ŠTA ČEKA INTERNET I ANDROID, AKO GOOGLE BUDE OPTUŽEN: Ovo su neke od promena, koje nas čekaju, ako se to desi… | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTA ČEKA INTERNET I ANDROID, AKO GOOGLE BUDE OPTUŽEN: Ovo su neke od promena, koje nas čekaju, ako se to desi…

Evo nekoliko stvari, koje bi se mogle promeniti, ako Google kompanija bude optužena za monopol.

  Izvor: MONDO / Samsung

Google kompanija je tužena od strane čak 11 američkih saveznih država i vlade SAD zbog monopolskog ponašanja i namernog gušenja konkurencije.

Tužba je podneta 20. oktobra u 12 odvojenih slučajeva i predstavlja, po oceni stručnjaka, najveću tužbu američke administracije protiv neke kompanije još od kada je tužen bio Microsoft pre više od 20 godina - taj sudski spor je Microsoft izgubio, da podsetimo.

Možda će vas zanimati:

Nije poznato u kom pravcu bi sve moglo da se promeni, ukoliko sud nađe da je Google kriv za monopol i plaćanje drugim kompanijama da Google stave kao primaran pretraživač interneta, ali stručnjaci smatraju da bi to korisnicima omogućilo više izbora i više saznanja o tome da na raspolaganju imaju i druge pretraživače interneta - ne samo Google.

Google bi mogao da izgubi mesto podrazumevanog sistema za pretragu na najpopularnijim uređajima, kakvi su iPhone i Galaxy telefoni, koje sad ima i na gotovo svim Android uređajima, a to bi u nekoj meri, ne u potpunosti, moglo da utiče i na značaj kompanije ne samo u onlajn pretrazi, nego i oglašavanju.

Neće biti zanemarljiv uticaj mogućeg lošeg ishoda po Google ni na druge zemlje, posebno Evropsku uniju, Australiju i Japan da se i njihovo zakonodavstvo, koje je u mnogim slučajevima rigoroznije od američkog, pozabavi ovom temom na njihovom tlu.

Posledice po Google bi mogle da znače manju zaradu i manji uticaj kompanije na samo pretraživanje interneta, uz neminovan veći udeo drugih igrača, kakvi su Bing, DuckDuckGo i bilo koji drugi aktivan pretraživač interneta. Takođe, korisnici bi imali mogućnost, oni za koji to nisu znali da postoji, da odaberu pretraživač interneta koji žele, a ne da automatski, po nahođenju kompanije ili Google-a koriste baš Google Search.

Promena će jednako uticati na internet kao takav, ali i na Android uređaje tj. na sve telefone čijim proizvođačima Google plaća da bude primaran internet pretraživač.

Scenarija za momenat nakon presude protiv Google-a ima koliko hoćemo, ali nas pre toga čeka dug i verovatno mučan period borbe, kao što je to slučaj trenutno u Apple-EPIC tužakanju. Google nije mala i beznačajna kompanija, koja će upotrebiti sve što joj je dozvoljeno da se odbrani od ove tužbe, koju je već nazvala punom mana…

Ono što je sigurno, ako Google “padne“ nakon ove tužbe, jeste dugotrajan proces prilagođavanja kompanije zahtevima, kao i dugotrajan proces edukacije korisnika na mogućnosti, koje imaju izvan Google ekosistema.

Zanimljivo bi bilo saznati koliko korisnika interneta i Android telefona smatra internet, mejl i omiljene Android aplikacije istovetne Google kompaniji. Takođe, bilo bi zanimljivo otkriti da li korisnici uopšte i znaju za alternative GMail, Google Search i drugim Google aplikacijama, koje su im date same po sebi, uz kupovinu Android uređaja.

Šta vi mislite o ovoj temi, hoće li Google biti optužen?

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA