Amerika će primorati zemlje da stopiraju saradnju sa Huawei kompanijom? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Amerika će primorati zemlje da stopiraju saradnju sa Huawei kompanijom?

Saradnja malih zemalja s kompanijom Huawei mogla bi uskoro biti na testu zbog sukobu SAD-Kina, a to bi se moglo odraziti i na Srbiju.

  Izvor: MONDO / Marko Čavić

Siromašne zemlje mogle bi da se nađu pred teškim odlukama, kad je reč o njihovoj saradnji s kompanijom Huawei, ako u sukobu SAD i Kine nastane situacija “ili si sa nama ili protiv nas”, smatra Ijan Bremer, predsednik Eurasia grupe, svetske korporacije za procenu geopolitičkog rizika.

Mnoge države čije ekonomije nisu jake moraće, kaže on, da donesu teške odluke, a te odluke će koštati sve više, kako vreme bude odmicalo.

Možda će vas zanimati:

Srbija, na primer, sa Huawei kompanijom ima sporazum o strateškoj saradnji i mogla bi da bude u situaciji da se od nje traži da prekine odnose s tom kompanijom. Bremer ukazuje, međutim, da nije reč samo o Srbiji. “To bi mogle da budu i Italija, Grčka i druge balkanske države", ukazuje Bremer i, prema saopštenju CIRSD, dodaje da je problem što siromašne države vide Huawei kao jeftinu alternativu, dok ne postoji američka alternativa.

"Amerikanci će pokušati da Huawei učine manje privlačnim“, smatra on.

Američka strategija se, kaže, zasniva na stavu “mi smo najmoćnija država sveta, naše tehnološke kompanije su dominantne, izvozimo energiju i hranu, imamo globalnu valutu i ako nas prevarite, to će vas boleti, a ako ste nam saveznici, onda morate da radite mnogo više sa nama“.

Bremer je naveo da “Kina nije Iran“ i da će uzvratiti udarac, ako je Amerika ekonomski napadne, što ne mora da znači da će izbiti treći svetski rat, jer Kina nije svetska vojna sila, nego regionalna.

Kina, međutim, može da izgubi mnogo više od Amerike, koja ima veće šanse za pobedu u ekonomskom hladnom ratu. Taj rat za Kinu znači zatvaranje tržišta SAD, Japana i bogatih evropskih država. Kineski sistem bi u tom slučaju mogao da implodira, jer će biti oslonjen prvenstveno na domaću potrošnju, a moraće da izdržava i čitav sistem neefikasnih državnih preduzeća“, rekao je Bremer, prema saopštenju CIRSD-a.

Kako vi gledate na ovu situaciju?

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA