Posle 11 godina dostupan je novi eUprava sajt! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Posle 11 godina dostupan je novi eUprava sajt!

Građanima Srbije od 3. februara je dostupan novi portal eUprava, koji je prilagođen modernim i svim drugim mobilnim i tablet uređajima.

  Izvor: Promo / Kaspersky Lab

Novi portal se nalazi staroj adresi euprava.gov.rs, a više od 980.000 već postojećih korisnika eUprava sajta mogu bez ikakvih problema da koriste novi sistem sa svojim starim korisničkim imenom i lozinkom.

"Prvi put u Srbiji u sistemu elektronske uprave je uvedena elektronska identifikacija uz korišćenje mobilnog telefona, odnosno dvofaktorska autentifikacija (prijavljivanje u dva koraka). Ovo je više nego bitan stepen u razvoju elektronske uprave, koji suštinski omogućava razvoj mUprave u Srbiji. Uvođenje dvofaktorske autentifikacije će nam omogućiti da u narednom periodu sve usluge elektronske uprave budu dostupne na mobilnom telefonu", rekao je direktor Кancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović.

Možda će vas zanimati:

Dodao je da je deo novog sistema je i nacionalni Portal za elektronsku identifikaciju građana i privrede.
"Vrlo brzo očekujemo povezivanje drugih državnih portala (LPA, APR, ePorezi, CROSO) sa novim sistemom elektronske identifikacije i tako će se konačno prevazići problem koji su korisnici imali sa različitim operativnim sistemima i instalacijom čitača kvalifikovanih elektronskih sertifikata", rekao je Jovanović i najavio da će do kraja februara izdavanje naloga dvofaktorske autentifikacije biti dostupno i na različitim šalterima u Srbiji.

Na novom Portalu eUprava građani prvi put mogu da vide svoje podatke iz 15 različitih registara u nadležnosti Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Sledeći korak je da se građanima omogući uvid u lične podatke u registrima lokalne poreske administracije i Poreske uprave, navodi se u saopštenju Kancelarije za IT i eUpravu.

Jovanović je rekao da su informacije i usluge na novom portalu organizovane prema životnim događajima i u ovom trenutku to je osam oblasti - porodični život, vrtić, osnovno obrazovanje, srednje obrazovanje, studiranje, traženje posla, kupovina nepokretnosti, kao i pokretanje biznisa.

"Ove oblasti sadrže odgovore na 300 pitanja, koja smo prikupili iz anketa, koje su građani popunjavali, jer nam je od velikog značaja bilo da identifikujemo realne životne probleme građana. Želeli smo da znamo šta je ono što ih najviše interesuje, kada se nađu u određenoj životnoj situaciji. Na pisanju odgovora zajedno su radili timovi iz različitih državnih institucija i trudili su se da odgovore koncipiraju tako da budu kratki i razumljivi svim našim građanima", objasnio je Jovanović.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA