Kirin 990 je NAJMOĆNIJI ČIPSET NA SVETU: Dual NPU, 8K video, nov AI i 5G | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kirin 990 je NAJMOĆNIJI ČIPSET NA SVETU: Dual NPU, 8K video, nov AI i 5G

Kompanija Huawei najavila je Kirin 990, trenutno najmoćniji čipset na svetu, koji će se prvo naći, kao i uvek do sada u Huawei Mate seriji telefona.

  Izvor: MONDO portal / Marko Čavić

Nemačka je snažno uz Huawei, dokazali su to visoki zvaničnici IFA sajma u Berlinu, najvećeg sajma potrošače elektronike na svetu, koji je ove godine rekordno veliki - sa čitavom jednom novom halom (27. po redu). Pred izlazak Ričarda Jua, direktora kompanije Huawei, na scenu “Grand Theatre“ na IFA 2019 sajmu, direktor te manifestacije pozvao je sve da se pokažu kao inovatori, koji podržavaju inovatore, bez ikakvih granica i zabrana.

OBAVEZNO PROČITAJTE I OVO:

Huawei je potom najavio Kirin 990 čipset, koji će se naći u Huawei Mate 30 seriji telefona, a onda i premijeru Huawei Mate 30 serije, koja će biti premijerno otkrivena opet u Nemačkoj - u Minhenu već 19. septembra.

SoC tj. HiSilicon Kirin 990 je izgrađen na unapređenoj tehnologiji od sedam nanometara, koja omogućava unapređene performanse u odnosu na Kirin 980. Iako se šuškalo da bismo mogli da vidimo Kirin 985 unapređenja su, ipak bila dovoljno velika da Huawei novi Kirin nazove i novim okruglim brojem. Huawei je ponovo za samo nekoliko dana pretekao kompaniju Apple i na istoj tehnologiji kao ta kompanija, u ovom slučaju 7nm FinFET Plus EUV (dva velika jezgra, dva jezgra srednje veličine i četiri mala jezgra, koja se koriste za različite situacije i opterećenje). Kirin se proizvodi u saradnji sa TSMC kompanijom i biće prvi komercijalno dostupan integrisani 5G čipset, iako je Exynos zvanično ranije najavljen, pa je na taj način Huawei iskoračio i ispred kompanije Samsung (do sada su komercijalna rešenja imala 5G dodatak na čipset, a Kirin 990 je prvi, koji ga integriše na način, na koji bi to trebalo da se radi, u sam čipset).

Na ovaj način Huawei će biti u prednosti, jer čipset troši ne samo manje energije, nego i manje RAM-a, a sa Kirin 990 čipsetom stiže i 10,3 milijarde tranzistora, što je više, nego ikad dosad.

“Kirin 990 (5G) je prvi 5G SoC koji omogućava korisnicima da ostvare 5G brzinu povezanosti i pre nego što uđemo u prvu godinu komercijalne primene 5G tehnologije", rekao je Ričard Ju i nastavio: “S namerom da ispuni očekivanja korisnika vezana za 5G, Huawei kompanija je Kirin 990 (5G) potpuno iznova osmislila, tako da ga odlikuju vrhunske performanse, energetska efikasnost, AI računarstvo i novi ISP, što iskustvo korišćenja pametnog telefona podiže na novi nivo”.

Kirin 990 (5G) je prvi 5G SoC sistem pune frekvencije, koji podržava i NSA i SA arhitekture, kao i TDD/FDD veze pune frekvencije, što mu omogućava da se prilagodi različitim mrežama i njihovim režimima rada. Na osnovu odličnih 5G mogućnosti Balong 5000 dodatka, Kirin 990 (5G) ostvaruje najveću brzinu preuzimanja od 2,3 Gbit/s i najveću brzinu postavljanja sadržaja 1,25 Gbit/s.

Prema internim Huawei testovima, čiji su rezultati objavljeni 6. septembra na IFA 2019 Keynote predavanju za novinare, Kirin 990 je čak 36 odsto kompaktniji, nego Exynos 9820 i 29 odsto, nego Snapdragon 855. Istovremeno, Kirin 990 je za najmanje devet odsto moćniji u smislu performansi, merenih novim Geekbench alatkama. Za ovu situaciju zaslužna su dva velika Cortex-A76 jezgra na 2,86 GHz, dva srednja Cortex-A76 na 2,36 GHz i četiri mala Cortex-A55 jezgra na 1,95 GHz. U odnosu na rivale, ova jezgra su 12, odnosno 35 i 15 odsto brža (velika, srednja i mala).

Mali-G76 GPU grafički čip je preuzet sa pređašnjeg Kirin 980 čipseta, ali je dodato šest novih jezgara, pa je konačan broj njih narastao na 16. To Kirin 990 čipsetu omogućava da bude 15 odsto efikasniji u komunikaciji sa DDR RAM modulima, dakle brži, kao i da bude 12 odsto energetski efikasniji. U krajnjem rezultatu ovakav sistem je za šest odsto bolji od rezultata, koje ostvaruje Adreno 640 kompanije Qualcomm. Huawei ovog puta i tzv. Smart Cache opciju, koja je posebno dobra i važna za igranje igara.

Kirin 990 Huawei IFA 2019
Izvor: Huawei Mobile

Napredovala je i veštačka inteligencija, odnosno AI. Govorimo sad o četvorojezgarnoj NPU jedinici, koja je izgrađena na novoj Da Vinci arhitekturi. Novi NPU je tako brži u izvršavanju zadataka i troši manje energije, a za opterećujuće zadatke se koriste velika jezgra, dok su manja namenjena nezahtevnim AI opcijama. Huawei HiAi nije jedina AI platforma, koju Huawei direktno podržava kroz Kirin 990 i novu NPU jedinicu, jer su na spisku podržanih prvi put i Facebook Tensorflow i Google Android NN platforme. NPU je zadužen i za unapređenje IPS sistema za foto i video karakteristike, pa je tako prvi put podržan tzv. Dual-Domain način redukcije šuma na fotografijama i video snimcima. Govorimo o ISP 5.0, koji uvodi tehnologije poklapanja blokova i 3D filtriranja (BM3D). Uz to, naknadna obrada i izrada video snimaka u realnom vremenu zasnovana na AI segmentaciji, može da prilagodi boju slike kadar po kadar, čime se ostvaruje bioskopski kvalitet. Ovog puta Kirin 990 podržava video snimanje do 8K rezolucije sa do 30 fps.

Kako bi omogućio manju potrošnju energije Huawei je predstavio i Kirin A1, koprocesor, koji je zadužen za rad sa Bluetooth vezom, audio dekodiranjem i ultra malim potrošačima na telefonu.

Pratite sve MONDO MobIT vesti sa IFA 2019 sajma na OVOM LINKU!

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

IFA 2019 na MONDO sajtu:

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA