"VAŽNIJE ZA ČOVEČANSTVO NEGO OTKRIĆE VATRE I ELEKTRICITETA": Predsednik kompanije Google zna šta će obeležiti budućnost! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"VAŽNIJE ZA ČOVEČANSTVO NEGO OTKRIĆE VATRE I ELEKTRICITETA": Predsednik kompanije Google zna šta će obeležiti budućnost!

Da li se slažete sa njegovom konstatacijom?

  Izvor: World Economic Forum

Predsednik Google kompanije, Sundar Pikai bez ikakve dileme smatra da će AI, odnosno veštačka inteligencija biti jedna od najvažnijih stvari, ako ne i najvažnija, za čovečanstvo!

Kompanija Alphabet koja poseduje Google, ima svoju ulogu u razvijanju veštačke inteligencije.

Možda će vas zanimati:

Veštačka inteligencija je jedna od najvažnijih stvari na koje radimo za čovečanstvo. Važnije je nego otkriće vatre ili pronalazak elektriciteta!“  - istakao je predsednik kompanije Alphabet na forumu Svetske ekonomije održanog u Švajcarskoj.

Uloga te kompanije u razvijanju AI sadrži i upravljanje pobunama zaposlenih protiv njenog rada na ovoj tehnologiji za američku Vladu. 2018. godine je grupa uticajnih softverskih inžinjera uspešno odložila razvoj bezbednosne opcije koja bi pomogla ovoj kompaniji da sklopi ugovor sa tamošnjom vojskom.

Google je objavio principe veštačke inteligencije koja zabranjuje upotrebu korišćenja oružja, ali ne i prodaju iste vojsci. Obećali su da neće obnoviti projekat Maven, koji koristi veštačku inteligenciju za analiziranje snimaka drona! Pikao koji vodi Google od 2015. godine, je preuzeo kontrolu Alphabet kompanije od osnivača Leri Pejdža i Sergej Brina, prošlog meseca.

Veštačka inteligencija nije ništa drugačija od klime. Ne možete postići bezbednost ako jedna ili više zemalja radi na tome. Treba vam globalni okvir (framework). Trenutni framework reguliše tehnologiju u Americi i Evropi, što je odličan start, a zemlje će morati da rade zajedno na internacionalnom dogovoru, slično kao dogovor u Parizu (vezan za klimatske promene), kako bi se isti razvio po propisima!“ – ističe šef Google kompanije.

Tehnologija kao što je prepoznavanje lica može da se iskoristi za dobre stvari, kao što je pronalazak nestalih ljudi, ili može imati negativne posledice kao masovno nadgledanje“ – dodaje Pikai. Kith Enrajt, glavni službenik za privatnost u Google kompaniji je pričao o potencijalu veštačke inteligencije i mašinskog učenja kako bi se nastavio razvoj nove tehnologije i usluga koje koriste minimalnu korisnikovu datu.

Fokusirani smo da radimo više sa manje date. To je mnogim ljudima protivno zdravom razumu, pošto je popularan narativ da kompanije kao što je naša želi da izvuče što više mogućih informacija! Držanje tih informacija koje nemaju vrednost za korisnike je rizik!“- ističe on.

Evropska unija novim zakonima izdatim u maju uspela je da kazni pojedine kompanije za 4% globalne prodaje zbog ozbiljnih prekršaja.  Google je bio često pod lupom u Evropi, u Francuskoj su dobili kaznu od 50 miliona evra. Ova organizacija tek treba da postavi nova pravila, odnosno zakone vezanih za veštačku inteligenciju, pogotovo kada su u pitanju rizični sektori kao javno zdravlje, transportacija i mnogo drugih.

Sundar Pikai pored Senatom (MobIT)
Izvor: CNET

Budite bolje informisani od drugih,PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(Mondo / Bloomberg)

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi