Kako se digitalizuje Beč: Roboti pčele, IT praksa i obuka, pametni semafori | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako se digitalizuje Beč: Roboti pčele, IT praksa i obuka, pametni semafori

Beč nastoji da postane najdigitalizovaniji evropski grad, ali svoja nastojanja ne zadržavaju samo na tome, nego na digitalizaciji, i to u svim uzrastima građana, zaista i rade.

  Izvor: MONDO / Marko Čavić

U Beču su početkom januara predstavljeni prvi rezultati Digitalne agende 2025 zaključene 26. septembra 2019.

Do sada su u digitalizaciji Beča izvršeni mnogi od planiranih koraka, o kojima detaljnije otkrijete u nastavku.

Možda će vas zanimati:

U školama i vrtićima deca koriste interaktivna didaktička pomagala kao što je robot Digi Box. U pitanju je digitalni robot u obliku pčelice. Iako je otpočeo kao mali projekat nabavkom samo 25 robota-pčelica, Digi Box će uskoro biti proširen na 228 bečkih škola i 350 vrtića. Robot može da se kreće po različitim podlogama, a dugmići na leđima robota-pčelice služe za programiranje i pamte do 40 naredbi. Dok njim rukuju, deca se ne uče samo programiranju, nego i analitičkom razmišljanju, prostornoj orijentaciji i rešavanju problema.

Digitalizacija se sprovodi i u srednjim školama kroz nove predmete i smerove, koji učenicima pružaju mogućnost da razviju kompjuterske veštine. Trgovačke škole imaju dodatni predmet o digitalnim uslugama.

U saradnji sa gradom, bečke IT firme nude praksu za obrazovni profil Razvoj aplikacija. Do sada je praksu završilo 70 učenika, a u budućnosti se očekuje ukupno 200 novih polaznika. Takođe, bečki Fond za subvencionisanje radnika je organizovao program Digi-Winner, kojim se starijim nezaposlenim licima nudi obuka i usavršavanje u programiranju u visini do pet hiljada evra. Beč je za ovaj program izdvojio sredstva u visini od 3,5 miliona evra.

Kako bi se regulisao saobraćaj i smanjile gužve, glavni grad Austrije je postavio i umrežio pametne semafore, koji su opremljeni senzorima za vremenske uslove. Takođe, Beč razvija pametnu poljoprivredu i radi na jačanju digitalizacije finansirajući pojedinačne projekte u visini do 400 hiljada evra.

Digitalna agenda je neka vrsta radnog dokumenta, koji se neprestano dopunjuje, evaluira i služi za pregled aktuelnih bečkih projekata. Jedno od osnovnih načela digitalne agende je Grad kao usluga tj. grad, koji služi građanima kao digitalna platforma i doprinosi boljem kvalitetu života.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA