Facebook nam namerno prazni bateriju telefona | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Facebook nam namerno prazni bateriju telefona

Prema navodima bivšeg radnika kompanije Facebook, aplikacija ove društvene mreže ima tajnu sposobnost da isprazni bateriju naših telefona.

 Facebook aplikacija može tajno da isprazni bateriju telefona Izvor: Pexels

Kontroverze nisu retkost kada je u pitanju Facebook aplikacija - od prikupljanja i deljenja ličnih podataka do prisilnog slanja ciljanih reklama. Sada, ova platforma je optužena da može tajno da isprazni bateriju telefona na kom je instalirana.

Bivši radnik kompanije Facebook, Džordž Hejvord, rekao je za New York Post da Facebook može da tajno isprazni baterije naših telefona u sklopu prakse nazvane "negativno testiranje". Ova praksa je vrsta softverskog testiranja koja unosi nepredviđene radnje i okolnosti u softver kako bi se posmatrao odgovor, odnosno ponašanje tog softvera.

"Rekao sam nadređenoj da bi ovo moglo nekome da naškodi, a ona mi je rekla da ako naškodimo nekolicini, možemo da pomognemo širim masama", kaže Hejvord, dodajući da je otpušten jer je odbio da učestvuje u negativnom testiranju. Hejvord je podneo tužbu koja je u međuvremenu povučena dok se čeka arbitraža, kaže njegov advokat.

Da li je Facebook namerno praznio baterije korisnika?

Bivši radnik veruje da je Facebook vršio negativno testiranje jer je navodno dobio interno uputstvo pod nazivom "Kako izvršiti promišljene negativne testove", u kojem su se nalazili primeri ove prakse.

Negativno testiranje generalno nije kontroverzna praksa, jer kompanije moraju da temeljno ispitaju ponašanje svog softvera u raznim situacijama. Ipak, ukoliko su Hejvordovi navodi tačni, deluje da je Facebook zaista preterao ukoliko je namerno praznio baterije svojih korisnika kao deo testiranja.

Hejvord je posebno istakao da bi namerno pražnjenje baterije telefona korisnika moglo da ugrozi njihov život u slučajevima kada treba da kontaktiraju hitne službe. Štaviše, ova praksa bi takođe mogla da ubrza degradaciju baterije tako što bi primorala korisnike da češće pune svoje telefone.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Г0ксијевић

Никада не бих ни сањао да "наши телефони" имају заједничку батеријУ..!-) Тотално сам шокиран, мајке ми... 😋😋😋