija, naprednija kamera bi bespotrebno podigla cenu uređaja i time ga udaljila od potencijalnih kupaca koji od telefona zapravo očekuju samo jednostavnost, pouzdanost i pristupačnu cenu.

Drugačiji, jednostavniji i pristupačniji

Panasonic KX-TU160E je telefon koji se znatno razlikuje od pametnih telefona i ne treba ga upoređivati sa pametnim telefonima. Pre svega, on je izuzetno jednostavan za rukovanje i korićenje, poseduje fizičku tastaturu i dugotrajnu bateriju koju korisnik sutradan može sam promeniti. Kada se svemu doda i zaista pristupačna cena, od tek nekoliko hiljada dinara, Panasonic KX-TU160E postaje odličan izbor kada je reč o telefonu za osobe kojima internet i aplikacije neće nedostajati.

Planirate kupovinu tehnike?

Prilikom izbora i kupovine uređaja najviše vam mogu pomoći recenzije, iskustva, preporuke i cene za potrošačku elektroniku koja se može kupiti na tržištu Srbije. Čitajte šta korisnici bele tehnike, televizora, telefona, računara i brojnih drugih aparata imaju da kažu o svojim uređajima ili podelite svoje iskustvo sa drugima.

Izvor: Iskustva & Preporuke

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 6

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dok Holidej

Moja majka u svojih 77 godina koristi aplikaciju banke da preko QR koda plati račune. Novac podiže na bankomatu. U banku odlazi samo kad mora i primećuje da vidi više mlađih osoba na šalterima nego starijih. Nema to veze sa godinama, nego sa time da li neko želi da nauči nešto novo u životu ili ne. Treba povesti računa o starijim ljudima koji imaju problema i sa vidom i prstima, ali za to postoje Accessibility opcije na telefonima.

beogradska seljačina

I ćorava baba tačskrin nabode ...

Dušan

Da. I pored toga što sam starija isoba, osim androida, posedujem sličan tipkavac, koji mi je omiljen, jer je pao barem 20-30 puta, dok sam radio nešto u dvorištu, i nije mu ništa. On je pri pejd i služi mi da platim parking u gradu, ili da me zove expres pošta. Omalen je, a kad zvoni dernja se kao lud, tako da ga čujem kad mij potrebno, iako je u kući, u rancu ili u zimskoj jakni! Ali avajjj! MTS je toliko dosadan da bih to poredio wa "hidroserom"! 20 puta su zvali da pređem na postpejd, i svaki put sam rakao da prestanu, i da me to ne zanima, jer ga ne koristim za pozive, i sa njim ne mogu koristiti internet, i da za to imam drugi telefon! U poslednjih pola godine, počeli su da me zatrpavaju reklamama o povoljnom internetu, ako platim ne znam koju sumu, i zatrpavaju mi malecku memoriju porukama! U poslovnici su rekli da ne mogu to da isključe, tako da ću karticu baciti posle 20 godina! Pošto izgleda da svi provajderi to rade, biću prinuđen na žalost, da i telefon koji besprekorno radi, na kraju bacim!