INTEL PRESKOČIO AMD I APPLE: 12. CPU generacija ide do vrtoglavih 5,5 GHz, ali ima i neke mane... | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

INTEL PRESKOČIO AMD I APPLE: 12. CPU generacija ide do vrtoglavih 5,5 GHz, ali ima i neke mane...

Najavljeno - učinjeno! Intel predstavio dvanaestu generaciju procesora koji obećavaju veliki napredak performansi.

 Intel 12th Gen Alder Lake H-series procesori 15.jpg Izvor: SmartLife / Intel

Kompanija Intel se povukla sa CES 2022 sajma u Las Vegasu zbog opasnosti od omikron soja koronavirusa, pa je na onlajn prezentaciji predstavila svoje nove procesore.

Ono što je početkom godine obećala, kompanija Intel je i obelodanila na svojoj virtuelnoj konferenciji - proboj granice od 5,5 GHz.

Možda će vas zanimati

KS serija Intel procesora, čija cena nije objavljena, stići će kasnije tokom 2022. godine i namenjena je desktop mašinama za produktivnost, multimediju i igre.

Intel Core i9-12900KS, kako je puno ime procesora, koji će verovatno biti deo limitirane serije (što naglašava “S“ dodatak u imenu) postiže oko 300 MHz bolji rezultat sa jednim jezgrom u odnosu na procesor i9-12900K i potiskuje AMD Ryzen 5900HX i Apple M1 Max čipove iza sebe.

Tokom demonstracije na sceni Intel Core i9-12900KS kontinuirano je i bez problema radio na 5,2 GHz u Hitman 3 igri kroz sva performans jezgra, ali nije objašnjeno kakav sistem hlađenja je primenjen ili kakvo hlađenje CPU zahteva, kao ni koliko je struje mašina vukla, ali Intel naglašava da je performans ovog procesora tokom igranja gotovo trećinu bolji (makar 28%).

Nažalost, Intel Core i9-12900KS neće biti dostupan u slobodnoj prodaji, nego samo putem OEM partnera što znači da će korisnici koji ga žele u svom računaru morati da kupe procesor u okviru već postojeće konfiguracije. Osim toga, na sceni nije bilo reči o tome da li će ovo biti konačna praksa ili će se CPU, ipak, u nekom daljem trenutku biti dostupan na drugi način.

Osim novog desktop procesora na 5,5 GHz Intel je na CES 2022 sajmu predstavio, kao i AMD kompanija, čitavu novu seriju, generaciju 12 svojih CPU-ova za desktop i laptop računare. Među njima su 22 procesora za desktop mašine i Alder Lake generacija laptop procesora. Intel ima dosta posla da stigne izuzetno dobro raspoloženu konkurenciju, pa se nadamo da će teorija pokazati ono što smo čuli na prezentaciji - da je 12. generacija Intel procesora revolucija.

Što se Alder Lake generacije laptop procesora tiče Intel naglašava poboljšanje performansi do 44% i to citirajući programe poput PugetBench za Premiere Pro, ali ne naglašava ništa spektakularno u domenu produženja autonomije računara, u jednom od domena u kojem Apple svojim novim čipovima prosto briljira.

Alder Lake procesori ove godine poput prošlogodišnjih desktop procesore nude značajno uvećan broj jezgara podeljenih između performans i efikasnih tj. jezgara za uobičajene radnje. Tako postoje i9 i i7 procesori sa 14 jezgara, šest performans + osam efikasnih jezgara, ali i i5 model sa osam jezgara ukupno (četiri plus četiri).

Osim performansi, Intel CPU-ovi donose i druga značajna poboljšanja. Tu su unapređenja vezana za Wi-Fi 6E, Thunderbolt 4, PCIe 4.0 sa podrškom za DDR5 memoriju brzine do 4.800 MHz i LPDDR5 do 5.200 MHz. Nažalost, novi HDMI standardi nisu podržani, kao ni PCIe 5.0 ulazi (Mada jesu na Alder Lake desktop procesorima).

Sve ovde nabrojane CPU jedinice su vezane za najjaču H seriju do 45 vati, ali Intel ima u planu i U seriju do 9 i 15 vati, kao i novu P seriju do 28 vati. Ove serije će biti namenjene laptop računarima kojima je Office primena primarna i naglasak je na njihovoj tankoći i dizajnu. Neke od ovih serija imaće i P i E dizajn jezgara.

Pogledajte Intel CPU nove generacije specifikacije:

Šta mislite, kakve su Intel šanse sa novim CPU-ovima?

Intel CES 2022 konferencija u manje od 5 minuta VIDEO
Izvor: The Verge

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bojan

Ma, joj nesto su ga zakomplikovali. Neka jezgra su brza, neka sporija, neka stedljivija. Ne mogu bas tacno reci, jer nisam imao priliku licno da se uverim, ali koliko sam upucen ne mora da znaci da je brzi ako je 5.5ghz. Po nekoj logici, kad digne na 5.5ghz brze se zagreje, pa spusta clock, pa onda duze vremena radi sporije? Nekad sam pokusavao da ispratim dizajn procesora, ali sam odustao, previse je kompleksno danas. Voleo bi da imam uslove, da nastavim, ali skupa zabava (vreme), ako niste placeni.