Napravljene od recikliranih telefona: Medalje za Tokio | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Napravljene od recikliranih telefona: Medalje za Tokio

Godinu dana pred početak Olimpijskih igara u Tokiju premijerno su predstavljene prve medalje napravljene od recikliranih mobilnih telefona.

  Izvor: MONDO / Olimpijske Igre / Olimpijski komitet Japana

Nakon što su senzacionalno uspeli da sakupe dovoljnu količinu odbačenih uređaja i iz njih izvuku adekvatnu količinu plemenitih metala za izradu medalja, Japanci su i zvanično napravili prve primerke Tokio 2020 medalja za Olimpijske igre.

Na takmičenju za dizajn medalja pobedio je Junići Kavaniši, koji izabran među više od 400 dizajnera iz celog sveta, među kojima je bilo i mnogo poznatih imena, ali su ona ostala skrivena od javnosti. Medalje su prečnika 85 milimetara i na najtanjem delu su tanke 7,7, a na najdebljem 12,1 milimetar.

Zlatna medalja sadrži do 6,5 grama zlata izvučenog iz mobilnih telefona, PDA uređaja, gedžeta i sličnih uređaja. Zlatom se preliva čisto srebro, pa su zlatne medalje, zapravo više srebrne, nego zlatne. S druge strane srebrne medalje su napravljene od čistog srebra izvučenog, takođe iz mobilnih telefona i računara posebno, dok su bronzane medalje napravljene od legure zinka i bakra u odnosu pre naprema 95 odsto. Bronzane medalje su najlakše obezbeđene, jer mnogi uređaji koriste ova dva metala u svojim komponentama.

Akcija prikupljanja iskorišćenih uređaja za izradu medalja pokrenuta je u aprilu 2017. godine, nakon čega je do sredine ove godine prikupljeno oko 79 tona takvih uređaja. Prikupljeno je preko 6,1 milion mobilnih telefona iz kojih je izvučeno 32 kilograma zlata, 3.500 kilograma srebra i preko 2.200 kilograma bronze.


Pročitajte i ovo: Koliko ZLATA ima u zlatnoj medalji?

Za OI u Londonu za izradu medalja utrošeno oko 9.6 kilograma zlata, oko 710 kilograma srebra i čak 1.3 tone za bronzane medalje, a u Japanu su tokom 2014. godine prijavili čak 143 kilograma zlata, preko 1.5 tona srebra i 1.112 tona bronze dobijenih reciklažom telefona.

U Japanu se odbaci oko 650.000 tona elektronskih uređaja godišnje, dok tek nešto preko 100.000 bude iskorišćeno ponovo. Japanci, inače najviše stari elektronski otpad koriste kako bi napravili nove uređaje.

Kako vam se dopada izgled medalja, a posebno cela ova priča?

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA