Kamera telefona vidi kroz odeću, materijale, stvari + kako aktivirati VIDEO | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kamera telefona vidi kroz odeću, materijale, stvari + kako aktivirati VIDEO

Nova kontroverzna opcija dolazi sa jednim od trenutno najpopularnijih telefona.

  Izvor: MONDO / OnePlus

Telefon OnePlus kompanije, koji je izazvao podizanje obrva korisnika širom sveta, kad je otkriveno da će koštati 1.000 nečega, OnePlus 8 Pro, sad izaziva još više kontroverzi.

OnePlus 8 Pro “vidi“ kroz plastiku i omogućava korisnicima da vide čak i kroz garderobu kad se ona “skenira“ kamerom tog telefona.

Možda će vas zanimati:

Opcija da telefon vidi kroz prepreke nalazi su u filterima i to na poslednjem filteru, koji je OnePlus nazvao Photochrom (aktivira se tako što se pokrene kamera, ode u Filters i potvrdi Photochrom filter). U ovom modu kamera vidi kroz crnu, debelu ili tanku plastiku i posebno onu, koja je načinjena od prozirnog kompozita plastike, koja se često upotrebljava za izradu kontrolera i drugih gedžeta, kojima je dizajn vrlo važan.

Dovoljno je aktivirati kameru i pogledati kroz Photochrom filter da bi se videlo šta je unutra. Popularni video kanal UnboxTherapy je do detalja sve ovo prikazao (OnePlus 8 Pro nije ni dostupan zvanično u Srbiji, pa mi to svakako nismo bili u prilici da vam pokažemo, inače bismo) kako sve to izgleda u praksi. Ista je situacija sa jednobojnom garderobom - kamera lako “čita“ šta se nalazi ispod, pod uslovom da se radi o nečemu što je “čitljivo“ kameri (delovi tela nisu, ako su neki svratili zbog toga)…

OnePlus nije koristio svemirsku tehnologiju, kako tvrde neki Twitter nalozi ili pojedini mediji niti se radi o “X zracima“, kako neki još hrabriji tvrde, ali je reč o Infrared tehnologiji, koja je uparena s posebnim tipom senzora kamere. IR daje kameri osobinu da je ustanju da vidi i noću, pa je ta tehnologija pozadina ove, o kojoj je ovde reč.

OnePlus 8 Pro X-Ray Vision Mode video (MobIT)
Izvor: Unbox Therapy

Infrared fotografija koristi se od 1930-tih godina prošlog veka za unapređenje kvaliteta slike, posebno u određenim scenama, a ubrzanom razvoju tehnologije doprineo je Holivud, koji je koristio infrared tehnologiju za dobijanje kvalitetnijih predela slikanih noću i danju. Infrared je osetljiv na emitovanje zraka određenog spektra, koje svi predmeti i bića odašilju, pa korišćenjem IR tehnologije može da se vidi i ono što se golim okom ne vidi, čak i noću.

Otuda Infrared tehnologija u noćnim vizirima, puškama i slično.

Mnogi korisnici izrazili su sumnju da bi ova opcija mogla da se iskoristi u nekom negativnom scenariju, ali verujemo da OnePlus kompaniji to nikako nije bila namera.

Šta vi kažete na sve ovo? Problem ili samo zanimljiv dodatak?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi