Skandal s testovima za koronu: Traže Google nalog za testiranje! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skandal s testovima za koronu: Traže Google nalog za testiranje!

Veliki broj negtivnih kritika na račun rada američkog sajta, koji se bori u prevenciji i pomaže pri testiranju mogućih zaraženih od virusa korona.

  Izvor: Tanjug/AP Photo/Hyoung Chang/The Denver Post

Sajt Verily deo je napora američke administracije da se suzbije korona u SAD i ima podršku Kalifornijskih i drugih vlasti u toj svojoj misiji.

Nažalost, ispostavilo se da pacijenti i mogući zaraženi korona virusom moraju da otkriju neke podatke o sebi, kako bi dobili onlajn i “zemaljsku“ pomoć, a Google je optužen da na brzinu želi da dođe do ličnih zdravstvenih podataka svojih korisnika.

Možda će vas zanimati:

Svetski i američki stručnjaci za internet bezbednost i očuvanje privatnosti izrazili su zabrinutost zbog činjenice da američki sajt Verily od svojih korisnika zahteva Google nalog i druge lične podatke da bi im pružio informacije o COVID-19 virusu, uputio ih na punktove za testiranje i pomogao im u ostvarivanju prava na lečenje.

S obzirom na to da je sajt nastao uz pomoć Google kompanije nekima ovo nije čudno, ali određeni broj korisnika odbio je da se informiše preko ovog i dalje zvaničnog sajta američke administracije, zbog činjenice da moraju da predaju svoje Google naloge tj. loguju se na sistem, i druge lične informacije.

Jako me zabrinjava to što Google zahteva da se unosi Google nalog da bi se dobile informacije o javnom zdravlju i informacije od javnog značaja“, rekao je Mark Rotenberg, predsednik i izvršni direktor Electronic Privacy Information Center (EPIC) za zaštitu privatnosti iz Vašingtona u intervjuu za BuzFeed sajt. “Ovo je očigledan rizik za moguće praćenje korisnika. Google ne bi trebalo da se ponaša kao sakupljač kritičnih javnih zdravstvenih informacija“, objasnio je on.

Google je odbio da pruži bilo kakav komentar na ovu situaciju.

Sajt Verily postavlja korisnicima pitanja o njihovom uopštenom zdravlju, godištu, navikama, simptomima i na osnovu tih podataka savetuje korisnika da li je potrebno da se lično javi u punkt ili ustanovu za testiranje, koja mu je najbliža. Da je korišćenje Google naloga neophodno potvrđuje i sam sajt u svom odeljku Pitanja i odgovori, u kojem se kaže da je Google nalog potreban za anketiranje korisnika, zakazivanje testiranja i dostavljanje rezultata. Iako sajt ne objašnjava konkretno za šta se Google nalog koristi, u izjavi stoji da sajt neće povezivati lične podatke u vezi sa COVID-19 virusom sa ostalim Google podacima, osim ukoliko za to ne dobije eksplicitan pristanak korisnika.

Iako je sajt najavljen kao deo nacionalne strategije za borbu SAD protiv širenja virusa korona, kao delo nastalo saradnjom stručnjaka administracije i Google kompanije na kojem je radilo preko 1.700 inženjera, Verily se brzo pokazao kao nepraktičan, jer je još uvek ograničeno dostupan i u pilot program verziji. Uz nova otkrića o zahtevanju Google naloga za korišćenje verujemo da mnogi neće ni poželeti da ga koriste.

Kako vi gledate na ovu situaciju? Je li ovo zaista skandalozno ili nije?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA