OTKRIVAMO: Koje vaše podatke prikuplja Viber i SA KIM IH DELI (FOTO, VIDEO) | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OTKRIVAMO: Koje vaše podatke prikuplja Viber i SA KIM IH DELI (FOTO, VIDEO)

WhatsApp fijasko otvorio mnoga pitanja na koja smo potražili odgovore i za druge omiljene aplikacije u Srbiji i regionu.

 Izvor: MONDO portal / Marko Čavić

Komplikacije s WhatsApp aplikacijom otvorile su pitanja sakupljanja podataka drugih aplikacija, a mi smo se raspitali koliko toga Viber zna o nama i u kojim slučajevima prikuplja naše podatke.

Zašto baš Viber - zato što je to trenutno najpopularnija aplikacija za dopisivanje kod nas i u regionu i prema podacima do kojih smo došli čak 95 procenata aktivnih korisnika telefona u Srbiji koristi upravo i Viber aplikaciju.

Možda će vas zanimati:

Naravno, otkrili smo i koje sve podatke Viber prikuplja o nama, a na naša pitanja odgovorio je direktor Viber aplikacije Đamel Agaoua, sa kojim smo razgovarali putem video linka.

Pre svega važno je istaći da Viber sam po sebi ima odmah uključenu end-to-end enkripciju podataka i da sve o našim porukama i video pozivima sa svojih servera briše u trenutku kad se poruka isporuči ili poziv završi. Viber ne čuva tzv. logove naših podataka, ne sluša pozive u potrazi za ključnim rečima, kao druge aplikacije i nemoguće je bilo kome iz Viber tima da čita, prati ili dešifruje sadržaj poruka, koje razmenjujemo sa našim sagovornicima.

Facebook već godinama, poznato je, prikuplja podatke svojih korisnika i to je radio tako što regulativa nije postojala - time što su prikupljali podatke s raznih strana nisu kršili zakon. Oni od toga žive, takav im je model poslovanja - prikupljaju vaše podatke da ih iskoriste za svoju zaradu putem oglasa i na druge načine. Otuda i Cambridge Analytica skandal i mnogi drugi“, rekao je Agaoua i osvrnuo se na model poslovanja Viber aplikacije.

Only on Viber: 100% Privacy You Can Trust
Izvor: Viber

Viber ne živi od reklama. Poslovni model je potpuno drugačiji, ne prodajemo reklame da bismo živeli, a naš sistem poslovanja je takav da je prihod od reklama manji od 20 procenata ukupnih prihoda aplikacije i tako će uvek biti. Nama podaci korisnika nisu potrebni, ne sakupljamo ih, jer nam oglašavanje nije primaran model po kojem poslujemo.

Za razliku od Facebook i drugih aplikacija mi podatke, koje čak i prikupimo uz egzaktan pristanak korisnika, nikad ne delimo sa trećim stranama, ne prodajemo i ne unovčavamo - koristimo ih isključivo u okviru našeg sistema.

Naše reklame nisu ciljane tj. često vidite reklame, koje su vam totalno irelevantne i to je upravo iz razloga što ne sakupljamo podatke korisnika“.

Naravno, ne možemo da se ne zapitamo - dobro, od čega, onda Viber živi i kako se finansira? - evo šta je na to odgovorio Viber CEO.

Rakuten je banka u Japanu. Rakuten je banka i u Evropi i SAD. Rakuten je sinonim za sigurnost i poverenje širom sveta i Viber je deo te velike galaksije, koja neće preći crvenu liniju nikad, a to je iskorišćavanje podataka korisnika zarad ostvarivanja zarade. Budućnost vidimo drugačije od Facebook-a. Zarađujemo od servisa, koji su ponuđeni isključivo kroz aplikaciju - bankarske opcije, plaćanja, transfer novca, poslovni biznis modeli za velike grupacije i biznis korisnike, Viber zajednice, kupovina kroz male onlajn bot Viber prodavnice, rezervacije karata, kupovina karata ili naručivanje hrane i rezervacije stola u restoranu, plaćanje kafe, kupovina karte za bus ili metro, pa čak i stiker market tj. prodaja sličica. Reklama će biti sve manje na Viber platformi, jer to ljudi ne vole i guši dobru komunikaciju“.

Viber u Srbiji koristi oko 95% aktivnih korisnika mobilnih telefona!

Đamel Agaoua, Viber CEO

Ali i dalje Viber prikazuje reklame, insistirali smo, na šta nam je Agaoua odgovorio prilično jasno: “Veoma je jednostavno. Prikupljamo samo neke podatke i ne delimo ih ni sa kim, podaci su dostupni isključivo nama. Prikupljamo broj telefona korisnika. Još prikupljamo godište korisnika, samo u nekim slučajevima i isključivo uz dopuštenje korisnika prikupljamo i podatke o polu. Poslednji podatak, koji prikupljamo jeste IP adresa, i to ograničena bez egzaktne lokacije, samo regija u kojoj se korisnik nalazi. Da bismo prikupljali podatke korisnik mora da nam da isključivo dopuštenje i bez njegovog pristanka nijedan podatak neće biti uzet“.

Zanimljivo je za kraj pomenuti i to da Viber ne traži nikakve posebne dozvole, kao druge aplikacije. Recimo - niste u obavezi da delite telefonski imenik ili pristup memoriji telefona Viber aplikaciji, ali i dalje ćete normalno moći da je upotrebljavate. To sa drugim aplikacijama nije slučaj.

Anketa

Kojoj aplikaciji za dopisivanje vi najviše verujete?

 • Viber

  45.17% (1512)

 • WhatsApp

  15.63% (523)

 • Telegram

  12.94% (433)

 • Signal

  9.53% (319)

 • Messenger

  6.66% (223)

 • Nije na listi...

  2.93% (98)

 • iMessage

  2.09% (70)

 • Skype

  1.97% (66)

 • Wickr

  1.37% (46)

 • Threema

  0.63% (21)

 • Riot

  0.48% (16)

 • Wired

  0.33% (11)

 • Google Allo

  0.27% (9)

Kojoj aplikaciji za dopisivanje vi najviše verujete?

Rezultati

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(MONDO)

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA