20 NAJVEĆIH PROPASTI protekle decenije: iPhone 4, Project Ara, Windows 8… | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

20 NAJVEĆIH PROPASTI protekle decenije: iPhone 4, Project Ara, Windows 8…

Bilo je tu svega - od softvera i hardvera, preko servisa i gedžeta, do kazni i najgore završnice najpopularnije serije ikad!

 Izvor: MONDO Portal/Marko Čavić

Iako tehnički novu deceniju otvaramo tek 2021. godine, sad je moderno osvrtati se baš s tim “decenija“ u naslovu, pa ko smo mi da protivrečimo trendu?!

Imali smo već pregled telefona, koji su bili aktuelni 2009. godine i koji su aktuelni danas, a sad ćemo se osvrnuti na to šta je sve epski propalo tokom perioda 2009. godine naovamo.

Možda će vas zanimati:

Kad kažemo epski, mislimo baš tako - propalo, raspalo se, iščezlo, ugašeno, nestalo sa tržišta i lica planete, istopilo se ili bukvalno zapalilo, a imamo i najgori završetak jedne od najpopularnijih serija ikad. Naravno, ništa bez Igre prestola, i što, kad su uprskali sve što smo gotovo deceniju gledali?!

Za neke stvari sa ove liste, koja sledi ili servise, u Srbiji mogli smo samo da slušamo i pričamo o njima, jer se kod nas nikad nisu pojavili ili pojavile, ali kako smo hroničari vremena u kojem živimo, ne smemo da se ogradimo samo na to šta se desilo u Srbiji. Uostalom, sve one, koji stoje iza ovih stvari, koje su propale u protekloj deceniji, mnogo više boli globalna propast istih, nego to što se nikad nisu pojavili ili su propali kod nas…

Neke od ovih gedžete najavili smo sa velikim uzbuđenjem ili oduševljenjem, jer su u teoriji ili prezentaciji izgledali sjajno, obećavali mnogo, a onda je praksa pokazala nebrojeno mana istih tih stvari. Negde je projekat od samog početka bio preambiciozan, mada smo tokom vremena naučili odmah da ih prepoznamo, neki su stigli na tržište puni mana, a neki su jednostavno predugo čekani, pa ih je pregazilo ne samo vreme, nego i konkurencija.

Microsoft i Google su kompanije, koje su najčešće spomenute na listi, ali servisi, uređaji ili druge propale stvari nastavile su u nekom od oblika da žive kroz druge uspešne projekte ili su te propasti kasnije iskoristile druge kompanije, koje su napravile proizvode, koje su Microsoft i Google osmislili, ali nisu uspeli dobro da realizuju.

20 najvećih propasti prethodne decenije

 • Microsoft Band

Jedna od najnaprednijih pametnih narukvica svojevremeno izazvala je oduševljenje kad je najavljena, posebno u drugoj iteraciji, i utabala put manjim, jeftinijim i bolje dizajniranim pametnim narukvicama, koje su je “zamenile“ nakon što je ona propala. Microsoft Band je utro put i plaćanju zglobom ruke, ali čak ni to nije spasilo ovu pametnu narukvicu propasti, koja je došla iznenada, pa je Microsoft morao da se izvini aktivnim korisnicima, kojima je isključio servere za korišćenje svih internet i onlajn servisa.

 • VR filmovi

Zamišljeni su kao novi vid zabave u virtuelnoj realnosti, koja ni dan-danas nije još uvek zaživela, pa su filmovi u virtuelnoj realnosti prvi propali. Čak ni oni za odrasle, ma koliko uverljivi da su bili, nisu našli puno publike, iako su u prvoj godini postojanja bili kategorija sa najvećim rastom broja korisnika. Da li vi znate nekog kod gleda bilo šta u VR-u?! Da, ni mi! …

 • Google+

Ovo je trebalo da bude pandan popularnim društvenim mrežama, ali to baš nikad nije bio slučaj. Čak ni izbliza. Godinama je Google+ mreža tavorila kao prirepak, koji smo morali da imamo, uz ostale Google servise, ali je konačno ukinu u oktobru 2018. godine. Naravno, to nije došlo samo od sebe, nego nakon skandaloznog propusta, tokom kojeg je Google+ izložio stotine hiljada korisnika bezbednosnom riziku. Google je čak pokušao da zataška taj propust, ali je nakon istraživanja bezbednosnih stručnjaka morao da ga iznese pred korisnike. Toliko problema tako nepopularne mreže…

 • Flappy Bird

Ova igra je na listi samo zbog toga što je izludela stotine miliona korisnika Android i iOS platformi, da su ljudi vrištali od muke, a neki čak i lomili svoje uređaje zbog jedne od najjednostavnijih, a tako izluđujućih igara. Vlasnik tj. programer igre je primao pretnje i žalbe ljudi, koji su ga molili da nešto preduzme, jer je “odgovoran za njihovu patnju“. Na kraju je lik, koji je napravio igru (a zarađivao je i do 50 hiljada evra od reklama dnevno, navodno), zaista ukinuo igru i rekao da se nikad neće vratiti. I nije, a sklonio je Flappy Bird u februaru 2024. godine… Jeste li igrali, možda, Flappy Bird sa Borom Drljačom?! Pa, ljudi…

 • Facebook Phone

Ovo je priča za onu kategoriju “Ispred svog vremena“. Da je ovih meseci ili nešto ranije Facebook odlučio da predstavi svoj telefon verovatno bi imao mnogo više uspeha. U vreme kad je to učinio sa HTC kompanijom telefoni su jednostavno bili premoćni za to što je prosečnom korisniku trebalo, a danas bi bio baš po meri takvog korisnika. HTC Salsa sa ekranom osetljivim na dodir i HTC ChaCha sa QWERTY tastaturom i položenim ekranom propali su brže, nego što su najavljeni. Propao je i HTC First, kako se zvao sledeći telefon zvanično iz 2013. godine, a i on je nastao u saradnji sa tajvanskom kompanijom HTC (logično!), ali Facebook orijentacija i poseban Facebook skin nekako, iz nekog razloga nisu uspeli da privole korisnike da ga kupe. Možda je i Facebook Phone u to vreme jednostavno bio previše, kao i VR filmovi?!

 • Google Daydream

Koncept korišćenja mobilnog Android telefona za prebeg u virtuelnu realnost nije bio loš koncept, ali je propao zbog nedostatka sadržaja, slabe edukacije korisnika (još uvek većina korisnika pojma nema šta je VR niti čemu služi), ali i činjenice da smo dodatne uređaje, čak i one od kartona morali da platimo. Google ili Samsung VR uređaji koštali su oko 100 dolara, a to je na cenu telefona prilično veliki trošak.

 • Apple AirPower

Kompanija Apple nakon dve godine čekanja uređaja, koji je najavljen sa iPhone X telefonom, otkazala ga je u aprilu 2019. godine u potpunosti! Malo je reći da su verni Apple korisnici bili razočarani. Nakon više od 560 dana čekanja na AirPower punjač za iPhone, Apple Watch i AirPods slušalice kompanija je rešila da otkaže taj uređaj. Nismo očekivali da će biti baš otkazan, ali da se nešto zakomplikovalo bilo je jasno još 2018. godine na premijeri poslednja tri iPhone uređaja, kad Apple ni tad, a ni posle toga ni reč nije rekao o AirPower-u. “Nakon mnogo truda zaključili smo da AirPower neće uspeti da opravda naše visoko postavljene standarde kvaliteta i otkazali taj projekat. Izvinjavamo se korisnicima, koje je radovao dolazak ovog proizvoda. I dalje verujemo da je budućnost bežična i trudimo se da unapredimo kvalitet bežičnog povezivanja i tehnologije“, objavio je Apple povodom otkazivanja AirPower uređaja.

 • Essential Phone

Ovo je trebalo da bude Android telefon, koji će “izlečiti i popraviti“ sve Android boljke. I uspeo je da bude brz u isporuci Android ažuriranja i bezbednosnih zakrpa, ali samo zato što ga nije kupilo mnogo ljudi. Essential nije napravio nikakav uspeh i prodavao se samo kad ga neko greškom kupi. Bio je skup, mada lep i nije imao dovoljno veliki broj dodataka, koji bi ga zaista učinili otpornim na vreme. Svakako još uvek nije umro u potpunosti, ali Essential Phone 2 nikako da se pojavi, evo već dve godine.

 • Windows 8

Microsoft nam je obećao revoluciju ovim operativnim sistemom, a dobili smo zbrkanu miksturu nečeg starog i nečeg toliko novog, da su korisnici bili u strahu da ga koriste. Prebacivanje iz pregleda sa pločicama na desktop je bilo zbunjujuće, Start meni je bio izbačen iz ko zna kojeg razloga, ali je OS izgledao moćno i moderno. Takođe, prelazak na Windows 8 napravio je mnogim korisnicima karambol na računarima (nama je, recimo ubio Wi-Fi konekciju i računar je u potpunosti ignorisao Wi-Fi hardver, kao da ga nema). Windows 8 je propao, ali je Microsoft naučio lekciju, pa je Windows 8.1 bio bolji, da bi Windows 10 ispeglao veliki broj grešaka i okrenuo OS u pravom smeru. Zaostavština Windows 8 OS-a živi i dalje, ali je put baš bio trnovit…

 • Antenagate by iPhone 4

Sećate li se iPhone 4 modela, koji je gubio signal kad se telefon drži u ruci. O, da, bio je to veliki problem, koji bi danas kompaniju Apple pekao mnogo jače (i skuplje), da su te 2015. godine društvene mreže bile ovo što su danas. Jednostavno, dešavalo se to da ako rukom prekrijete antenu, koja je bila u donjem delu telefona, iPhone 4 bi gubio signal do nemogućnosti telefoniranja. Apple je tad rekao, zapravo Stiv Džobs, u svom maniru da ne znamo da držimo telefon kako treba i objasnio kako se to pravilno čini - “…jednostavno ga nemojte držati tako da prekrivate antenu“. Skandalozno ponašanje kompanije završilo se tako što je Apple podelio besplatne futrole za rešenje problema, koji je prethodno negiran, kao i uvek u maniru Apple-a, da bi usledilo “softversko rešenje“, koje ništa ne popravlja i konačno i priznanje da nešto nije kako treba. Isto to radi Apple i danas, u svim slučajevima kad pravi greške.

 • Google Project Ara

Modularni telefon, kojem je trebalo sami da nadograđujemo delove, onako kako nama odgovara i kad poželimo - više RAM, više memorije, više snage, bolji ekran. Koncept se raspao pre nego što je doživeo da bude javno prikazan, a videli smo ga samo iza stakla, u skrivenom uglu jednog od MWC paviljona u Barseloni.

 • Red Hydrogen

 RED Hydrogen One Izvor: MONDO / RED

Ovaj telefon je uvek izgledao kao prevara. I bio je prevara epskih razmera. Odmah nakon premijere njegov holografski ekran pokazao je svoje nedostatke, zapravo nije radio ništa što je kompanija obećala. Iako je obećan model broj dva on se nikad neće desiti, jer je kompanija ugasila Project Hydrogen, a njen tvorac se povukao iz biznisa u potpunosti.

 • Nintendo Wii U

Naslednica najprodavanije konzole ikad, Nintendo Wii-ja, odlično je zamišljena i njena zaostavština je iskorišćena na pravi način u Nintendo Switch konzoli, ali je u vreme premijere Nintendo Wii U bila ispred svog vremena. Korisnici su se teško snalazili sa konzolom sa više ekrana, punjenjem, a ni ekosistem igara nije bio na nivou, koji se od Nintendo kompanije očekivao. Japanski gigant je nekoliko puta obarao cenu Wii U konzole, ali ni to je nije spasilo propasti. Tokom 2013. godine Nintendo je prodao manje od tri miliona konzola za čitavu godinu! Jasno vam je koliko je konzola loše prošla, ako znamo da je samo tokom praznične kupovine 2019/2020. godine Nintendo prodao oko 950.000 Switch konzola! Pamtićemo Wii U po tri sjajne igre: Super Mario 3D World, Mario Kart 8 i Breath of the Wild.

 • BlackBerry

Početkom 2010. godine BlackBerry je i dalje bio na vrhu sveta sa rekordno velikim brojem pretplatnika svog BB servisa. Kompanija Research in Motion (RIM) i tokom iPhone 5 premijere još uvek je bila izuzetno važan igrač na tržištu mobilnih uređaja, a onda je internet revolucija učinila svoje. Ono što su biznis korisnici imali sa BlackBerry uređajima i servisima dobili su svi korisnici prosečnog smartfona i BlackBerry se jednostavno nije snašao u svemu tome. Niz loših proizvoda, među kojima je PlayBook tablet bio posebno loš, pa nesrećni BlackBerry 10 OS označili su kraj kompanije, koja je za samo par godina od udela od preko 10 odsto pala na nulu. Kasnije je RIM prodao licencu za BlackBerry sistem kineskoj kompaniji TCL i od tada BlackBerry relativno uspešno postoji na Android OS-u, ali je i dalje na margini, nažalost… Novi model nismo imali već dve godine.

 • Samsung Galaxy Note 7

Verovatno znate ovu priču. Baterija Note 7 telefona, čijoj smo premijeri prisustvovali u Londonu i koji bi, da se nije desilo topljenje baterije i usputno zapaljivanje, imala je feler i delovi, koji nisu smeli da se dodiruju su činili upravo to, prouzrokujući pritom pregrevanje, koje je dovodilo i do zapaljivanja telefona. Pisalo se i pričalo na mrežama svašta i bilo je teško razaznati šta su lažne, a šta prave vesti, ali je za Samsung kompaniju ovo bila prava noćna mora u svakom slučaju. Telefon je opozvan, a korisnici su obeštećeni. Srećom, težih ljudskih povreda nije bilo, makar ne zvaničnih, a Galaxy Note 7 ćemo pamtiti kao jedan od najlepših i najmoćnijih telefona tog doba, koji je jednostavno - omanuo!

 • Fire Phone

Početna cena ovog telefona bila je čak 750 dolara. Danas se više ne prodaje uopšte i jedan je od najvećih promašaja mobilne industrije. Telefon jednostavno nije izazivao nikakvu pažnju, čak ni činjenicom da Amazon stoji iza njega, da ima čak četiri kamere i mogućnost posebne 3D i virtuelne projekcije slike. Inače, hardverski telefon nije bio loš, a bio je kompatibilan i sa svim Amazon servisima, od kojih su se većina dobijali besplatno, bez pretplate. Možda su visoka početna cena, inovativna tehnologija sa kamerama, koju korisnici nisu razumeli, pretrpan softver i loš marketing učinili ovaj telefon promašajem. Nikad nije stigao do nas, ali sećamo se koliko su ga svi ignorisali i koliko je Bezos bio očajan kad je najavio da se telefon obustavlja…

 • Windows Phone

Ah, mobilni Microsoft Windows, koji nikad nije zaživeo. A nije da nije bio dobar. Bio je brži od Android OS-a, stabilniji, telefoni su bili lepši, atraktivniji, ali je sistem od početka bio ograničen vrlo glupim stvarima. Sistem je nekoliko puta menjan iz korena, a doguralo se i do Windows 10 Mobile verzije. U jednom trenutku je mobilni Windows u Evropi imao čak preko 10 odsto tržišta, ali je onda Microsoft rešio da ga rasturi. Ne postoji drugo rešenje za propast WP-a. Jednostavno su digli ruke i pustili sve niz vodu. Aplikacija je bilo malo, ali te, koje su postojale su radile dobro i brzo. I dan-danas neki ljudi koriste Windows na telefonu, ali će vrlo brzo prestati, jer je Microsoft ukinuo podršku za njega. Ipak, najbolje stvari Windows Phone-a su ugrađene u Microsoft servise za Windows 10, iOS aplikacije i Android Windows Launcher, koji pravi zanimljivu Android-Windows simbiozu.

 • 3D TV

Nakon uspeha 3D projekcija u bioskopu, pre 2010. godine najavljeni su i 3D televizori. Zakrivljeni, ravni, ovakvi, onakvi - ništa im to nije pomoglo, jer ljudi nikad nisu ni želeli da gledaju 3D kod kuće, to je makar sad, sa ove distance jasno kao dan! Sadržaja je bilo malo, naočare za gledanje uz TV su bile loše, a kvalitetne su bile skupe i sve ukupno je cena 3D televizora bila neopravdano visoka. Jednostavno - pogrešna postavka svega od samog početka.

 • Facebook kazna od pet milijardi

Na MONDO portalu smo makar 20 puta tokom 2019. godine pisali o ozbiljnim propustima Facebook kompanije, koji su isto toliko puta kompromitovali podatke korisnika. Svaki put mi smo platili cenu Facebook pogrešnih odluka i verovatno nikad nećemo saznati ko nas je pokrao, na osnovu čega pravi tamo negde naš profil i kome je prodao deo naše digitalne realnosti. Ipak, američkom FTC-u je bilo OK, da kompaniji Facebook, koja je u 2019. po dosada prijavljenim podacima zaradila oko 17 milijardi dolara, naplati kaznu od pet milijardi dolara za kršenje privatnosti korisnika. Jasno je da je ovo mlaka kazna, koja je trebalo da bude pet, ma 10 puta veća, ne znamo ni sami, da bi Facebook morao da se privoli da poštuje sve ono što tvrdi da poštuje. Da nije žalosno, bilo bi smešno komentarisati dalje ovu “kaznu“, koju su gotovo svi strani mediji dočekali na nož i osudili kao nepravednu prema korisnicima i povlašćenu za Facebook.

 • Kraj IGRE PRESTOLA

Osam godina, ma duže, smo čekali da vidimo najveću bitku u istoriji televizije, koju na kraju nismo ni videli (jer ne znamo da podesimo TV?!) i dobili smo mlaku finalnu sezonu Igre prestola, kojom niko nije bio zadovoljan - ni gledaoci, ni glumci, a ni HBO, koji se ljuti na sve nas, jer misli da smo razmaženi i da smo očekivali nemoguće. Zmaj je uništio bilo kakvu šansu da neko sedne na presto, što smo čekali osam sezona, a Sersei je umrla u ruševinama?! Ma, dajte, molim vas, je li nas neko za***ava?! Ne, to je stvarno kraj osme sezone, a do njega nas je vodilo šest smlaćenih epizoda, koje su često bile nedorečene, nedosledne i ravne. Zauvek će ostati gorak ukus u ustima da je sve to moglo da bude mnogo drugačije, a postoje i svedočenja da je drugačiji kraj zaista i snimljen… Ko zna, možda ga nekad i pogledamo!

Koje propasti sa liste su vama poznate ili biste dodali neke druge?

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Igra prestola - najava finalne sezone
Izvor: HBO/GameofThrones

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi