NOVI ZAKON MENJA INTERNET: Kompanije će morati da plaćaju za deljenje i preuzimanje sadržaja | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NOVI ZAKON MENJA INTERNET: Kompanije će morati da plaćaju za deljenje i preuzimanje sadržaja

Australija usvojila zakon koji obavezuje Google i Facebook da plaćaju vesti!

  Izvor: YouTube/ Printscreen/ C-SPAN, YouTube/ Printscreen/ Marques brownlee

Australijski parlament usvojio je zakon, kojim se obavezuju velike kompanije, među kojima su Google i Facebook, da plaćaju medijima za prenošenje njihovih medijskih sadržaja.

Vlada Australije je navela da se ovim zakonom “garantuje da medijske kuće dobijaju pravednu nadoknadu za sadržaje, koje proizvode, što će doprineti da oživi novinarstvo u javnom interesu u Australiji“.

Možda će vas zanimati:

Zakonom se otvara put da ta dva tehnološka giganta investiraju desetine miliona dolara u sporazume oko prenošenja medijskih sadržaja.

To bi moglo da se pokaže kao model za rešavanje sukoba između tehnoloških giganata i regulatornih tela u svetu oko ujednačenja odnosa između tradicionalnih medija, koji su u velikim finansijskim teškoćama i velikih tehnoloških kompanija, koje dominiraju internetom i uzimaju ogroman deo prihoda od reklamiranja.

Kompanija Google će od sada plaćati za sadržaje vesti koji se pojavljuju na njegovom novom proizvodu, nazvanom Google News Showcase, a Facebook treba da plati onima, koji se pojavljuju na njegovom proizvodu News, koji treba da bude pokrenut u Australiji kasnije tokom 2021. godine.

Facebook i australijska vlada su bili u sporu oko ovog pitanja. Facebook je prvo, kao odgovor na nacrt zakona, blokirao objavljivanje linkova sa informacionim člancima iz lokalnih ili međunarodnih medija, ali onda je odustao od tog pristupa i postigao dogovor sa australijskim vlastima.

Kompanija Marka Zakerberga, koja je vlasnica Instagram i WhatsApp aplikacija, najavila je da će investirati “najmanje milijardu dolara“ u sadržaje vesti tokom naredne tri godine. Ova nova sredstva, kako je najavljeno na blogu šefa za odnose sa javnošću te društvene mreže, će se dodati na 600 miliona dolara uloženih u medije od 2018. godine.

Google je već prihvatio da isplati “znatne sume“ za sadržaj medijske grupe Ruperta Mardoka News Corp, koja se zalagala za novi australijski zakon, ali nije pristao da plaća za sve sadržaje, koje prikazuje u Australiji. Ta kompanija se još uvek nije dogovorila s državnim organima kako će prevazići ovaj problem.

Bez obzira na sve što se dosad desilo, kompanija Google smatra da bi ovaj zakon mogao da “slomi internet“ i da se prelije i na ostale zemlje sveta, što će biti ogroman udarac na to kako se internet percipira sada - da je besplatan za sve. Takođe, Mark Zakerberg upozorava na posledice svega što bi plaćanje za vesti moglo da donese, a to je kompanija i demonstrirala kad je blokirala sve vesti iz Australije na svojoj Facebook društvenoj mreži, jer nije želela da plaća za njih, pa su ispaštali korisnici, koji nisu mogli ni da ih dele ni da ih čitaju na Fejsu.

To što sad Facebook i Google plaćaju za objavu pojedinih medijskih vesti na svojim platformama za korisnike bi moglo u budućnosti da znači plaćanje, takođe i to na neki poseban i nov način ili buduću naviku da vesti traže tj. čitaju na nekom drugom mestu.

Šta vi mislite o ovome?

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(MONDO)

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA