SRPSKI PROFESOR OJADIO GLOBALNU KOMPANIJU: Dobio odštetu od 750.000.000$, a novac će iskoristiti da pomogne srpskoj deci | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SRPSKI PROFESOR OJADIO GLOBALNU KOMPANIJU: Dobio odštetu od 750.000.000$, a novac će iskoristiti da pomogne srpskoj deci

Našem profesoru kompanija Marvel isplatila je čak 750 miliona dolara odštete za ukradeni patent, a još neverovatnije je šta on planira sa delom tog novca da uradi u Srbiji!

  Izvor: RTS printscreen

Profesor iz Beograda, Aleksandar Kavčić, koji živi i radi u Americi, dobio je spor, zajedno sa svojim timom, protiv čuvene kompanije Marvel technologies vredan čak 750 miliona dolara, a deo tog novca odlučio je da iskoristi za - nabavku udžbenika osnovcima u Srbiji!

"Osnovno obrazovanje je obavezno, pa i udžbenici treba da budu besplatni" i to je ideja profesora Aleksandra Kavčića.

Možda će vas zanimati:

Profesor Kavčić je Beograđanin, đak Matematičke gimnazije, doktorirao je na Karnegi Melon univerzitetu, a predavao je i na Harvardu. Njegov patent - čitač magnetskih memorija - nezakonito je koristila globalna kompanija Marvel. Zapravo, svaki put kada se, na primer, traži neki video na YouTube sajtu, podaci se pročitaju sa nekog diska upravo metodom profesora Aleksandra Kavčića.

Zajedno sa timom drugih profesora i istraživača on je tužio kompaniju Marvel i posle višegodišnjeg suđenja dobio spor i odštetu - neverovatnih 750 miliona dolara! To je zapravo samo deo rekordne odštete za krađu intelektualne svojine u IT oblasti u Americi, koja je iznosila vrtoglavih 1,17 milijardi dolara!

Još 2012. godine objavljeno je da je sud u Pitsburgu presudio u korist Karnegi Meloun univerziteta. Kompanija Marvel je tad optužena da je prodala milijarde poluprovodnika koristeći se tehnologijom napravljenom na pomenutom Univerzitetu, pa su profesoru mentoru Hoseu Mauri, zatim tadašnjem studentu, a sad profesoru Aleksandru Kavčiću, odnosno celom Univerzitetu morali da isplate čak 1,17 milijardi dolara odštete za ovaj patent!

Našem profesoru od toga je pripalo 750 miliona dolara.

Sudski proces je bio kao iz holivudskih filmova i dug čak sedam godina, a rezultovao je rekordnom odštetom za krađu intelektualne svojine u IT oblasti u Americi.

Tokom suđenja kompanija Marvel je tvrdila da nije koristila tehnologiju sa ovog Univerziteta, te da je takva tehnologija postojala i ranije i pre nego što je Karnegi Meloun Univerzitet prijavio to kao svoj patent. Međutim, svi argumenti su im pali u vodu i kompanija je morala da plati veliki ceh.

Profesor Kavčić danas putem svoje Fondacije želi da pomogne da se u oblasti obrazovanja nešto promeni na bolje i u Srbiji. Fondacija Alek Kavčić već godinama donira računare Matematičkoj gimnaziji u Beogradu. Ali tu priča tek počinje. Sledeći veći korak jesu besplatni udžbenici za školarce u celoj Srbiji!

Udžbenici moraju biti besplatni, to je tako u svim zemljama, čak i u zemljama zapada. Čak ni u Americi – bastionu liberalnog kapitalizma, ne postoji slobodno tržište udžbenika. Mi smo od tržišta udžbenika, od jedne obaveze, napravili slobodno tržište gde se sada nadmeću razni izdavači, ko će više udžbenika da proda za osnovce. Pošto su svi ti udžbenici isti, generalno isti, odobreni od Ministarstva, jedini način da dođe do diferencijacije nekog udžbenika u odnosu na drugi je korupcija“, ističe Aleksandar Kavčić, inženjer i naučnik.

Jednokratni trošak od milion evra vam daje sve te udžbenike koji se mogu okačiti na internet. Zašto mi od toga pravimo stomilionsko tržište od koga 50 miliona godišnje strana firma izvuče iz zemlje, a roditelji ove zemlje, državljani ove zemlje oni su već platili te udžbenike u vidu Javnog preduzeća "Zavod za udžbenike" - navodi Kavčić.

Ako sve bude po planu, kompleti knjiga za osnovnu školu, koji se već pišu, biće dostupni na internetu sledeće školske godine.

Kome se sviđa može da uči sa PDF formata, da ga skine, odštampa i to je čitava ideja. Ovo što fondacija radi to bi trebalo da bude i pokazatelj da to isto može i da uradi i država. Fondacija je čak spremna da državi, ukoliko želi da preuzme ovaj model, jednostavno prepusti sve ovo“, kaže Kavčić.

Profesor Kavčić zna da ga ne čeka lak posao, ali ako ga podrže roditelji, nastavnici i sindikati, veruje da to neće biti borba sa vetrenjačama.

(MONDO / RTS)

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA