Koristićemo MESEC kao ogroman radio-teleskop! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koristićemo MESEC kao ogroman radio-teleskop!

Za posmatranje svemira koristićemo dalju stranu Meseca tako da na njoj napravimo ogroman radio-teleskop, koji će prevazići prirodne prepreke Zemlje.

  Izvor: Guliver/Getty images/iStock / Getty Images Plus/Elen11

Iz NASA centra je potvrđena ranija glasina nekih stručnih medija da je među aktivnim projektima ove agencije i postavljanje ogromnog radio-teleskopa u jedan od kratera na Mesecu.

Objavljeni šematizovani prikaz postavljanja metalne rešetke u krater izgleda da nije imao željeni efekat, jer je većinu ljubitelja naučne fantastike trenutno podsetio na tanjir superlasera sa Zvezde smrti iz Ratova zvezda.

Možda će vas zanimati:

Razloga za brigu, ipak ne bi trebalo da bude, jer će instalacija pod radnim nazivom Lunar Crater Radio Telescope (Radio-teleskop u lunarnom krateru iliti LCRT) biti višestruko manja od one sa fiktivne Zvezde smrti, a i neće biti usmerena ka Zemlji.

Naime, Mesec kruži oko Zemlje na takav način da mu je jedna strana uvek okrenuta ka našoj planeti (takozvana bliska strana), a druga od nje (daleka strana).

Moderno društvo na Zemlji ne može da funkcioniše bez radio talasa, ali ti talasi, koji olakšavaju komunikaciju, takođe ometaju rad radio-teleskopa, koji mere slabo radio-zračenje iz dubina kosmosa. Zato su u NASA centru došli na ideju da iskoriste Mesec kao “štit” od Zemljinog elektromagnetnog zračenja tako što će u jedan od manjih kratera (prečnika oko pet kilometara) u regionu kratera Dedal na dalekoj strani Meseca postaviti radio-teleskop.

LCRT ili Radio-teleskop u lunarnom krateru biće dijametra (prečnika) nešto iznad jednog kilometra i biće najveći radio teleskop našeg Solarnog sistema.

Izgradnju ovog radio-teleskopa ne bi obavljala ljudska posada već robotizovana rover vozila, koji bi na površinu kratera odgovarajućih dimenzija i oblika postavili žičanu mrežu, prenosi SK, kako bi se dobio sferični reflektorski tanjir, koji bi bio u stanju da detektuje radio-talase čije talasne dužine se kreću od 10 do 50 metara i frekvencije od 6 do 300 MHz. Trenutno se zbog uticaja Zemlje i posebno njene jonosfere (deo atmosfere) gube očitavanja manja od 30 MHz.

Ovaj program se trenutno nalazi u prvoj fazi razvoja što naučnicima daje oko devet meseci vremena i 125 hiljada dolara za definisanje svih detalja projekta neophodnih za prelazak u drugu fazu.

Apollo 13 Views of the Moon in 4K video (MobIT)
Izvor: NASA

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA