GOOGLE UDARA TAMO GDE NAJVIŠE BOLI: Videli kako to Apple radi, pa brže-bolje menjaj pravila, od pohlepe im gladne oči! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GOOGLE UDARA TAMO GDE NAJVIŠE BOLI: Videli kako to Apple radi, pa brže-bolje menjaj pravila, od pohlepe im gladne oči!

Kako ocenjujete ovaj potez?

  Izvor: Tanjug/AP Photo/David Goldman

Mogli ste na našem portalu da pratite "rat" kompanija kao što su Apple i Epic Games koje se prepucavaju nedeljama oko toga koliko Apple uzima para od programera samo zato što se te aplikacije nalaze na App Store-u.

Sada Google planira da zapne po džepovima kompanija koje iskorišćavaju njihove blaže smernice koje se tiču plaćanja unutar same aplikacije.

Možda će vas zanimati:

Godinama je postajala naplata Google-a od 30% koja se ticala sadržaja koji se naplaćuje u samoj aplikaciji/igri, kao i pretplate, ali ta američka kompanija je gledala kroz prste drugim kompanijama kao što su Netflix, Spotify, Epic Games i mnoge druge koje su izbegle da plaćaju tu taksu. Netflix i Spotify su omogućili korisnicima da preko kreditne kartice plate troškove, umesto preko njihovih naloga na Play Store-u, što im je omogućilo da izbegnu Google-ovu naknadu! Prošle godine, Tinder je iskopirao njihov model.Nedavno, Epic Games je dozvolio da igrači mogu da kupe nadogradnju u samom Fortnite-u (direktno plaćali Epic-u), što je dovelo do toga da Apple i Google izbace Fortnite iz svojih prodavnica, te ih je zbog toga Epic tužio!

Jednom kada se smernice Google-a implementiraju, vodeći proizvođači aplikacija koji se do sada nisu povinovali, će dobiti određeno vreme da ažuriraju metode plaćanja na svojim aplikacijama kako ne bi bile izbrisane iz njihovih prodavnica. "Kao otvorena platforma, Android omogućava više prodavnica. Čak većina Android telefona dolazi sa najmanje dve prodavnice pri kupovini uređaja, a korisnici mogu da ih instaliraju ukoliko ih nemaju. Za programere koji se odluče da distribuiraju svoje aplikacije na Google Play prodavnici, naša polisa je oduvek od njih zahtevala da koriste naš račun plaćanja ukoliko nude u njihovim aplikacijama digitalnu robu. Mi uvek radimo sa našim partnerima kako bi pojasnili ova pravila i kako bi obezbedili da su ona ispoštovana pravično i razumno" - piše u izjavi Google-a.

Naknada koju App Store dobija se broji u milijarde dolara i to na godišnjem nivou. Apple-ova pravila su bila strožija od Google-ovih, kada su u pitanju Netflix i Spotify. Te dve kompanije su tražile od svojih korisnika da se povežu preko njihove internet stranice kako bi napravili svoj profil, a onda bi potom ušli na Apple-ov uređaj, sve to kako bi izbegli naplaćivanja od strane "jabuke". Apple ne dozvoljava programerima da usmeri korisnike aplikacije na njihove sajtove kako bi se pretplatili, dok kod Google-a postoji ta opcija.

Iako Tinder i dalje koristi Apple usluge, ranije ove nedelje su zajedno sa Spotify-em i još nekoliko izdavača (Epic, Basecamp...) lansirali ujedinjenje koje zahteva poštenija pravila. Apple je ublažio pravila posle niza kritika programera i njihovih firmi. Google planira uskoro da pooštri pravila u Play store-u.

Šta mislite o ovom potezu Google-a?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA