Zašto iPhone automatski poziva policiju iz luna parka | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto iPhone automatski poziva policiju iz luna parka

Autor Ilija Baošić

Nova funkcija na uređajima iPhone 14 serije izazvala je ogromnu neprijatnost za korisnike i njihove najbliže.

 iPhone 14 pogrešno detektuje sudar i poziva policiju Izvor: Unsplash

Apple je ove godine rezervisao većinu promena za iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max modele. Ipak, novina koja je zajednička za celu seriju novih telefona jeste mogućnost detektovanja sudara i automatsko pozivanje dežurnih službi. Iako su pojedini korisnici širom sveta javili da se pokazala korisnom u određenim situacijama, testiranje je pokazalo da ne funkcioniše najbolje u parkiranim automobilima.

Kako bi telefon prepoznao da je vlasnik imao saobraćajnu nesreću, algoritam se oslanja na senzore pokreta, mikrofone, barometar i GPS podatke. Kada ustanovi da se desio sudar, uređaji iPhone 14 serije će se zvučno oglasiti i prikazati obaveštenje o detekciji, a korisniku omogućiti 10 sekundi da prekine automatsko pozivanje dežurnih službi. Ukoliko je korisnik bez svesti ili nije u stanju da to učini, telefon će sam pozvati pomoć i saopštiti automatsku poruku - "vlasnik ovog iPhone-a je doživeo ozbiljnu saobraćajnu nesreću i ne odgovara na telefon", sa lokacijom nesreće.

Ipak, ono što niko ne želi da se desi jeste da uređaj pogrešno detektuje sudar, jer ovakva greška, ukoliko je vlasnici uređaja ne primete na vreme, uzaludno troši resurse hitnih službi, a takođe šalje poruku određenim kontaktima da se korisnik našao u saobraćajnoj nesreći. Nažalost, upravo se ovo desilo pojedinim korisnicima koji su posetili luna parkove i vozili se na rolerkosteru.

Sara Vajt se sa svojom porodicom vozila na rolerkosteru u Sinsinatiju, a kada se vožnja završila, telefon joj je bio prepun notifikacija i glasovnih poruka. Policija se pojavila na mestu nesreće, ali nisu mogli da pronađu njen automobil. Kada je Vajt shvatila šta se desilo, sama ih je pozvala i saopštila da je u redu. Policija je rekla da je do sada primila čak 6 ovakvih poziva iz istog luna parka.

Vožnje u luna parkovima nisu jedini slučajevi kada je iPhone pogrešno detektovao sudar. Korisnici su se žalili da se funkcija aktivirala i pri ispadanja telefona u toku vožnje, što se 17. septembra desilo Daglasu Sondersu kada mu je u telefon ispao sa motocikla. Dežurne službe su obaveštene, a njegovi kontakti su primili uznemirujuću poruku.

"Nisam imala mira, pomislila sam na najgore", rekla je Gabrijel Kenedi, Daglasova devojka. "Moja najbolja prijateljica je poginula u saobraćajnoj nesreći, ponovo sam proživljavala isto".

Poruku je primila i Sondersova majka, koja mu je panično slala glasovne poruke do joj javi da li je u redu. Uprkos tome, motociklista kaže da i dalje drži ovu funkciju uključenom, jer iako je uzbuna bila lažna, smatra da detekcija "dokazano funkcioniše" i da bi ga mogli pronaći ukoliko je u stvarnoj opasnosti.

Dakle, ukoliko posedujete neki od iPhone 14 ili iPhone 14 Pro modela, možda je dobra ideja da ga ne nosite u luna park, kao i da dobro pazite da vam ne ispadne u toku vožnje. Iako funkcija nesumnjivo korisna, takođe može uzaludno trošiti vreme i resurse nadležnih službi, ali i bespotrebno zabrinuti vaše najmilije.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA