NOVI INTEL PROCESORI IMAJU VELIKI PROBLEM: Ne mogu da puštaju 4K filmove | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NOVI INTEL PROCESORI IMAJU VELIKI PROBLEM: Ne mogu da puštaju 4K filmove

Sa 12. generacijom Intel procesora promenile su se mnoge stvari kada je arhitektura u pitanju, ali su pored novih stvari neke i izbačene.

 Kolekcija Blu-ray diskova Izvor: SmartLife / Unsplash / Brett Jordan

Posedujete veliku kolekciju Blu-ray filmova, ali je došlo vreme da zamenite vaš računar ili HTPC koji koristite kada želite da gledate neke popularne klasike devete umetnosti. Kupite novu ploču, novi Intel procesor 12. generacije, DDR5 memoriju, NVMe SSD i odjednom sve “leti”... bar dok ne probate da pustite neki Blu-ray disk. Tu će vas sačekati neprijatno iznenađenje.

Možda će vas zanimati

Iz nove generacije Intel procesora izbačena je podrška za SGX, odnosno Software Guard Extension, koja je potrebna za reprodukciju Blu-ray diskova. Naime, Blu-ray diskovi imaju čuvenu DRM zaštitu, koja sprečava njihovu piratizaciju.

Sprečavanje piratizacije zaštićenog sadržaja se obavlja korišćenjem nekoliko bezbednosnih mehanizama. Neki od njih vrše proveru fajlova dok se ne koriste, neki brinu o pristupu fajlova u tranzitnom procesu, SGX je bezbednosni mehanizam koji sprečava da se podaci koriste direktno iz memorije poput video strima koji se reprodukuje. Zbog toga je SGX esecijalni deo koji DRM zahteva da bi se obavljala reprodukcija Blu-ray sadržaja, posebno za UHD Blu-ray, koji pored SXG zahteva i HDCP 2.2 i AACS 2.0 zaštite.

Sa druge strane, korisnici koji ne poseduju Blu-ray drajv ne moraju mnogo da brinu oko izbacivanja SXG komponente iz procesora, jer ovo ni na koji drugi način neće uticati na svakodnevni rad.

Zbog čega je Intel izbacio SGX?

Jedan od razloga uklanjanja ove zaštite iz arhitekture procesora je činjenica da je veliki broj malvera u prošlosti koristio nedostatke u SGX implementaciji za hakovanje računara koji imaju procesore koji podržavaju ovu bezbednosnu PC ekstenziju.

Intel je tiho izbacio SGX i iz svoje 11. generacije procesora, ne naglašavajući to nigde u svojim specifikacijama, pre svega zbog problema koje mogu da prouzrokuju malver napadi. Ovo znači da ukoliko posedujete Blu-ray drajv i veliku kolekciju filmova, serija i koncerata, topla je preporuka da za vaš novi računar nabavite Intel CPU od 7. do 10. generacije ili bilo koji AMD procesor, kako biste i dalje mogli da gledate sadržaj koji ste godinama skupljali.

Izbegavajte Windows 11

Jedan od čuvenih proizvođača softvera za obradu i reprodukciju video materijala, Cyberlink preporučuje da izbegavate Windows 11 i ostanete na Windows 10 OS-u za reprodukciju Blu-ray diskova, kako biste izbegli veliki broj potencijalnih problema sa drajverima.

Možda će vas zanimati

Iako možda ne deluje tako u zemlji poput Srbije u kojoj se na pirateriju ne gleda kao na ozbiljan prestup, bar dok ne procuri neki novi domaći film kao što je Toma, u svetu su stvari malo drugačije. Filmofili i dalje kupuju Blu-ray diskove sa svojim omiljenim filmovima, jer je kvalitet tog sadržaja i dalje na najvišem dostupnom nivou, a često originalni filmovi imaju i dodatni sadržaj koji nećete pronaći u bioskopu.

Kako rady Blu-ray
Izvor: YouTube / TechQuickie

Već neko vreme iz laptopova se izbacuju optički drajvovi, ali isto tako treba da znate da moderne konzole i dalje podržavaju Blu-ray reprodukciju i da veliki broj korisnika pored igara koristi konzole za uživanje u filmovima, pa možete razmisliti i o toj alternativi ukoliko ne odustajete od zanavljanja računara.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bojan

Cemu cela ova drama, kad je prica laganica? :-)