Posećujete sajtove za odrasle? Vreme je da malo patite… | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Posećujete sajtove za odrasle? Vreme je da malo patite…

Jedan od najvećih sajtova za odrasle priznao je da je bio meta sajber napada i da su milioni korisnika tj. njihovi podaci kompromitovani.

  Izvor: Promo/KasperskyLab

Da, sjajna je stvar to što vam internet pruža mogućnost da sebi ispunite i možda neke bizarne potrebe kad su sadržaji za odrasle u pitanju, a da to ne sazna baš niko! Osim, kad je nekom baš jako stalo da sazna to sve, piše Mashable sajt.

Jedan od najvećih sajtova za odrasle, Luscious.net, objavio je da je kompromitovano između milion I dva miliona naloga registrovanih korisnika, ali da su meta napada bili i korisnici, koji nisu bili registrovani, a posećivali su sajt u trenucima napada, koji je trajao neko vreme. Pokradeni su podaci, koji uključuju najmanje mejl adrese, korisnička imena, bazu pregleda i poseta (logs) i lokacije korisnika, uz druge lične i tehničke podatke o uređajima, sa kojih je poseta inicirana.

Pročitajte i ovo:  Kako je hakovan jedan od najvećih ONIH sajtova

Tim vpnMentor, koji je napad izveo, ali ga neće iskoristiti protiv korisnika, čije je podatke ukrao, objašnjava da je baza sajta bila potpuno nezaštićena I da podaci nisu bili ni na koji način enkriptovani. Prema objavi ove grupe, ukoliko korisnik, čiji su podaci ukradeni u budućnosti bude koristio mejl adresu, koja je ukradena zajedno sa svojim pravim imenom (na primer, za registraciju na nekom novom sajtu ili onlajn servisu), uz ukradenu lokaciju, grupa će moći sa velikom preciznošću da odredi gde se taj korisnik nalazi.

Stvari se dalje pogoršavaju, jer je za finale objave vpnMentor grupa istakla da su u prilici da čak kaže koje video sadržaje je koji nalog, od svih pokradenih, upload-ovao na sajt za odrasle, kad i preko kojeg uređaja. Uz sve podatke koje imaju, ako bi to želeli, vpnMentor članovi bi mogli da naprave pakao od života korisnicima, čije su podatke ukrali.

Proboj privatnosti desio se 15. avgusta, a otklonjen je tek 19, što znači da su korisnici četiri dana bili izloženi kompromitaciji podataka. Nema podataka o tome da li je neko u tom trenutku, osim vpnMentor grupe pristupao podacima, kojoj količini istih i da li je napravio kopije baza podataka. To će, ako se desilo, biti poznato u danima ispred nas, i to verovatno na mračnom internetu, gde će ti podaci biti ponuđeni za otkup, kako bih neke druge grupe iskorišćavale.

Ako ste mudri, onda za ovakve sajtove koristite samo “džank“ mejl adrese, koje ne koristite ni za šta drugo, a ako niste bili mudri - učite na greškama i menjate svoju lozinku na ovom sajtu ili izbrišite nalog, otvorite novi mejl za ovakve sadržaje i više vodite računa o svojoj privatnosti - ne mora svako da zna šta preferirate u onim stvarima ili makar o čemu maštate ;)

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi