Mobilni telefoni opasni za rasejane pešake | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mobilni telefoni opasni za rasejane pešake

Opasnost od upotrebe mobilnih telefona za volanom postala je već opštepoznata stvar, a stručnjaci sada upozoravaju i na rizik od upotrebe elektronike tokom pešačenja.

U američkim bolnicama se u poslednjih sedam godina učetvorostručio broj prijavljenih povreda pešaka koji su koristili električne uređaje. Povećan je i broj poginulih i povređenih pešaka u saobraćajnim nesrećama.

Na gradskim ulicama i parkiralištima uobičajeni je prizor kako neko hoda zadubljen u svoj uređaj čitajući ili pišući poruke, slušajući muziku ili čak igrajući video igrice. O tom problemu se ne razgovara koliko o upotrebi mobilnih tokom vožnje, ali opasnost svakako postoji.

Oko 1.150 ljudi lečeno je prošle godine u američkim bolnicama od povreda koje su dobili dok su hodali i koristili mobilne telefone ili drugih elektronske uređaje, saopštila je američka Komisija za bezbednost potrošača.

Taj broj je možda i veći, pošto pacijenti ne prijavljuju uvek da su koristili mobilni telefon u trenutku kada su povređeni, a lekari i medicinske sestre takođe možda ne unose taj podatak u izveštaje.

U istraživanju Univerziteta u Merilendu navodi se 116 slučajeva u proteklih šest godina u kojima su pešaci poginuli ili su teže povređeni dok su imali slušalice na ušima. U dve trećine slučajeva žrtve su muškarci mlađi od 30 godina, a polovina slučajeva je povezana s vozovima.

Neke američke savezne države, poput Delavera, pokušale su da pobude svest kod pešaka postavljanjem znakova na raskrsnicama i trotoarima "Pogledaj! Vozači neće uvek paziti na tebe".
Nekoliko država pokušalo je da uvede i kazne za upotrebu električnih uređaja tokom hodanja na ulciama, ali lokalni parlamenti to nisu odobrili.

Saobraćanje vlasti u Juti su usvojile uredbu o zabrani za pešake da koriste mobilne telefone, slušalice ili druge uređaje dok prelaze šine lakog metroa, ali je tamošnji parlament odbio taj predlog.

Slični predlozi su loše prošli i u državama Arkanzas, Ilionis i Njujork.

(Beta)

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi