TERORIZAM U DOBA SAVREMENE TEHNOLOGIJE: Štampanje oružja, napadi dronovima i najgore - prenos napada uživo (FOTO, VIDEO) | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TERORIZAM U DOBA SAVREMENE TEHNOLOGIJE: Štampanje oružja, napadi dronovima i najgore - prenos napada uživo (FOTO, VIDEO)

Napretkom tehnologije, napreduju i mogućnosti terorista.

  Izvor: Tanjug/Ronald Zak/AP

Poslednjih dana situacija u nekim delovima Evrope nije bila pod kontrolom, zbog učestalih terorističkih napada, a stručnjake zabrinjava mogućnost da se još takvih napada dogodi u budućnosti..

Sve ovo nije ništa novo, već smo ovakve nemile scene gledali u prošlosti, iako nisu bile dostupne u toj meri kao danas - bili smo njihovi svedoci.

Možda će vas zanimati:

Davne 1970. godine stručnjak za terorizam Brajan Majkl Dženkins je napisao: "Terorizam je pozorište, a mi smo njena publika!“. Vremena se menjaju, ali ove reči mogu da se prilagode današnjem trenutku. Terorizam postaje televizijska serija, a svake nedelje dobijamo novu epizodu, potom čekamo novu sezonu i sve to pratimo preko naših velikih i malih ekrana. Pomalo, ili mnogo, je morbidno što jedva čekamo kraj te serije, ali je ipak svi gledamo.

Kada pogledate u vestima, uglavnom vidite da je terorista koristio vatreno oružje, eksploziv ili granate, ono što mnogi previde je korišćenje tehnologije, iako za već navedene stavke smatraju da su "tehnologije“. Teroristi su kao i vi i ja oduvek bila „deca našeg vremena“, o tome govori podatak da je poslednji napadač imao svega dvadeset godina. Svakog dana koristimo tehnologiju kako bi naručili hranu preko aplikacije, pogledali neki film, poslušali pesmu ili pročitali neki članak preko interneta kojeg je veštačka inteligencija predložila da pročitate. Ove prednosti uvek dolaze sa manom, a to je da ljudi sa lošim namerama koriste iste, što je nebrojano puta dokazano u praksi.

Kao što smo već napomenuli, proteklih godina (trenutno dana), teroristički napadi u Evropi su se dogodili korišćenjem, hajde da je tako nazovemo, "zastarelom" tehnologijom. Mi ćemo se potruditi da u ovom tekstu predstavimo potencijalne pretnje moderne tehnologije (nezahvalno je predvideti šta budućnost donosi), te ćemo se podsetiti i na ranije slučajeve terorističkih napada, ali i ostalih loših upotreba tehnologije.

REGRUTACIJA I SEJANJE STRAHA PREKO DRUŠTVENIH MREŽA

Teroristi su oberučke prihvatili otvoreni kod interneta kao i svi mi, samo što oni preko istog regrutuju, planiraju i izvršavaju napade. Sve do svoje smrti, Osama Bin Laden je motivisao svoje pratioce preko video kaseta iako ga je tražilo pola sveta, na neku ruku se može reći da je bio preteča influensera, sa tim što se ne mogu porediti njihovi krajnji ciljevi.

Američki državljanin Anvar al-Avlaki je koristio online magazin Inspire (Nadahnuti, inspirisati) kako bi regrutovao i obučio buduće teroriste. Upravo je taj magazin bio jedan od načina kako Al Kaida razgovara sa svojim "čitaocima“, a isti je bio namenjen mladim Britancima i Amerikancima (pošto je bio na engleskom jeziku), koji su mogli da prime kriptovane poruke Osame Bin Ladena.

Upravo preko ovog online časopisa su braća Carnajev (Čečeni) videli artikal "Kako napraviti bombu u maminoj kuhinji“, da bi napravili istu, koju su potom upotrebili 2013. godine na Bostonskom maratonu. Organizacija Islamska država Irak i Levant (ISIL) je koristila društvene mreže kako bi propagirala i prikazivala svoje pobede, kao i odrubljivanje glave protivnicima.

Tako je 2015. godine slučaj odrubljivanja glave hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka šokirao čitav svet, kao i naš region, dok su se fotografije i snimci širili društvenim mrežama. Svih ovih godina su Twitter i Facebook bile najveće društvene mreže na kojima su se mogle naći objave, koje promovišu ovakve organizacije. Često su koristili oznake #Bagdadjeoslobođen i #Irakjeoslobođen tokom 2014. godine. Isto tako su se mogli pronaći snimci gde članovi tih organizacija pozivaju korisnike tih mreža da podrže njihov cilj, doniraju, mašu zastavama ISIS-a, te i da sami postavljaju takve snimke.

Tokom najskorijeg napada u Beču, tamošnja policija je apelovala na svoje državljane da ne dele i ne šire digitalne sadržaje ovog napada na društvenim mrežama. Pojedine medijske kuće, koje su to uradile u Austriji će biti krivično gonjene, pošto su svi bili upozoreni da će biti kažnjavani ukoliko urade tako nešto.

Teroristima je i cilj da se pročuje za njihovu ideologiju, da se vidi njihovo delovanje, a razvoj modernih tehnologija to omogućava. Prođite kroz istoriju, od Olimpijskih igara u Minhenu 1972. godine, napada na kule "bliznakinje“, pa sve do današnjeg dana (ma kad god to bilo!).

PRAVLJENJE ORUŽJA UZ POMOĆ 3D ŠTAMPAČA

Prošle godine je na Novom Zelandu izvršen teroristički napad u Krajstčerču. Izvršioci ovog napada su bili osobe koji veruju u superiornost bele rase. Za vreme trajanja napada, u kom je ubijeno više od pedeset osoba, oni su prenosili uživo nemile scene.

Sedam meseci kasnije u gradu Hale, dvadesetsedmogodišnji neonacista je pokušao da uđe u sinagogu sa čak šest komada oružja napravljenoguz pomoć 3D štampača. On nije uspeo da uđe u sinagogu, pa je počeo da puca na ulici, pritom ubivši dvoje ljudi, dok je dvoje bilo povređeno, a sve to je uživo prenosio preko popularne platforme za striming video igara Twitch.

Pre toga je napisao manifest uverenja koji je otpremio na internet kako bi svako mogao da vidi, pre nego što je započeo napad.

Kodi Vilson, osnivač kompanije Defense Distributed je otkrio svetu 2013. godine prvi 3D odštampan pištolj koji se zvao Liberator (Oslobodilac). Ova plastična utoka je dobila naziv po FP-45 Liberator pištolju kojeg su koristili američki vojnici tokom Drugog svetskog rata. Ubrzo nakon što je Vilson objavio ove nacrte na internetu, Državni sekretarijat SAD ga je naterao da ukloni iste, što je pokrenulo debatu oko oružja, posedovanja i slobode govora. Vilson nije bio kažnjen, ali su federalci ušli u njegovu kompaniju nakon što je podelio tu dokumentaciju preko interneta.

Izrada istih je veoma komplikovana, nije isti proces kao kod običnog štampača gde je nekad potrebno da kliknete samo dugme. Potrebno je da znate koji ćete materijal da koristite, kao i programiranje i dizajn oružja, jer u suprotnom bi se to oružje polomilo nakon što bi ispalili samo jedan metak.

Da li je 3D ištampano oružje u Americi zabranjeno? ATF ili Biro za alkohol, duvan, vatreno oružje i eksplozive će utvrditi šta je Reciever (prijemnik) na tom uređaju, a to je jedini deo vatrenog oružja koji je federalno regulisan i praćen. Šta je taj Reciever zavisi od samog modela vatrenog oružja, što znači da je kod svakog modela (AK-47, AR-15...) drugačiji.

Online distribucija 3D oružja je zabranjena u Americi, ali ne i posedovanje istih.

3D ištampan Kalašnjikov, odnosno AK-47 (MobIT)
Izvor: DNO Firearms

DRONOVI

Početkom milenijuma, sve su učestaliji su bili napadi u kojima su korišćeni telefoni, bazne stanice i daljinci koji otvaraju vrata garaže, kao okidači za improvizovane eksplozivne uređaje. Evolucijom bespilotnih letelica, odnosno dronova, teroristički napadi ali i ratovi su podignuti na sledeći nivo.

ISIL je 2017. godine koristio mešavine jeftinih i komercijalnih dronova kako bi napadali bezbednosne snage Iraka u Siriji. Tokom jednog dvadestčetvoročasovnog napada, umalo su zamrzli svaki pokret iračke vojske sa sedamdeset dronova koji su bili u misiji. Jedini odgovor koji su Iračani tada imali je bilo neefikasno vatreno oružje. Bivši komesar za bezbednost Evropske unije, Džulijan King je istakao da bi dronovi mogli da se koriste za napad na civile i evropske gradove: "Dronovi postaju sve moćniji i pametnij, što ih čini atraktivnijim za legitimnu upotrebu, ali isto tako za neprijatljska delovanja“, rekao je King koji je istakao da je od vitalnog značaja da vlasti nadgledaju pretnju koja ova tehnologija predstavlja danas, i koju će predstavljati u budućnosti, prenosi De Welt.

Francuska antiteroristička jedinica je izdala "tajni dokument" za posebni komitet te zemlje za terorizam u kom je upozorila o "mogućim terorističkim napadima na fudbalskim stadonima bespilotnim letelicama, odnosno dronovima, koji bi mogli biti opremljeni biološkim ratnim sredstvima!".

Samo ćemo vas podsetiti na utakmicu Srbija - Albanija koja je održana na stadionu Partizana, a na kojoj je prisustvovalo više od 25.000 ljudi.

Srbija - Albanija prekid utakmice (MobIT)
Izvor: Bonjovi 255

PAMETNI TELEFONI

Oktobra 1993. godine somalijski klanovi su upotrebili mrežu ručnih radija i mobilnih telefona kako bi mobilizovali ceo komšiluk/kraj protiv američke racije u Bakara marketu u Mogadišu, taj incident je dobio naziv Black Hawk Down (Pad crnog jastreba, ima i film).

Amerikanci su bili neprijatno iznenađeni kombinacijom ovakvog sredstva komunikacije, te se armija besne rulje ubrzo pojavila pred američkim rendžerima i vojnicima Delta Force tima. Cilj Amerikanaca je bio da uhvate ratnog diktatora Mohameda Faraha Aidida. Ubrzo su srušili dva američka helikoptera, da bi u tom sukobu poginulo više od stotinu Somalaca, osamnaestoro američkih vojnika i dvojica vojnika Ujedinjenih nacija. 

Tada nije bilo pametnih telefona, ali jeste u Parizu 2015. godine, bez istih, ovaj teroristički napad ne bi mogao biti sproveden. Pred ulazak u teatar Bataclan, gde su teroristi masakrirali devedesetoro ljudi, jedan od napadača je poslao poruku saučesniku u Belgiji: "Ulazimo, počelo je!".

"Od 2003. godine u Iraku su napravljene bombe domaće izrade koje bi se aktivirale tako što pošaljete SMS poruku dok su američki konvoji prolazili. Ovaj princip je više puta koristila Al Kaida", istakao je bivši neimenovani zvaničnik za AFP (Francuska novinska agencija), prenosi Phys. Zahvaljujući aplikacijama kao što su Telegram i WhatsApp, terorističke organizacije imaju jaku kriptografiju (nauka koja se bavi metodama očuvanja tajnosti informacija), te je teško dekodirati (dešifrovati) njihove poruke.

Kao što smo napomenuli, društvene mreže, samim tim i pametni telefoni, imaju veliku ulogu u terorističkim napadima, regrutovanju i širenju ideologije, ali isto tako one mogu biti i mač sa dve oštrice. Čak ni menjanje SIM kartice vam neće pomoći da ne budete locirani, zbog toga kao što to rade dileri droge, teroristi koriste jednokratne mobilne telefone.

SUKOB FBI-ja i APPLE-a oko dešifrovanja

Decembra 2019. godine, Mohamed Saed Alšamrani je upucao troje američkih mornara i ranio još osmoro ljudi u vazduhoplovnoj stanici te zemlje u Pensakoli na Floridi. Pucnjava je trajala petnaest minuta da bi potom šerif upucao Alšamranija. Tada je i Apple bio u centru skandala pošto nisu hteli da pomognu vlastima da otključaju uređaje ovog zločinca. Navedeni razlog je taj što bi tako nešto kompromitovalo njihov sistem enkripcije sa jednog kraja na drugi, a u to vreme je Apple veoma agresivno promovisao svoju politiku privatnosti.

FBI je obelodanio da je Alšamranija ispucao jedan šaržer u svoje telefone (imao je dva uređaja), kako bi ih oštetio. Pravobranilac Vilijam Bar je otkrio da je FBI uspeo da popravi iPhone telefone, ali da ih je Apple napravio tako da je praktično onemogućeno da rade bez saradnje te kompanije, prenosi Independent. U maju ove godine je FBI konačno zaobišao sistem da bi se potom oglasio američki državni pravobranilac: "Zahvaljujući odličnom radu FBI, a ne zahvaljujući Apple kompaniji, bili smo u mogućnosti da otključamo Alšamranijeve telefone!"

Teorija da je terorista "vuk samotnjak", pada u vodu, možda će zvučati kao neka teorija zavere, ali retko kada se spominju mreže kada se dogode nemile scene...

Koje tehnologije nismo naveli, a smatrate da će ih teroristi koristiti? Šta mislite o ovoj temi?

Budite informisani bolje od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(Mondo / GenMedium / BBC / TheGuardian / Independent / Clingendael / NYtimes / Warontherocks / Vox / Phys / DW / IISS)

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA