Mnogi tvrde da je ovaj način punjenja telefona idealan - izbegavajte ga! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mnogi tvrde da je ovaj način punjenja telefona idealan - izbegavajte ga!

Puniti bateriju telefona od 20% do 80% je idealno ukoliko želite da produžite njen radni vek, ali evo zašto smatramo da to ne treba da radite.

 Zašto ne treba primenjivati 20 80 pravilo punjenja baterije Izvor: Unsplash

Punjenje baterije je nezaobilazni deo posedovanja pametnog telefona. Kako su se dimenzije telefona povećavale, proizvođači su uporedo povećavali kapacitet baterija u svojim uređajima, pa korisnici danas ne moraju da ih pune tako često kao što je to bio slučaj pre nekoliko godina.

Napuniti telefon je lako - sve što je potrebno da se uradi jeste da se uređaj poveže kablom sa punjačem ili da se postavi na bežični punjač, a nakon toga sačekati određeno vreme dok se ne dostigne željeni procenat. Ono što je teško jeste da se zdravlje litijum-jonske baterije održava na duge staze.

Litijum-jonske baterije u našim uređajima su komponente koje imaju ograničeno vreme trajanja - bilo da čuvamo telefon u fioci ili ga aktivno koristimo, one će vremenom degradirati. Brzina degradacije baterije nije linearna i u velikoj meri zavisi od načina korišćenja i načina punjenja, pa njen radni vek isključivo zavisi od korisnika.

Šta je 20-80 pravilo

Prema brojnim studijama, kako bi duže vremena održavali zadovoljavajuće zdravlje baterije, najbolji način punjenja telefona je pomoću 20-80 pravila koje kaže da procenat napunjenosti baterije ne treba da padne ispod 20%, kao i da istu ne treba puniti iznad 80%.

Ovo pravilo ne važi samo za pametne telefone, već i za brojne druge uređaje koji koriste ovaj tip baterije, pa čak i električne automobile. Tesla preporučuje svojim kupcima da svoja vozila pune do 100% samo kada idu na duži put, a ukoliko ste imali priliku da koristite Apple laptop, sigurno ste primetili da će računar prekinuti punjenje na 80% ukoliko ga često koristite na punjaču.

Ovo pravilo je apsolutno tačno i provereno, njegova primena će učiniti da performanse i kapacitet vaše baterije traju duže - a mi vas savetujemo da ga izbegavate. Da, dobro ste pročitali.

Zašto ne treba primenjivati 20-80 pravilo

Kao što smo već rekli, baterija će degradirati šta god vi radili, pa primenom 20-80 pravila samo odlažete neizbežno. Koliko ćete produžiti njen životni vek? Teško je reći, jer to zavisi od mnogo faktora, a kako naša upotreba uređaja i uslovi u kojima ga punimo nisu laboratorijski, ova brojka u nekim slučajevima može biti samo nekoliko meseci. Čak i da su u pitanju dodatne dve godine radnog veka, a najčešće nisu, postavlja se prosto pitanje - koliko košta zamena baterije?

Da li konstantna briga o procentima vredi tog novca koji ćete svakako jednog dana morati da izdvojite za novu bateriju? Naravno, govorimo o situaciji gde ćete telefon čuvati u svom posedu duže od dve godine. Kupili ste uređaj da služi vašim potrebama, a ne da vi njemu budete rob!

Ne treba zaboraviti ni taj paradoksalni deo primene 20-80 pravila, gde da biste održali što veći maksimalni kapacitet baterije u budućnosti, vi u sadašnjosti izbegavate procente od 0-20% i od 80-100%, čime sebi limitirate kapacitet na samo 60%.

Zato vas savetujemo da se oslobodite te obaveze, punite svoj telefon samo kada mislite da je to potrebno, čak i preko noći, a kada za to dođe vreme, ako i dalje koristite isti uređaj, platite zamenu baterije i nastavite kao da se ništa nije desilo.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 10

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Tommy Gavin

Sedma godina Huaweiju P9 lite. Baterija se uvijek puni preko noci i niko ne obraca paznju koliko % I dalje drzi cijeli dan....

011

Baterija nije litijum jon, već litijum polimer, koja ima bolje mogućnosti i duži joj je vek trajanja. Neki telefoni rade i pet godina sa prvobitnom baterijom. Opustite se, svaki telefon ima u sebi odličan procesor, koji reguliše način punjenja baterije.

Mikac678

Glavna stvar kod baterije je da se ne prazni totalno da se telefon ugasi, tako baterija najviše gubi snagu a ovo da li će biti 80 ili 100% napunjena nema toliki uticaj