Je li nas KORONA pretvorila u internet zavisnike? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Je li nas KORONA pretvorila u internet zavisnike?

Koronu pobeđujemo ili radom od kuće ili korišćenjem interneta i tako je, manje-više kod svih, ali kakve će to posledice imati na sve nas? Evo šta kaže jedan nemački doktor u vezi sa tim.

  Izvor: MONDO / Marko Čavić

OVO je doba digitalnih medija, u to smo se upravo i uveravamo se još uvek.

Internet je tokom krize virusa korona postao izvor vitalnih informacija i povezao je ljude, koji rade od kuće s njihovim kancelarijama ili ljude međusobno još jače.

Možda će vas zanimati:

Usluge filmskih i muzičkih striming servisa pružaju dobrodošao beg od teskobe ne samo stvarnosti u kojoj živimo, nego i sve dužeg policijskog časa, a kompjuterske igre pomažu deci i odraslima da prebrode ovaj period teške neaktivnosti i da ostanu u formi.

Je li sve ovo stvorilo novi oblik internet zavisnosti kod svih nas?

"Možda, ali korist nadmašuje rizik", odgovara dr. Bert te Vildt, glavni doktor klinike za psihosomatske bolesti u nemačkom mestu Disenu (Bavarska) i dodao: "Ja se profesionalno uglavnom bavim njegovim štetnim uticajima, ali u ovo vreme internet je uglavnom pozitivna stvar".

Od video poziva, koji omogućavaju kontakt s porodicom, prijateljima i kolegama, preko onlajn kurseva kuvanja, učenja jezika ili sviranja instrumenta, do nastavka obrazovanja - sve to su prednosti i plusevi interneta. "Nadam se da ćemo jednog dana moći da kažemo da su digitalni mediji bili pravi blagoslov u ovoj krizi", rekao je Vildt.

Ipak, sve pozitivno što internet nudi ne znači i to da neće biti i negativnih posledica i da broj zavisnika od interneta neće porasti. Posebno su u opasnosti odrasli, i to oni, koji žive sami. Muškarci bi se mogli navući na internet pornografiju, a adolescenti na društvene mreže.  "Važno je zadržati samodisciplinu i ne prepustiti se u potpunosti", rekao je Vildt, dodavši da to ne važi samo za digitalne medije, već i za konzumaciju alkohola ili nikotina.

"Ako sad upadnete u negativne navike i rutine, biće ih se teško otarasiti u idućim nedeljama i mesecima, kad sve ovo splasne", upozorio je.

Kako bi se to sprečilo, Vildt preporučuje i neke pozitivne, analogne rutine - da se, na primer, prvog i poslednjeg sata svakog dana apstinira od digitalne tehnologije, da se obriše prašina s nekih društvenih igara ili knjiga. "Sve se svodi na to da sami sebe zapitate što vam čini dobro", rekao je.

Kako na vas utiču izolacija, karantin i internet ovih dana?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA