SKRIVENI NAPAD USPORAVA VAŠ PC I TELEFON: Zaštitite se od rudarenja na lak i brz način (FOTO) | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SKRIVENI NAPAD USPORAVA VAŠ PC I TELEFON: Zaštitite se od rudarenja na lak i brz način (FOTO)

Sajber napadači primenjuju novu taktiku napada, okrenuli su se izvesnoj zaradi na uštrb klasičnih vidova napada, što mnoge korisnike može skupo da košta.

  Izvor: MONDO / Kaspersky / Firefox

Pre svega jedna dobra vest u svemu ovome - broj DDoS sajber napada, koje je Kaspersky DDoS Prevention detektovao u četvrtom tromesečju 2020. godine blago se povećao u odnosu na isti period 2019, ali je broj tih napada smanjen za čak 31% u poređenju sa trećim tromesečjem 2020.

Nažalost, sad sledi i onaj deo loše vesti - ovaj pad nije se desio zato što su hakeri odlučili da se povuku ili odustanu od napada, nego se može dovesti u vezu sa povećanim interesovanjem za rudarenjem kriptovaluta.

Možda će vas zanimati:

Stručnjaci smatraju da ovo može biti prouzrokovano porastom vrednosti kriptovaluta. Kao rezultat toga, sajber kriminalci su možda morali da iznova podese neke botnet mreže, kako bi C&C serveri, koji se tipično koriste u slučaju DDoS napada, mogli da promene namenu inficiranih uređaja i iskoriste njihovu računarsku snagu za rudarenje kriptovaluta.

Ovo dodatno dokazuje KSN statistika. Tokom 2019. godine, kao i na početku 2020, broj kripto rudara je bio u padu. Međutim, od avgusta 2020. godine trend je počeo da se menja, i količina ovog vida malvera se postepeno povećavala, dostižući stabilnost u četvrtom kvartalu.

Šta je tačno napad u kojem zaražen računar ili uređaj postaje sredstvo rudarenja - to znači da se resursi uređaja oduzimaju od vlasnika i koriste za rudarenje kriptovaluta tj. pravljenje kriptovaluta kakve su, Ethereum, ređe Bitcoin, recimo, ali u korist napadača. Naravno, uređaj žrtve postaje neupotrebljiv za normalno funkcionisanje i njegov rad izmešta se u korist napadača.

Nažalost, sve više sajber kriminalaca, kako statistika potvrđuje, okreće se brzoj zaradi od ovakvih vidova napada, ali i brojni drugi legitimni i legalni sajtovi okrenuli su se ovom vidu zarađivanja. Recimo, torent sajtovi krišom koriste rudarenje kriptovaluta dok je korisnik na njima ili čak i pošto ih napusti preko plugin-ova pregledača interneta ili na neki drugi način. Takođe, sve veći broj sajtova izbegava ovo da naglasi korisnicima, pa su oni žrtve sajber rudarenja čak i kad to ne izgleda tako.

Neki od simptoma računara, koji je upotrebljen krišom onlajn ili malverom za rudarenje, jesu naglo usporenje rada, povećano grejanje, zauzetost resursa, iako se na računaru ne odvija ništa posebno od programa ili igara, non-stop aktivirani sistemi hlađenja, iznenadni nepouzdan rad i slično.

Kako se zaštititi od rudarenja kriptovaluta

Najlakše je krenuti od one banalne - instalirajte antivirus softver, koji ima alat za sprečavanje upotrebe kripto rudara na sistemu i kroz sve programe, koji se koriste na računaru. Naravno, mnoga rešenja moraju da se plate, ali ovo je najpraktičniji i najpouzdaniji metod - prepustiti stručnom softveru da se bori s tim problemom.

Dok ste na internetu koristite isključivo pouzdane veb pregledače i to one, koji sadrže blokatore kripto rudara. Uključite obaveštenje o sajtovima i lokacijama, koje nasilno žele da preuzmu resurse računara ili telefona/tableta za rudarenje kriptovaluta u tim pregledačima i nemojte više posećivati te veb lokacije. Nažalost, to je lakše reći, nego učiniti, jer čak i najpoznatiji torent sajt krišom koristi računare svojih posetilaca da preko njih rudari kriptovalute.

 rudarenje kriptovaluta krišom onlajn blokiranje web browser Izvor: MONDO / Marko Čavić

Vodite računa o tome koje programe instalirate. Instalirajte isključivo programe sa pouzdanih i zvaničnih lokacija, preko Windows ili Apple prodavnica i preskočite instalaciju svakog fajla, koji niste proverili antivirus softverom, koji vam je neko poslao preko mejla, poruke i na druge načine, koji podrazumevaju da niste u mogućnosti da detaljno proverite pozadinu svega.

Naravno, redovno ažurirajte Windows i druge operativne sisteme, kao i antivirus softver, koji svakako savetujemo da imate uvek na svom računaru. Bolje je i da ga uključite povremeno, u trenucima dok ne koristite računar aktivno, nego da ga ne koristite nikako!

Da li ste vi imali ovakav ili sličan problem?

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(MONDO)

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA