SMARTFON ZA STARIJE LJUDE: Jednostavan, lak za upotrebu i sa velikim slovima i brojevima | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SMARTFON ZA STARIJE LJUDE: Jednostavan, lak za upotrebu i sa velikim slovima i brojevima

Čini se da ovaj telefon ima sve što seniorima danas treba - i smart sistem i čitljiv sadržaj.

 meanIT Smartphone Start S5 9.jpg Izvor: meanIT

Iako na tržištu odavno postoje neka rešenja i prilagođeni proizvodi, Start S5 je izgleda uspeo da pomiri sve što treba u jednom telefonu za starije osobe.

Mnogi stariji ljudi ne žele da budu tehnološki izopšteni iz društva, pa umesto klasičnih tj. običnih mobilnih telefona sa pravim, fizički opipljivim, tasterima, ipak prelaze na pametne telefone s velikim ekranima i velikim brojem funkcija.

Možda će vas zanimati

Uz widget-e na početnom ekranu Android pametne telefone moguće je brzo i lako dodatno prilagoditi i promeniti, povećati ikonice i sakriti sve što bi ljude koji su manje tehnološki pismeni moglo da zbuni.

Hrvatski brend meanIT je na tržištu predstavio novi model Smartphone Start S5, koji na prvi pogled izgleda kao klasičan, moderan pametni telefon, ali se ipak prilično razlikuje.

Na primer, u donjem delu kućišta smeštena su tri fizička i veoma velika dugmeta, što se već godinama ne viđa na Android telefonima, a to su dobro poznate tipke sa zelenom i crvenom slušalicom uz koje je jednostavnije upravljati pozivima od svajpovanja levo-desno.

Verovatno ste primetili još jednu neobičnu stavku - SOS dugme. U podešavanjima samog telefona je potrebno uneti jedan telefonski broj (do maksimalno pet) koji će se automatski pozvati čim se pritisne SOS. Ako se niko ne javi na primarno definisan telefonski broj uređaj će automatski pozvati drugi uneti broj telefona i tako redom, dok se neko ne javi.

Naravno, pet brojeva za pozivanje korisnik ili neko za njega može da odabere sam - uključujući i Hitnu pomoć, Policiju ili Vatrogasce.

Na boku kućišta nalazi se još jedan taster kojim se može uključiti LED lampica za korišćenje u mraku. Čak i kad je telefon isključen, na primer u noćnim satima kako bi se sprečilo bilo kakvo ometanje, baterijska lampa tj. svetiljka uvek može dužim pritiskom na taj taster da se uključi i isključi.

Na touch ekranu od pet inča koristi se Senior softver - to je prilagođena verzija Android 11 Go softvera, tako da se na ekranu nalaze velike ikonice koje jasno asociraju šta se krije iza svake. Prilagođen je i font s uvećanim znakovima, što je neophodno za lako čitanje bez naočara. Telefon nudi sve funkcionalnosti pametnih telefona, ali uz prilagođen i maksimalno pojednostavljen korisnički interfejs, a prednja i zadnja kamera su rezolucije 0,3 (VGA) MP i dva megapiksela - nije nešto, ali dovoljno da se vidite sa svojim najmilijima.

Model meanIT Smartphone Start S5 ima i pojačan intenzitet zvuka kako bi osobe koje slabije čuju mogle da komuniciraju s drugima bez poteškoća - kako melodija, tako i zvuka slušalice i mikrofona.

U paketu s telefonom dolazi stalak za punjenje na kojem se telefon može ostaviti kad se ne koristi i koji se tako mnogo lakše stavlja na punjenje, nego da se uključuje ili isključuje kabl non-stop.

Dual SIM smartfon sa 2 GB RAM i 32 GB interne memorije ima bateriju od 2.200 mAh koja se može čak i izvaditi i lako zameniti novom. Ovakvi telefoni su već godinama svuda, pa i kod nas prava retkost ili ih uopšte nema, a meanIT-ov uređaj ide u smeru koji forsira čak i Evropska komisija - baterije bi u skorijoj budućnosti ponovo trebalo da budu lako zamenjive i da se mogu vaditi kad korisniku to zatreba.

Cena meanIT Smartphone Start S5 je u Hrvatskoj 699 kuna, što je oko 10.900 RSD, odnosno oko 92 evra. Garancija na uređaj je standardna.

Šta vi mislite o ovakvim telefonima?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA