OVERKLOK SE VRATIO: Otključajte zaključane procesore i pojačajte performanse za više od 30% | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OVERKLOK SE VRATIO: Otključajte zaključane procesore i pojačajte performanse za više od 30%

Jedan od najboljih overklokera, vlasnik velikog broja svetskih rekorda u ovoj disciplini, YouTube zbezda der8auer je objavio video u kojem demonstrira kako da overklokujete nove zaključane Intel procesore.

 Intel Core i5 12600 procesor Izvor: SmartLife / YouTube / der8auer EN

Kao što znate, godinama unazad Intel i AMD se trude da onemoguće korisnike da overklokuju svoje procesore. Suštinski overklok se može apstrahovati na tri bitne stvari: BCLK procesora (množilac), radni takt magistrale i napon procesora.

Kako se beše overklokuje?

Radni takt se dobija množenjem magistrale sa BCLK, na primer 40 x 130 MHz = 5,2 GHz, ali da bi procesor radio na višem taktu od predviđenog, potrebno je obezbediti mu više struje, pa je napon jedna od ključnih stvari koja utiče na stabilan rad na višim frekvencijama. Naravno, ne treba zaboraviti ni da se menjanjem magistrale menja brzina memorije, kao ni to da vam je za više frekvencije i viši napon potrebno i adekvatno hlađenje, jer se procesor osetno više greje i troši više struje.

Možda će vas zanimati

Zaključavanjem BCLK, odnosno množioca, Intel je efektivno ograničavao overklok potencijal svojih procesora, osim K serije koja je bila otključana i na kojoj ste mogli da menjate množilac kako biste dobili željenu frekvenciju.

 Asus ROG Maximus Z690 Apex matična ploča
Asus ROG Maximus Z690 Apex
Izvor: SmartLife / YouTube / der8auer EN

Zaključano-otključano

Roman Hartung, poznatiji kao der8auer pokazao je kako se novi Intel Core i5 12400 može bez problema oveklokovati iako se ne radi o modelu sa otključanim množiocem. Sa predstavljanjem Alder Lake procesora, Intel je predstavio veliki broj naprednih kontrola i mogućnosti za overklok procesora, poput nezavisnog overkloka E i P jezgara, sa posebnim podešavanjem parametara kao što su naponi, frekvencije keš memorije, grafike, BCLK i slično. Većina ovih opcija nalazi se u BIOS sekciji novih matičnih ploča, ali i u Intel XTU softveru od verzije v7.5 pa na dalje.

 Overklok arhitektura Intel Alder Lake
Overklok arhitektura Alder Lake
Izvor: SmartLife / YouTube / der8auer EN

Core i5 12600 brži od Core i9 12900K

U video snimku der8auer je prikazao korake za overklok Intel Core i5-12400/F i i5-12600 procesora na Asus ROG Maximus Z690 Apex matičnoj ploči. Procedura nije komplikovana i zahteva da se podese pojedini parametri u BIOS sekciji kako bi se sistem podizao stabilno. Pokriveni su svi koraci i parametri koje treba da podesite, uključujući radne taktove i napone, kako ne biste preterali. Naravno, da li će to raditi na vašem procesoru je samo lutrija, jer se svako jezgro ponaša drugačije, pa je velika šansa da ćete imati potpuno druge domete sa vašim primerkom nego što je to imao der8auer.

Najbitnija podešavanja se nalaze u Extreme Tweaker > Tweaker’s Paradise opcijama gde možete Unlock BCLK OC da prebacite na Enabled i faktički otključate zaključani procesor. U snimku je Core i5 12400 imao BCLK podešen na 40, brzina magistrale je bila 131 MHz, sa naponom od 1,37 V, pri čemu je rezultujući stabilni radni takt bio 5,2 GHz. Ovo znači da će zahvaljujući istoj arhitekturi ovako podešani Core i5 u većini igara u prašini iza sebe ostaviti i višestruko skuplje procesore kao što su najjači Core i9 12900K.

Možda će vas zanimati

Der8auer je pokazao da je u testiranju velikog broja različitih procesora najveći potencijal pokazao Core i5 12400/F, naravno ukoliko pogodite dobar primerak. Kao što vidite u igrama se pokazalo da ovako visok radni takt ume da napravi lepu razliku u igrama, u odnosu na mnogo skuplje procesore kao što su Core i7-12700K ili Core i9-12900K.

Naravno, imajte na umu da nije pametno ni pokušavati ovako nešto ukoliko nemate zaista dobro hlađenje poput Noctua hladnjaka visoke klase ili vodenih blokova sa jako dobrom pumpom, jer se procesori podizanjem napona i frekvencija mnogo više greju.

Ne može na svakoj ploči

Napomenućemo i da nije svaka ploča bila "raspoložena" za otključavanje množioca, i da su se najbolje pokazali modeli Asus ROG Maximus Z690 Apex i Asus ROG Maximus Z690 Hero, dok se Asus ROG Strix Z690-I Gaming Wi-Fi i Asus TUF Gaming B660M-Plus D4 nisu pokazale uspešnim.

Možda će vas zanimati

Vrlo verovatno je u pitanju takozvani eksterni klok generator koje imaju pojedine matične ploče koji omogućava da se uspešno otključa BCLK na običnim procesorima. Sa druge strane, Intel je izjavio u oktobru 2021. godine da eksterni klok generator neće biti potreban za ADL-S overklok, predstavivši sintetički BCLK za podešavanje BCLK na pločama koje nemaju pomenuti hardver.

Intel Alder Lake otključavanje ne-K procesora
Izvor: YouTube / der8auer EN

Predstoji nam zanimljiv period

Ono što je sigurno je da će u narednom periodu biti vrlo interesantan razvoj događaja, posebno kada krenu da stižu nove verzije BIOS-a, koje će po svemu sudeći ponovo vratiti overklok kao bitnu stavku pri kupovini novih procesora. A korisnicima ostaje da trljaju ruke, jer za dobre gejming računare izgleda više neće biti potrebno da odvojimo tri mesečne plate i levi bubreg.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zokaca

Pa jedino se zakljucani procesori overklokuju, otkljucanima se samo poveca mnozilac, to i dete moze da uradi. Trebalo bi da upozorite ljude na opasnosti koje sa sobom nosi OC, vrlo lako moze doci do ostecenja opreme, a prodavci ne priznaju garanciju u tom slucaju.

Tile

Overklokovanje intelovih novih procesora = zagarantovan požar u kući. Jedino se možda sačuvate ako ga hladite tečnim azotom pošto vam ni voda neće pomoći. Inače sam ”team blue” da ne bude da sam crvendać.

Mire

Ne bacati pare, vec sacekati da AMD izbaci 5nm generaciju procesora, pa ako zelite najbrze - uzmite, a Intel ce svakako morati spustiti cijene njihove 12. generacije. Pasce i cijene 5xxx Rayzena.