Kamera telefona POSTIDELA profi fotoaparate, pogledajte | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kamera telefona POSTIDELA profi fotoaparate, pogledajte

Mnogi će reći da kamera mobilnog telefona nije dorasla profi kamerama fotoaparata, ALI - pokažite im tada ove fotografije!

  Izvor: Marko Edge / HONOR Srbija / MONDO

Mobilni telefoni nikad neće zameniti profi fotoaparat - to je tačno! Ali, to nikako nije krivica samo mobilnih telefona. Dobrog fotografa ne čini samo dobra ili skupa oprema. Dobrog fotografa čine prevashodno pasija, znanje, iskustvo i mnogi drugi faktori, koji jasno odvajaju profesionalnu od amaterske fotografije. Nije fotograf svako ko ima Instagram nalog i to ni ne treba da bude tako.

Svakodnevna fotografija, da ne kažemo amaterska, s druge strane ne bi trebalo da se posmatra kao nešto loše, jer takve fotografije svakog dana prenose najviše poruka, emocija, naših i tuđih priča - na Fejsu, Instagram mreži, na blogovima, pa čak sve češće i u zvaničnim medijima.

Proizvođači telefona nisu u mogućnosti da ostave suviše prostora za velike senzore niti hardver kamere, pošto oni moraju da budu zajedno toliko mali, kolika je debljina kućišta, eventualno neki milimetar preko toga (ali i to nekim korisnicima jako smeta, kad kamera “štrči“). Stoga proizvođači telefona pribegavaju različitim načinima konstruisanja ili prilagođavanja izgleda i sočiva kamere, kako bi se dobili što bolji rezultati.

Danas je dobra stvar to što solidno moćan hardver mobilne kamere prati moćniji AI softver nego ikad, koji je u mogućnosti da “ispegla“ nedostatke na slikama, ali i da prepozna scenu fotografisanja unapred, pripremi algoritme i nakon vašeg stiska na okidač - napravi najbolju fotografiju u datim uslovima.

Takođe, proizvođači telefona, svesni prostornih ograničenja, ali i potrebe korisnika da prave što bolje fotografije, okrenuli su se novim tehnologijama mobilnih kamera, koje su odavno postale zamena za klasične fotoaparate za mnoge korisnike, kojima proizvođači samostalno ili u timu sa nekom od čuvenih foto kompanija, pokušavaju da nadomeste činjenicu da su ograničeni prostorom, ali i cenom pre svega.

Danas od uloženog budžeta za odeljenja istraživanja i razvoja mnogih proizvođača telefona u dobroj meri odlazi na razvoj digitalne fotografije i unapređenje već poznatih rešenja.

Tako sad imamo trostruke, četvorostruke i višestruke kamere uopšte - kako bi se lakše dobio širok kadar, zamutila pozadina, omogućila makro fotka iz neposredne blizine ili jednostavno poboljšao kontrast fotke, ako je neka od kamera monohromatska (ovo su samo neki od primera). Imamo i periskopske kamere, ToF 3D laserske kamere i mnoge druge, koje danas dokazano prave ranije nezamislivo kvalitetne fotografije.

Nekad je čak i dobro imati telefon uza sebe, umesto fotoaparata. Lakše je baratati njime, fizički je lakši i ne zahteva puno mesta ili posebnu torbu, a u mnogim slučajevima možete se osloniti na telefon, da će napraviti hit fotku. Naravno, ako je kamera kvalitetna, to bez rasprave.

Ponekad, mobilni telefon je čak i jedini način da se nešto zabeleži, a ovo je priča, zapravo o tome…

Marko Edge, naš popularni fotograf, koji često koristi mobilni telefon da zabeleži nezaboravne i svakodnevne trenutke, trenutno i odmara i radi u Hrvatskoj. Na moru je, ali radi kao zvanični fotograf popularnih klubova širom Jadranske obale. Prethodno je fotkao festival Fresh Island, Exit i druge, a onda je u klubu Noa na Zrću doživeo jedno sasvim novo iskustvo.

U tom klubu je nastupaopoznati DJ Gigi D’Agostino. Na zahtev njegovih menadžera, budući da izvođači nekad ne žele da budu fotografisani, bilo je zabranjeno unošenje bilo kakve profesionalne fotografske opreme. Ljudi su na ulazu morali da ostave svoju opremu, a čak nisu mogli da zadrže fotoaparati ni pored činjenice da imaju validne fotografske propusnice tog kluba.

Marko se snašao, jer “svaki Marko radi naopako“, pa je iskoristio to što je dobio novi telefon i vlasnici kluba su ga zamolili da makar pokuša telefonom da uhvati nekoliko fotografija, kad im je već menadžer slavnog DJ-a zabranio da unose fotoaparate i kamere.

Marko je iskoristio novi HONOR 20 i napravio ove fotke, šta kažete:

Vlasnici kluba su bili toliko oduševljeni da je Marko dobio honorar kao da je pravio fotografije profi opremom, a činjenica da su fotke nastale kamerom mobilnog telefona doprinela je još većem oduševljenju, pored toga što je Marko na kraju, ipak uspeo da slika DJ-a.

Dakle, uopšte i nije važno da kamera mobilnog telefona bude kvalitetna poput kamere profi fotoaparata. Važno je da bude dobra i da onaj ko slika to zna da iskoristi.

Sad imate i dokaz da to zaista jeste tako!

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA