ZAŠTO (PRO)PADA INDUSTRIJA LUKSUZNIH SATOVA: Ovaj premijum sat je jedan od pravih odgovora! (FOTO, VIDEO) | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZAŠTO (PRO)PADA INDUSTRIJA LUKSUZNIH SATOVA: Ovaj premijum sat je jedan od pravih odgovora! (FOTO, VIDEO)

Konvencionalna industrija satova nova je “žrtva“ pametnih uređaja, koji nezadrživo potiskuju još jednu “luksuznu naviku“ svetskih bogataša.

  Izvor: MONDO / Huawei

Smart industrija nezadrživo melje još jedan segment nekada nedodirljivog tržišta namenjenog ljudima, koji ne pitaju za cenu i u skladu s tim očekuju savršenstvo u svakom pogledu.

Ima li nešto savršenije, lepše i preciznije od švajcarske industrije luksuznih satova - izgleda da ima!

Možda će vas zanimati:

Kad su pametni satovi u pitanju njihov start je početkom 2013. godine bio prilično skroman, jer su korisnici sumnjali u dugotrajnost i upotrebljivost takvih uređaja. Ipak, samo nekoliko godina kasnije jasno je da je čak i švajcarska industrija luksuznih satova u krizi pod naletom pametnih satova, o čemu je pisao i američki ekonomski list  The FInancial Times.

S druge strane, prema novom izveštaju Counterpoint kompanije smart watch industrija je tokom prve godine 2020. godine porasla najmanje 20 procenata u odnosu na prethodnu godinu i to u vreme najžešće pandemije virusa korona.

Prognoze rasta tj. širenja tržišta nosivih uređaja kreću se isključivo na uštrb jednog segmenta - industrije klasičnih satova. Posebno je vidljiv porast interesovanja korisnika, koji su u potrazi za luksuznim satovima. Izgleda da u većem broju slučajeva, nego što je to industrija klasičnih satova visoke klase očekivala, korisnici kupuju premijum pametne satove. Da je ovo tačno govori i podataka da su neki švajcarski proizvođači satova, među kojima i Tag Heuer, pod pritiskom pametnih satova predstavili svoje luksuzne verzije istih, dok planovi kompanije Tissot uključuju čak razvijanje sopstvenog operativnog sistema, da bi ostali relevantni na tržištu.

Pametan sat ne pokazuje samo tačno vreme - on funkcioniše kao nosivi kompjuter. Povezan sa aplikacijom i telefonom, pametni sat može da vrši na stotine drugih funkcija, od prijema poruka i poziva, do praćenja pulsa, zasićenosti krvi kiseonikom ili stresa, pa i od kontrolisanja rute plivanja u otvorenim vodama ili na bazenima do proveravanja da li preterana buka utiče loše na čulo sluha.

Pametni satovi već su prepolovili udeo običnih satova u delu tržišta oko 1.000 evra, što govori u prilog svemu što smo dosad rekli.

Nije ni čudo da je tako, kad su kompanije, poput kineske Huawei, u stanju da naprave pametan sat od titanijuma, i najprestižnije vrhunski obrađene prirodne kože, uz korišćenje keramike za donji deo sata, koji naleže na ruku i safirnog stakla preko ekrana dosad namenjenih isključivo luksuznim, tradicionalnim satovima sa mehanizmom. Uz to Huawei Watch GT 2 Pro je pametan sat čija baterija traje makar dve nedelje i nudi neka od najlepše dizajniranih lica sata, kojih se ne bi postideo nijedan brend luksuznih satova.

Idealan saputnik u prirodi

Ovaj sat je stvoren da vas približi prirodi, pa tako omogućava praćenje vremenskih prilika, ima mogućnost prikaza mesečevih mena i plime, a jedna od opcija je i mogućnost prijema hitnih upozorenja na vremenske prilike. GPS funkcija omogućava, osim praćenja kretanja i pokazivanje puta nazad, prilikom povratka.

Huawei Watch GT 2 Pro je tipičan predstavnik visoke klase pametnih satova, jer osim uopštenih svakodnevnih opcija, kakve su povezivanje sa telefonom i primanje obaveštenja, obavljanje poziva i upravljanje muzičkim plejerom, on omogućava praćenje zdravstvenih funkcija i sna, baziranih na naučno dokazanim tehnologijama, kao i praćenje preko 100 tipova vežbi, uključujući skijanje, vožnju borda, plivanje na otvorenom i u zatvorenom prostoru i igranje golfa.

Luksuz ovog sata ogleda se najviše u savršeno izrađenim sitnim detaljima obe krunice, ali i dizajnerskim pomirivanjem ravnih i jasnih sa amorfnim i slobodnim linijama kućišta besprekornog kvaliteta izrade i obrade titanijuma, kože i najizdržljivijeg stakla. Sat ima izmenjive kaiševe i podržava bežično punjenje.

Neizbežan zaključak jeste to da su švajcarski proizvođači satova osuđeni na povlačenje, kao što su proizvođači bičeva za konje to bili u doba motornih automobila. Ipak, daleko od toga da je za ovu industriju sve izgubljeno.

 huawei watch gt 2 pro cena 43999 rsd, huawei watch gt 2 pro opis slike video specifikacije utisci Izvor: MONDO / Huawei

Rene Veber, analitičar luksuznih predmeta u banci Vontobel u Cirihu, ukazuje na veliki kontrast kad je reč o poslovnim rezultatima u segmentima luksuznih i manje luksuznih satova. Veber navodi da je revolucija pametnih satova imala uticaj i na prodaju najprestižnijih brendova firmi Rolex, Patek Philippe i Audemars Piguet, ali da je zato prepolovila industriju premijum satova cene oko 1.000 evra.

Očigledno je da luksuzni pametni satovi imaju svoju publiku među korisnicima modernih tehnologija, a kad pogledate današnje predstavnike - jasno je i zašto je to tako! I dok se korisnici prepiru oko toga da li pametni satovi mogu da se nasleđuju, kao što je to nekad bio slučaj sa klasičnim satovima, već nas čeka neki novi predstavnik ove izuzetno dinamične industrije, kojeg jedva čekamo da upoznamo!

Novo vreme je došlo, definitivno, zar ne?!

Budite informisani bolje od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(PROMO TEKST)

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA