APPLE WATCH DOBIJA KONTROLU GESTOVIMA: Lakše korišćenje jednom rukom | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

APPLE WATCH DOBIJA KONTROLU GESTOVIMA: Lakše korišćenje jednom rukom

Bilo da imate problema sa drugom rukom, ili su vam ruke prosto zauzete, nove kontrole gestovima koje Apple uvodi za svoj sat zaista olakšavaju korišćenje.

 Screenshot (195) Izvor: SmartLife / YouTube / Apple

Osnovna kontrola Apple Watch pametnog sata obavlja se preko velikog ekrana koji omogućava jednostavnu navigaciju. Međutim, kao i kada kucate na tastaturi na telefonu, ne odgovara svakom jedan način unosa teksta. Neki koriste Flow za unos jednom rukom, dok je drugima lakše da razdvoje tastaturu na dva dela i koriste samo palčeve u procesu. Naravno, ljudima koji imaju neki vid invaliditeta ovo je bio problem. Do juče.

Možda će vas zanimati

Novo ažuriranje softvera za Apple Watch dodaje kontrolu gestovima za watchOS preko opcije koja se zove Assistive Touch. Ova novina dolazi kao opcija na svim satovima od Apple Watch SE, serije 6 i novijim modelima, dok je sa softverske strane potrebno da instalirate watchOS 8 ili noviji.

Kako ih aktivirati

Nove opcije se aktiviraju preko menija u podešavanjima samog sata ili preko vašeg iPhone telefona koji ima iOS 15 ili novije verzije operativnog sistema. Dovoljno je da otvorite aplikaciju za sat (Watch App), odete u Accessibility pa AssistiveTouch i aktivirate nove opcije.

Kada se ova funkcija aktivira, osim gestova, omogućeno vam je da prilagođavate podešavanja pametnog sata poput povećanja kontrasta, prilagođavanja menija i još mnogo toga. Glavna opcija zove se Hand Gesture i kada nju uključite možete da prilagođavate dostupne gestove komandama koje želite.

Štipanje i stiskanje pesnice

Podrazumevano, "štipanje" vas pomera na sledeću stavku, a duplo "štipanje" - nazad. Kada hoćete da odaberete neku stavku, dovoljno je da stegnete pesnicu, dok ako to uradite dvaput, aktivira se Assistive Touch i otvara dodatni meni iz kojeg je moguće izvesti kompleksnije radnje kao što su skrolovanje ili pritiskanje digitalne verzije fizičkog tastera.

Za slučaj da nešto zaboravite, uvek možete otići u Accessibility meni na Apple satu ili prosto pogledajte video koji je Apple napravio baš za ovu priliku, a u kojem su objašnjeni novi načini navigacije.

Assistive Touch na Apple Watch
Izvor: YouTube / Apple Support

Kako vam se sviđaju nove stvari koje je implementirao Apple za svoj sat?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA