Počinje uvođenje 5G mreže u Srbiji, stigao nam je i eSIM | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počinje uvođenje 5G mreže u Srbiji, stigao nam je i eSIM

Prethodna godina u Srbiji bila dobra, a 2020. donosi nam 5G i šire korišćenje eSIM kartice, koja je neophodna u pojedinim telefonima.

  Izvor: MONDO / Samsung

Telekomunikacioni sektor u Srbiji jedan je od najprofitabilnijih i najuspešnijih sa stalnim godišnjim ulaganjima od više stotina miliona evra.

Direktor RATEL-a, Vladica Tintor, navodi da je kvalitet usluga tokom 2019. godine drastično poboljšan, a da se tokom 2020. godine očekuje početak realizacije 5G mreže.

Možda će vas zanimati:

RATEL je krajem 2019. godine potvrdio poboljšanje 4G mreža u Srbiji, odabravši najbolje mreže i servise kod nas na osnovu sertifikovanih merenja, a prikazani su i podaci o prosečnim brzinama i ostvarenim rezultatima svake od tri najveće mreže kod nas.

Rezultati su vrlo obećavajući. Prihodi u sektoru telekomunikacija su 1,7 milijardi evra. To su ogromni iznosi, koji dostižu od tri i po do četiri odsto BDP-a. Zbog toga je to jedan vrlo bitan sektor za Srbiju“, rekao je Vladica Tintor za RTS.

Prema njegovim rečima, što se 2019. godine tiče, najvažnije je istaći konstantno investiranje u telekomunikacioni sektor. Primera radi, 2018. investicije su iznosila više od 350 miliona evra, što je bilo povećanje od 20 odsto u odnosu na 2017. Sličan trend je i ove godine. Tintor navodi da se baš zbog tih investicija ovaj sektor stalno unapređuje, pa su tu i nove usluge, poput VoLTE (Voice over Long-Term Evolution) - uobičajeni razgovor telefonom sa mnogo kraćom uspostavom i boljim kvalitetom veze - a uvedena je i usluga eSim, koja podrazumeva da ne postoji više fizička sim kartica, već da sve ide elektronski.

Opcija eSIM kartice je neophodna za korišćenje pojedinih mobilnih telefona, kakav je Motorola RAZR, koji je, praktično morao da sačeka uvođenje ove usluge kod nas, kako bi mogao da se pojavi na tržištu.

Pročitajte i ovo: Prvi telefon u Srbiji, koji će iskoristiti eSIM karticu >>>

Razvoj novih tehnologija doveo je i do neminovnog “odumiranja“ fiksne telefonije, koja iz godinu u godinu beleži sve manje korisnika. “Pogrešno bi bilo, međutim, zaključiti da ono što je uloženo u fiksnu telefoniju propada. Naprotiv, ta infrastruktura se danas koristi za internet, prenos multimedijalnog sadržaja“, ističe direktor Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge.

Sa druge strane, kvalitet usluga mobilnih operatora je drastično poboljšan prošle godine. “Jako je zanimljivo da kad se uporede rezultati sa proteklom godinom, u kojoj je kvalitet usluga tri mobilna operatora zabeležio između 59 i 63 od 100 indeksnih bodova, ove godine su ti rezultati mnogo bolji - između 70 i 85 poena, što pokazuje da je kvalitet mobilne telefonija na visokom nivou“, navodi Tintor.

5G mreža stiže i u Srbiju, presudna za razvoj privrede

Direktor RATEL-a kaže da naredne godine očekuje nastavljanje investicija i dalje unapređivanje usluga, a među njima će svakako biti i 5G mreža.

Pročitajte i ovo: Prva 5G bazna stanica aktivna u Srbiji od polovine 2019. >>>

To je dalje unapređivanje mreže, a mi kao krajnji korisnici ćemo sa 5G mrežom imati brži internet. Međutim, 5G mreža nije nastala samo zbog toga, već i zbog podrške privredi, koja će imati velike koristi od nje. Pre svega tu govorimo o sektoru auto-industrije, poljoprivrede, projekata poput bezbednih i pametnih gradova“, objašnjava Tintor.

Za tako nešto je potrebna adekvatna infrastruktura na kojoj se radi.

Potrebna je optička infrastruktura, koja će povezivati bazne stanice, a što se tiče frekvencija mi zajedno sa drugim državnim organima pripremamo tender za 5G tehnologiju tako da će sve biti spremno“, istakao je Tintor.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Pogledajte priču o 5G robotima na Festivalu Nauke u Srbiji:

5G roboti na Festivalu nauke
Izvor: mts

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA